EDGE nebo UMTS? Obojí je za rohem

O technologii EDGE se mluví jako o prostředku, který by byl schopen udělat ze stávajících GSM sítí s technologií GPRS sítě, které by byly schopny směle konkurovat UMTS. Zatímco UMTS je o něco starší a počítala s přenosem videa ve formátu MPEG 2, tak mladší EDGE vznikala se znalostí novější a efektivnější komprese MPEG 4. Jak je to tedy s EDGE doopravdy?

Co je to EDGE

Za pojmem EDGE se skrývá zkratka Enhanced Data for GSM Evolution. Tato technologie má umožňovat stávajícím GSM sítím dosáhnout přenosových rychlostí až 384 kb/s. O tom, že EDGE doopravdy funguje pak odbornou veřejnost přesvědčila společnost Nokia, která před pár dny provedla první testovací hovor v síti EDGE.

Za zvýšením přenosové rychlosti v síti GSM stojí nový způsob modulace signálu s názvem 8 PSK. Ten umožňuje na pouhém jednom timeslotu dosáhnout rychlosti 48 kb/s, což již samo o sobě není k zahození. Obyčejný CSD hovor (ten, který má nyní přenosovou rychlost 9,6 kb/s), by pak měl srovnatelnou rychlost se současným HSCSD, které nabízí až 43,2 kb/s směrem k uživateli a 14,4 kb/s směrem od něj.

Mimochodem právě technologie HSCSD, které se v sítích EDGE říká ECSD, by po změně modulace signálu na 8 PSK umožňovala dosáhnout úctyhodných 96 kb/s v obou směrech, což je pro přenos miniaturního videa  MPEG 4 rychlost více než dostatečná. Oněch slibovaných 384 kb/s by pak umožňovalo EDGE dosáhnout ve spojení s GPRS při spojení 7+1 timeslot, což není při současném stavu GSM sítí příliš reálné. V současné době se lze bavit o rychlostech 3+1 až maximálně 4+1 timeslot, což by v řeči EDGE znamenalo rychlosti 144+48 kb/s (rychlost, kterou má dosahovat UMTS u rychle se pohybujících objektů) až 192 + 48 kb/s. Jak tedy sami vidíte, tak EDGE by přineslo poměrně rychlé mobilní datové spojení srovnatelné s tím, co má nabídnout UMTS.

Proč si pořídit EDGE

  • není třeba pořizovat novou síť (stačí pouze dokoupit zařízení, které je potřebné pro modulaci 8 PSK)
  • není třeba kupovat novou licenci (alespoň v ČR ne)
  • lze předem odhadnout dosahované přenosové rychlosti (podle zkušeností s GPRS před přechodem na EDGE; u CSD a HSCSD je rychlost garantovaná)
  • možnost dosáhnutí velice kvalitního pokrytí (totožného s GSM)
  • podstatně nižší finanční náročnost pro operátora než u UMTS
  • není nutné stavět další  vysílače (použije se stávající infrastruktura)
  • není třeba školit nové techniky (kromě modulace se téměř nic nemění)

Proč si EDGE nepořizovat

Důvodů, proč si namísto EDGE pořídit sít třetí generace není vskutku mnoho, v podstatě by se dalo říci, že existuje jen jeden.. Ačkoliv nabízí EDGE vysokorychlostní datové přenosy, tak se stále jedná o síť, která byla prapůvodně určena pro přenos hlasu. Z toho také vyplývá to, že není schopna zabezpečit rychlé datové spojení všem svým uživatelům najednou. Pro to jsou určeny právě sítě třetí generace.

EDGE versus UMTS

Vlastnost EDGE UMTS
Nutnost měnit mobilní telefon  ano ano 
Nutnost stavět novou síť  ne  ano
Přenosy do 144 kb/s  ano ano 
Přenosy do 384 kb/s  v ideálních podmínkách ano 
Přenosy do 2 Mb/s  ne jen se speciálními vysílači 
Pokrytí uvnitř budov   stejné jako u GSM jen se speciálními vysílači 
Pokrytí měst   dobré  dobré
Pokrytí mimo města   dobré  nepředpokládá se
Služby nezávislé na operátorovi   téměř nemožné  ano
Portfolio služeb   omezené operátorem  neomezené

Potřebujeme UMTS?

Zásadní otázka, která však odděluje od sebe UMTS a EDGE je způsob jejich využití. Pokud by se uživatelé rozhodli, že bez neustálých datových přenosů se prostě ve svém životě neobejdou a že potřebují mít k dispozici mobilní videotelefon, pak je tu jednoznačně čas pro UMTS. Pro UMTS pak také jednoznačně hovoří to, že pro něj může nabízet služby kterákoliv společnost a bez jakéhokoliv omezení. V ostatních případech je EDGE schopno téměř plnohodnotně nahradit sítě třetí generace. Největší rozdíl mezi UMTS a EDGE však bude v ceně za poskytované služby. Zatímco EDGE by bylo schopné nabídnout rychlé datové přenosy za ceny stávajícího GSM, tak UMTS bude stát jeho uživatele podstatně více (alespoň ze začátku). A jaký je váš názor? Potřebujete extrémně rychlé datové spojení s garantovanou rychlostí a mnoho nových služeb za vysokou cenu a nebo by vám stačilo pomalejší datové spojení a méně služeb za podstatně nižší cenu?

 

Diskuze (20) Další článek: 14.11.2001 16:40 Tragamin Inc. právě otevírá českou pobočku

Témata článku: , , Edge +, Roh, UMTS