Elephone P5000: čínský půlmaratonec [vyzkoušeno]

Na papíře má nejsilnější baterii v říši smartphonů. Jak se předvede v praxi? Elephone P5000 nabízí velmi zajímavý poměr výkon/cena.

Jak dlouho vydrží váš smartphone? Den? Na papíře telefon P5000 od čínského výrobce Elephone slibuje mamutí 5350 mAh baterii a výdrž dosahující 4 dnů bez nabití. Jedná se opravdu o maratonského běžce nebo čísla klamou?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Elephone P5000

Design v čínských kolejích

U vzhledu se Elephone nesnažil vymýšlet nic extra nového. Není tak těžké najít společné prvky s jinými modely. Přední strana s 5" full HD IPS displejem jakoby z oka vypadla loňské vlajkové lodi Samsungu Galaxy S5, od které si bere i podobně vypadající snímač otisků prstů.  Vedle snímače se ještě nachází tlačítka zpět a tlačítko kontextové nabídky, které se po dotyku rozsvítí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Displej je zasazen do zaobleného stříbrného kovového rámečku, který nenápadně připomíná jablečné výrobky a zadní matný plastový kryt logem připomíná čínskou konkurenci od Xiaomi. Tlačítko pro změnu hlasitosti spolu se zapínacím tlačítkem se nachází na pravém boku, na horní straně se nachází 3,5mm sluchátkový jack a poněkud nešťastně je zde umístěn i micro-USB konektor. Spodní strana pak nabídne otvory pro hlasitý reproduktor.

Zadní kryt je dle zvolené barevné varianty z matného bílého nebo černého plastu, který je příjemný na dotek a nezachytává otisky. Nad výrazným logem se pak nachází 16Mpix snímač foťáku s přisvětlovací diodou, tomu na přední straně sekunduje nadprůměrná 8Mpix selfie kamerka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Designový mix se povedl. Telefon je elegantní a i přes své větší rozměry (146 x 73.6 x 9.3 mm) se drží pohodlně v dlani. Velká baterie se podepsala na váze přístroje, která se zastavila na 206g. Tělo je pevné, plasty na sebe velmi dobře lícují, nic nevrže. Vadou na kráse je nižší citlivost domovského tlačítka, které pro korektní funkci vyžaduje důslednější stisk. To se bohužel projevuje i u snímače otisků prstů a práce s ním vyžaduje zvyk.

Displej

Pětipalcový palcový displej je Full HD IPS s jemností 440 pixelů na palec. Zobrazovací rastr viditelný není, pozorovací úhly jsou perfektní. Barvy jsou v porovnaní s vlajkovými loděmi poněkud vybledlejší, nicméně bez přímého srovnání to není nic, co by bilo do očí. Co ovšem může být nepříjemné, je nižší maximální jas displeje, díky kterému se na přímém slunci z displeje stává nečitelné zrcadlo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Výkon

O výkon telefonu se stará osmi-jádrový Mediatek MT6592 na frekvenci 1,7 GHz s podporou grafického čipu Mali-450. To vše podporováno 2GB RAM a 16GB vnitřní paměti (z nichž po spuštění je k dispozici zhruba 13GB s možností rozšíření pomocí microSD karet). Dva roky starý chipset se výkonostně řadí do střední třídy (v Antutu jsou hodnoty okolo 30 000 bodů, což ho řadí výkonově na úroveň HTC One první generace, který byl osazen chipsetem Snapdragon 600).

V praxi to neznamená, že by měl telefon nedostatek výkonu. Grafické jádro zvládné plynule pohánět hry jako je Real Racing 3 či Asphalt 8, stejně jako přehrávat FullHD video. Po několika minutách hraní se telefon začne výrazně zahřívat v horní části, nicméně ke snížení výkonu či přehřátí nedošlo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Plynulost systému je ukázková, za což mobil vděčí i faktu, že se jedná o téměř čistý Android ve verzi 4.4.2.  Jediné změny, které výrobce dodal je aplikace pro snímač otisků a podpora gest při vyplém displeji – od oblíbeného dvojitého poklepání pro probuzení telefonu, po otvírání specifických aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zajímavostí je, že telefon od výrobce přichází již s root oprávněním a výrobce přímo na svém webu nabízí ke stažení alternativní ROM - například MIUI ve verzi 6, které známe z mobilních telefonů Xiaomi. Předpokládá se i podpora CyanogenMod. I přes dodaný root je stále dostupná aplikace pro aktualizace přímo od výrobce. Podle diskuzního fóra výrobce by se měl telefon dočkat aktualizace na Android 5.0. Konkrétní datum nicméně specifikováno nebylo.

Multimédia

Ve spodní části přístroje se nachází otvory pro hlasité reproduktory. Zvuk, který produkují bohužel není ani hlasitý, ani kvalitní. Výstup je plochý a postrádá jakoukoliv basovou složku. Při nejvyšší hlasitosti pak zvuk nepříjemně vibruje. 

