Emgeton G20 a G70: dvě SIM v jednom telefonu

Emgeton začne prodávat mobil s dotykovým displejem a UMPC s Windows Vista, GPS a QWERTY. Oba se dvěma sloty pro SIM.

Emgeton je česká značka, která nemá ve světě příliš zvučné jméno. Firma Bell Technology, která jí označuje výrobky dovážené z Číny, totiž operuje jen ve střední Evropě. To se ale brzy může změnit. Není to tak dlouho, co svět obletěly obrázky kopie iPhone, která je založená na stejném konceptu a do velké míry "obšlehla" i vzhled. Tuto napodobeninu bude vyrábět čínská firma Meizu a právě Bell Technology ji bude pod značkou Emgeton prodávat u nás a v okolí.

emgeton mini one phone 01.jpg emgeton mini one phone 02.jpg emgeton mini one phone 03.jpg emgeton mini one phone 04.jpg
Emgeton Mini One Phone

A to není všechno - na webu Emgetonu se objevily obrázky a informace o zajímavém telefonu s dotykovým displejem a dvěma sloty pro SIM kartu. Příchod dalšího přístroje - UMPC s GSM modulem, který rovněž ponese značku Emgeton, se teprve chystá, ale my vám přinášíme exkluzívní obrázky. Zavaří čínské přístroje konkurentům i v Evropě?

Emgeton G20 Cult

Emgeton G20 Cult je telefon, který vsadí na design a pohodlné ovládání. Líbivý vzhled zajistí atraktivní tmavé provedení lemované stříbrnými okraji a rychlý pohyb v prostředí umožní dotykový displej. To vše slýcháme poměrně často, G20 Cult ale přináší také jeden unikát. Bude totiž vybaven dvěma sloty pro SIM karty, které budou moci být aktivní zároveň. Taková možnost by však vyžadovala dva GSM moduly, což by výrazně zvýšilo spotřebu. Telefon dokáže komunikovat ve dvou pásmech sítě GSM (900 MHz, 1800 MHz), data přenese přes GPRS třídy 12, s blízkým okolím přes USB kabel nebo Bluetooth.

Emgeton_G20_01.jpg Emgeton_G20_02.jpg Emgeton_G20_03.jpg Emgeton_G20_04.jpg Emgeton_G20_05.jpg
Emgeton G20 Cult

G20 Cult je vybaven dvoumegapixelovým fotoaparátem, který natáčí video ve formátu MP4. Multimediální výbava zahrnuje přehrávač hudby a videa a stereofonní reproduktory. Jako úložný prostor poslouží karty microSD, pro něž je připraven slot. Na příjmu telefon vydrží až 9 dnů (údaj výrobce; my tipujeme, že v praxi to bude méně než polovina) a při hovoru 4 hodiny. Využitelnost dotykového displeje trochu sráží fakt, že telefon není vybaven žádným rozšířeným operačním systémem, ani Windows CE jako Mini One Phone - zmiňovaná napodobenina iPhone. Na trh by se G20 Cult měl dostat na konci září za cenu kolem 6 tisíc korun.

Emgeton G20 Cult ve zkratce:

  • rozměry: 112 x 50 x 15 mm
  • podpora sítí: GSM (900/1800 MHz), dvě SIM karty
  • datové přenosy: GPRS třídy 12
  • konektivita: Bluetooth, USB
  • paměť: slot pro paměťové karty microSD
  • displej: 2,4'', dotykový LCD, rozlišení QVGA (240 × 320 bodů), 262 tisíc barev
  • fotoaparát: rozlišení 2Mpx, video MP4
  • hudba a video: přehrávač hudby a videa, stereoreproduktory
  • výdrž: 216 hodin v pohotovosti, 240 minut hovoru

Emgeton G70 Cult

Asi ještě zajímavějším počinem je ultrapřenosný počítač (UMPC) Emgeton G70 Cult s plnohodnotnými Windows, integrovaným GSM modulem pro volání, GPS navigací, kamerou a Wi-Fi. Stejně jako v modelu G20 mají být i v G70 připraveny dva sloty pro SIM karty. Zaujme i zvláštní QWERTY klávesnicí. Ovládání je na pohled řešeno vcelku rozumně. Bude k němu potřeba dvou palců, každý z nich obslouží polovinu QWERTY. V levé části je navíc kruhový prvek ve stylu Trackwheel, napravo zřejmě touchpad. Byť by to při přítomnosti touchpadu nebylo nutné, lze předpokládat, že displej bude dotykový. Očekáváme v této kategorii osvědčené rozlišení 800 × 480.

Emgeton_G70_ 02.jpg Emgeton_G70_01.jpg
Emgeton G70 Cult

Jeden z obrázků ukazuje zařízení s Windows XP, druhý však už předkládá dnes logičtější Vistu. Ačkoli o hardwarové výbavě nic nevíme, s Vistou by neměla být vůbec špatná. Windows Vista s grafikou Aero pro svůj běh potřebují výkonný procesor a alespoň 1024 MB RAM. Jelikož jde zatím s výjimkou HTC Shift o jediné UMPC s vestavěným GSM modulem, mohlo by se přístroji od tchajwanského výrobce stát zdatným konkurentem. Emgeton začne G70 Cult prodávat v listopadu za 30 tisíc korun, což je nižší cena než u HTC Shift. Výbavy obou přístrojů přitom mohou být velmi podobné vzhledem k tomu, že u výrobků z Číny odpadá příplatek za značku.

Získá Emgeton zvuk?

Emgeton nezůstává jen u MP3 přehrávačů a zřejmě to s čínskými mobily a komunikátory u nás a v Evropě myslí vážně. Dokazuje to inzerce nových modelů v tisku a samozřejmě také jejich zajímavá výbava a koncepce. To ale není vše. Klíčem k úspěchu novinek bude kromě ceny také jejich spolehlivost, funkčnost, servisní služby firmy Bell Technology a její přístup k zákazníkům. Ten dosud rozhodně nebyl chvályhodný a se zakoupenými výrobky byly často problémy, které servis neuměl nebo nechtěl řešit. Dokud se toto nezlepší, těžko se firma zbaví pověsti prodejce kazet, CD a DVD nevalné kvality či levných čínských přehrávačů.

Diskuze (82) Další článek: Samsung C300: průvan v kapse neudělá (test)

Témata článku: Emgeton, , , , Apple iPhone 4GB, Emgeton G20 Cult, EMG, Telefon, Plnohodnotný windows, Zajímavá výbava, Česká značka,