EmailViewer 1.5: ovládejte svůj e-mail z mobilu

Jak na e-maily přes mobil? Jednou z možností může být nová verze javového prohlížeče EmailViewer od společnosti Reqwireless. Přinášíme seznam vylepšení verze 1.5 a první praktické zkušenosti.

Jak jste si mohli na Mobilmanii nedávno přečíst, kanadská společnost Reqwireless uvolnila novou verzi (3.0) populárního internetového prohlížeče – javové aplikace WebViewer. To však není z dílny této společnosti zdaleka vše, na začátku května spatřila světlo světa i nová verze emailového klienta, programu EmailViewer.

Většina moderních mobilních zařízení disponuje integrovaným emailovým klientem, přičemž v řadě případů možnosti těchto prohlížečů plně postačují. Pokud se vám však zdá, že vestavěný emailový prohlížeč není zrovna technologickou špičkou, že neumožňuje dostatečně komfortní práci a nenabízí žádné nadstandardní funkce, zkuste si stáhnout ukázkovou verzi EmailVieweru.

   
Prohlížeč nabízí pro snadnou orientaci základní menu s položkami pod sebou. --- Nastavení programu

Novinky a vylepšení ve verzi 1.5

  • Znatelné zlepšení výkonu
  • Snížení velikosti instalačního souboru. Pokud stahujete instalační soubor do telefonu třeba přímo přes WAP, jistě přivítáte informaci, že EmailViewer zabere nyní méně než 50 kB (a to jak jeho instalace, tak i v instalované podobě v telefonu).
  • Mnohá vylepšení uživatelského prostředí aplikace.
  • Vylepšení podpory vymazávání zpráv (nové rozhraní).
  • Podpora klávesových zkratek pro navigaci na začátek a na konec.
  • Vylepšení kvality při zobrazování obrázků u zařízení podporujících 256 barev.
  • Oprava několika chyb předchozí verze.

Je samozřejmé, že EmailViewer dokáže odesílat a přijímat zprávy napsané v čistém textu (plain text). Poradí si však i se zprávami ve formátu HTML, přičemž zprávy mohou obsahovat i grafiku (obrázky), odkazy a přílohy. Obrázky mohou být ve formátu GIF, JPEG, PNG, TIFF a BMP. Obsahuje-li zpráva internetové odkazy, můžete na ně běžným způsobem kliknout a zobrazí se vám přímo cíl odkazu. Specialitou jsou přílohy – v EmailVieweru je možné zpracovávat například soubory ZIP, DOC nebo PDF. Jako poslední zajímavou vlastnost bych rád zmínil adresář (contact list) pro snadnou správu emailových adres vašich nejčastějších adresátů.

   
Zakládáme účet. --- Vybíráme způsob připojení. - Kontaktujeme server a připojujeme se.

Aplikace dokáže pracovat i s více emailovými účty zároveň a komunikuje prostřednictvím všech tří používaných protokolů – SMTP, POP3 i modernější a lepší IMAP. Firma Reqwireless přesvědčuje, že to s vývojem „internetových“ javovských aplikací pro mobilní zařízení myslí vážně. Její EmailViewer je podporován stejně širokou množinou zařízení jako WebViewer. Z nejdůležitějších výrobců vyjmenujme Motorolu, Nokii, Samsung, Sanyo, Siemens nebo Sony Ericsson.

Protože EmailViewer dokáže zobrazovat cíle odkazů a prohlížet internetové stránky, je zřejmé, že jeho jádro je totožné s jádrem zmiňovaného internetového prohlížeče WebViewer. Tento fakt s sebou nese několik příznivých i méně příznivých důsledků. Především se můžete spolehnout na vysokou kvalitu produktu, na jeho schopnost poradit si s mnoha formáty souborů a na propracovanou podporu obrázků a grafiky. Negativním efektem je ovšem stejná cena jako v případě WebVieweru. Pokud jste chtěli extrémně levnou nebo dokonce bezplatnou aplikaci, budete asi zklamáni. Cena nové verze EmailVieweru je totožná s cenou WebVieweru: činí 20 USD.

Jak se používá?

Na programu EmailViewer je vidět, že má stejné autory jako WebViewer. Způsob práce je podobný, ovládání dobré a slibované funkce povšechně fungují. Oceňuji možnost nastavit počet zpráv, které se mají najednou stáhnout a zobrazit. Nemusíte se tak obávat nekontrolovaných datových přenosů. Díky podpoře příloh všemožných formátů je práce s EmailViewerem opravdu komfortní a v rámci možností mobilních zařízení se přibližuje kvalitě práce s běžnými emailovými prohlížeči.

Pokud vás láká možnost číst si v mobilu dokumenty psané v Microsoft Word (a opravdu se čtou velmi příjemně, protože EmailViewer zachovává poměrně velkou část formátování), nebo pokud chcete na vlastní oči spatřit, jak si mobilní telefon poradí s komprimovaným souborem ve formátu ZIP, vezměte EmailViewer v úvahu. Zkušební plná verze, kterou můžete bezplatně používat po dobu 10 dnů a s níž můžete přistoupit k síti internet 20krát denně, je ke stažení na stránkách firmy Reqwireless.

   
Při psaní e-mailu se zadává předmět a text zprávy, teprve potom zvolíme adresáta (případně kopii a skrytou kopii).

   
Složka příchozích e-mailů (nové jsou označeny hvězdičkou, křížkem určené k smazání).
Příchozí e-mail, který jsme na obrázku výše odeslali --- Zakládáme nový kontakt.

Shrnutí

Přestože většina moderních mobilních zařízení disponuje vestavěným emailovým prohlížečem, EmailViewer je zajímavou alternativou především díky dobré podpoře příloh a také díky tomu, že je postaven na internetovém prohlížeči WebViewer: umožňuje tak plně využívat odkazy v emailových zprávách.

Diskuze (14) Další článek: Recenze kapesního počítače HP iPAQ 1915: líbivý prcek boduje!

Témata článku: , , , , , Mobil, MOBI, Email