Elektronická evidence tržeb vydělá operátorům balík

Operátoři budou mít Andreje Babiše rádi. Díky elektronické evidenci tržeb budou prodávat LTE a vydělají desítky milionů měsíčně navíc.

V průběhu příštího roku má začít platit zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) a operátoři už si brousí drápy. Vztahovat se sice nebude hned úplně na všechny právnické a podnikající fyzické osoby a některá skupina si nakonec možná vyhádá výjimku, ale i tak se má dotknout zhruba 500 až 600 tisíc subjektů. Oním důvodem proč si operátoři brousí drápy, je skutečnost, že ten, kdo přijímá úplatu za zboží či službu bude mít povinnost tržbu online evidovat na serverech finanční správy, která ihned pošle zpět unikátní kód transakce. Ten „vyjede“ na účtence (ale zákazník ji nemusí převzít).

 

100 000 subjektů na operátora, paušál 300 až 400 Kč měsíčně. To máme celkem okolo stovky milionů...

 

Jinak řečeno, krom příslušného hardwaru (pokladna, zařízení pro snímání platebních karet, chytrý telefon/tablet a tiskárna), bude v každém případě nezbytně nutné připojení k internetu. V provozovnách se možná prosadí spíše nějaké pevné připojení, ale často také ne. Ostatně operátoři nabízejí i LTE na doma a jejich nabídka bude něco ve stylu „all-in-one“, tedy vše v jednom.

Operátoři se zkrátka těší až budou moci nabídnout řešení pro EET obsahující LTE připojení k internetu pro stovky tisíc živnostníků přímo v balíčku za určitý fixní měsíční poplatek. Nejlepší na tom bude, že povinnost evidovat tržby online bude vyplývat přímo ze zákona, čili výdělek je zaručený.

Klepněte pro větší obrázek
Ministr financí Andrej Babiš prezentoval EET v Otázkách Václava Moravce. Stačí mít mobil připojení k internetu a příruční tiskárnu (obr.: ct24.cz)

Například Vodafone (spolu s Českou spořitelnou, MasterCard a Wincor Nixdorf) ohlásil spolupráci na mobilní platformě pro živnostníky, která je nejen připravena na EET, ale také umí přijímat bezkontaktní platby a vystavovat elektronické účtenky. Řešení se jmenuje Vodafone ePokladna a umí přijímat platby za produkty a služby bezkontaktní platební kartou i u drobných živnostníků a obchodníků, a to včetně takových lokalit, jako jsou farmářské trhy, stánky s občerstvením nebo malé vesnické obchody. Tedy místa v terénu, kde se vyloženě hodí mobilní data.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka rozhraní aplikace elektronické pokladny od Vodafonu

V tiskové zprávě operátor uvádí, že cena ePokladny (aplikace do chytrého telefonu, ke které lze připojit tiskárnu účtenek) se bude pohybovat v řádu nižších sto korun měsíčně, což lze chápat jako paušál do čtyř set korun. Pokud by oněch 300 až 400 Kč měsíčně platilo Vodafonu řekněme 100 tisíc subjektů, přijde si operátor měsíčně na tři až čtyři desítky milionů korun navíc. Dá se očekávat, že podobně si přilepší i zbylí dva operátoři.

„Jsme připraveni podnikatelům pomoci“

V očekávání spuštění EET se ozvali i z tábora O2. Operátor spustil webovou prezentaci zaměřenou na EET s tím, že rozumí rozdílným potřebám každého subjektu a je připraven pomoci. Operátor samozřejmě neopomíná zdůraznit nutnost připojení k internetu, aby to celé fungovalo tak, jak si bude zákon žádat.

Klepněte pro větší obrázek
Pomocnou ruku nabízí podnikatelům i O2 (obr.: o2.cz/eet)

T-Mobile zatím mlčí, dle tiskové mluvčí Martiny Kemrové však jen proto, že zákon zatím ještě čeká na projednání ve sněmově. Tak či onak, v EET nepochybně vidí operátoři příležitost, kterou hodlají využít. A není divu. Potenciál příjmů z datových přenosů a komplexních řešení pro EET může být po plošném zavedení celkově okolo sto milionů korun měsíčně.

Diskuze (118) Další článek: Mobilní IDOS v novém. Co se změnilo?

Témata článku: , , , , , Výdělek, Evidence, Bali, Operátor, Komplexní řešení, Elektron, Balík, Fyzické osoby, Farmář, Pokladna, Nutnost připojení, Wincor Nixdorf, Pevné připojení, Provozovna,