Enter: tak trochu jiný technologický festival se vstupem zdarma

 

Od čtvrtka 4. do neděle 7. dubna se v galerii Národní technické knihovny v Praze – Dejvicích koná šestý ročník mezinárodního festivalu umění a technologií Enter. Letošní přehlídka má podtitul Biopolis a představí tvorbu nejvýznamnějších tvůrců z oblasti nových médií, digitálního umění a přilehlých odvětví.

V jakém světě budeme žít v nejbližších desetiletích? Kde leží hranice mezi přírodním a umělým? Jak budou technologie proměňovat naše těla a životní styl? Podobné otázky nastolí instalace tří desítek umělců, kteří se nebáli nahlédnout do světa současné biologie a techniky. Tady je několik ukázek exponátů asi sami pochopíte, že tohle je tak trochu jiná technika…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Helma zpomalující čas, Plíce reagující na lidský dech, hackerské způsoby, jak obelstít kamery rozpoznávající lidský obličej, či pozorování proměn tváře naší planety s využitím fotografií na Google Maps.
Klepněte pro větší obrázek 
Některé projekty hraničí s čistou sci-fi, třeba pokus nizozemské umělkyně Jalily Essaïdi vytvořit neprůstřelnou lidskou kůži s pomocí pavoučích vláken získávaných z geneticky upravené kozy.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehlídka zaujme i projekty pro mladší diváky, například elektronickým hudebním nástrojem vytvořeným z ovoce.
Klepněte pro větší obrázek
Během workshopu QRbodies si zase můžete ověřit, zda byste dovedli vytetovat dvourozměrný čárový kód.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
...a další vychytávky

Kromě výstavy nabídne bienále Enter i performance a odborné symposium. V pátek budou na symposiu hovořit umělci o svých dílech, sobotní konference bude zaměřena na využití nových technologií pro nejrůznější formy postižení a handicapů a jejich uměleckých potenciálů. Hostem bude i významný francouzský filozof a badatel Louis Bec.

Na festival je vstup zdarma, více se dozvíte na webu festival-enter.cz, nebo na Facebooku.

Váš názor Další článek: HTC počeští BlinkFeed. O obsahu rozhodnete vy

Témata článku: , , , Fest, Enter, Helma, Fes u, Vstup, F +, Plíce, Hudební nástroj, Jin, Žďár, VST