Vytknout telefonu musím i zvukový výstup z 3,5mm jacku. Ve srovnání s jinými telefony je zvukový výstup na nízké úrovni.

Audiofily telefon určitě nepotěší. Koho by však potěšit mohl jsou fotografičtí nadšenci. Hlavní fotoaparát s rozlišením 16Mpix a světelností f2.0 podává velmi dobré výsledky. Barvy jsou věrné, telefon nemá tendenci fotografie přepalovat. V této cenové kategorii je kvalita fotografii nadprůměrná a v případě dostatku světla jí není co vytknout. V šeru stoupá nicméně rapidně množství šumu a telefon má občas problém zaostřovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky

Zatímco hlavní čočka je na velmi dobré úrovni, u té přední výrobce hrál očividně jen na množství Mpix a nikoli na kvalitu. Výstup přední 8MPix kamery je na přinejmenším průměrné úrovni. K přepalům nemá daleko, fotografie mají vysokou úroveň šumu i při dostatku světla.

Konektivita

Jak je zvykem u telefonů čínských výrobců, telefon přichází s možností využítí dvou SIMkaret. Podporované jsou sítě druhé a třetí generace. Podpora LTE bohužel díky stašímu chipsetu chybí. Dále je k dispozici Bluetooth, GPS, NFC a Wifi 802.11 b/g/n. Vyhledávání a fixace GPS satelitů je velmi rychlé i při vypnutých datových přenosech. Rychlost wifi modulu se pak téměř nelišila od rychlosti modulu v Samsung Galaxy S5.

Výdrž

Hlavním tahákem má být baterie, která svojí kapacitou konkuruje spíše menším tabletům, než telefonům. Výrobce se chlubí 4 dny výdrže, což je oproti klasickému dnu u většiny konkurenčních telefonů zajímavý údaj.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V rámci reálného užívání se na metu 4 dnů telefon dostane jen v případě vyplých datových přenosů a  sníženého jasu. Při reálném používání (automatický jas, zapnutá wifi + datové přenosy, 2 SIM karty, synchronizace 2 emailových účtů) telefon hlásil na první pokus po prvním dnu 45%  baterie a dosloužil v polovině druhého. Při opakovaném testu pak telefon vydržel do večera druhého dne.

Výrobce se bohužel nezaměřil na optimalizaci software pro nižší spotřebu. Neměl jsem bohužel možnost otestovat telefon s alternativní ROM. Předpokládám, že při využití MIUI či CynogenMod ROM by se mohla výdrž částečně prodloužit.

Pozitivní zprávou je, že baterie se s dodávaným adaptérem nabije do 70% během hodiny a do plné kapacity pak zhruba za dvě hodiny. Telefon navíc podporuje OTG technologii, která dovoluje mimo připojení například flashdisku použít telefon jako power banku pro jiný telefon.  Při testu se podařilo nabít telefon iPhone 5s z 15% na 80% za necelou hodinu, zatímco baterie na P5000 klesla o 35%.  Výhodou je take USB > microUSB redukce, která je výrobcem přibalena a pro nabíjení tak nepotřebujete nic dokupovat.

Závěr

Elephone P5000 je telefon, který je v prodeji za ceny okolo 5 500 Kč po přepočtu z USD. Za tuto cenu nabízí velmi solidní zpracování, baterii s bezpečně dvoudenní výdrží, výbavu spadající do střední třídy a solidní 16Mpix fotoaparát. Zároveň pro zručnější uživatele nabízí otevřenou cestu pro experimentování s alternativními ROM.

Na druhé straně stojí vyšší váha, zahřívání přístroje při větší zátěži, špatný audio výstup a absence podpory LTE.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Z konkurence stojí za zmínku THL5000, který nabízí prakticky totožné parametry jako testovaný přístroj a při volbě tak budou rozhodovat především detaily. Vhodnou alternativou pak může být také nedávno uvedené Lenovo P70, které má 4000 mAh baterii. 

Plusy a mínusy

+ Dlouhá výdrž na baterii
+ Možnost využití jako power banka
+ Fotoaparát
+ Možnost instalace alternativní ROM podporovné výrobcem

- Vyšší váha
- Absence LTE
- Zahřívání při zátěži
- Slabý audio výstup

Telefon zapůjčil e-shop www.1949deal.com

Diskuze (23) Další článek: Alcatel Onetouch Pixi 3: osmipalcový tablet na cesty v prodeji

Témata článku: Elephone, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Lenovo P70, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Matný plast, Já Power Bank, Nejvyšší hlasitost, Viditelný rastr, Full video, Přední výrobce, Dostupná aplikace, Power banka, Zajímavý údaj, Alternativní rom, Fullhd video