Elektronika roku 2016? Méně produktů, více služeb

Kam nás lednový CES nasměruje tentokrát? Překvapivé technologie jsou v nedohlednu, firmy se budou více soustředit na lepší propojení produktů a služeb.

Největší světový veletrh spotřební elektroniky CES doposud pořádala organizace CEA (Consumer Electronics Association), která se ale nyní přejmenovala na CTA (Consumer Technology Association). Odchod od elektroniky k obecnějším technologiím je ostatně znát už řadu let. Na ústupu jsou firmy s tradiční elektronikou, o zesilovač, přehrávač či reproduktory zavadíte jen na pár stáncích, větší plochu zabírají roboti, 3D tiskárny, elektronické zdravotnictví nebo drony.

A o čem bude ten nadcházející CES 2016, který se otevře začátkem ledna? Leccos naznačuje přehled hlavních řečníků. Keynote v předvečer výstavy povede Brian Krzanich, CEO Intelu. Ač by to tedy automaticky naznačovalo, že hlavní roli převezmou procesory pro počítače, Intel se v poslední době angažuje výrazně v čipech pro internet věcí, roboty a nositelnou elektroniku. Od úvodní přednášky se navíc běžně nečekají klíčová technologická oznámení, ale spíše definování trendů pro budoucnost.

Klepněte pro větší obrázek
ilustrační foto (Brian Krzanich CC-BY-SA)

Hned další přednášku prvního dne si vezme na starost Reed Hasting, CEO Netflixu. Tedy žádný hardware, ale globální služba pro streamování videa pomocí moderních tecnologií. Příští rok by snad už měl Netflix přijít v rámci velké mezinárodní expanze i do České republiky. Uvidíme, jestli zazní nějaké podrobnosti už v průběhu této přednášky.

Následovat bude Mary Barra, CEO General Motors. Auta jsou totiž výraznou oblastí prožívající rozvoj moderních technologií. Dřívější pomalý cyklus inovací, kdy do aut přicházely technologie s velkým zpožděním, se již zrychlil a zejména systémy pro automatické řízení se každý rok výrazně zlepšují.

Jediným zástupcem čistě spotřební elektroniky bude WP Hong, marketingový ředitel Samsung Electronics. Samsung má na CESu jednu z největších výstavních ploch a jeho stánek je téměř výstavou sám pro sebe. Zvědaví jsme zejména na chystané novinky v televizorech. Po letošním Quantum Dot a HDR zatím není na obzoru žádná nová technologie. Možná tedy jen špičkové technologie proniknou do nižších cenových pater.

Samostatnou konferencí v rámci CESu je C Space zaměřený na tvůrce a poskytovatele obsahu. Zde opět promluví „nejvýše postavený Čech v Google“ Robert Kyncl, obchodní ředitel YouTube, který má na starosti dohody s obsahovými partnery. Kyncl do YouTube přešel z Netflixu, kde zajišťoval akvizici obsahu, v YouTube tedy čerpá ze svých zkušeností s velkými filmovými a televizními studii.

Celý CES budeme pokrývat na našich odborných médiích, podstatné novinky neuniknou ani čtenářům E15. Aktuální předběžná oznámení a plánované akce ale naznačují, že okouzlení „třípísmennými zkratkami“ nových technologií je na ústupu a hlavní roli přebírá snaha o kvalitnější život díky technologiím. 

Váš názor Další článek: ZUK Z2: Takový otočný foťák jste ještě neviděli [šeptanda]

Témata článku: , , Automatické řízení, Obchodní ředitel, Řečník, Marketingový ředitel, Jediný zástupce, Pro +, CTA, General Motors, Elektronika, Quantum Dot, Nová technologie, Poskytovatel obsahu, Produkt, Tecno, Elektron, Globální služba, Rok, Ilustrační foto, Vice,