EPlayM: plná verze grafického MP3 přehrávače pro Psiony

O přehrávači MP3 pro kapesní počítače Psion jsem již na Živě psal zhruba před měsícem. Tehdy jsem v závěru článku vyjádřil přání, aby autor nezanechal vývoje a dodělal pro přehrávač grafické prostředí, které by nahradilo příkazový řádek. A hele, nová verze programu je tady a vypadá opravdu dobře.

Novou verzi programu si můžete stáhnout od nás. Samotný přehrávač má nějakých sto kilo, takže v paměti skoro nic nezabere. Kromě samotného programu si můžete nainstalovat rovněž ukázkový MP3 soubor Classic1.

Tip: Přečtěte si starší článek.

Jak jsem psal již v perexu článku, příkazový řádek starší betaverze byl nahrazena kompletním grafickým prostředím, které lze ovládat perem; klávesnici bohužel program ignoruje, což je docela škoda. Okno programu je přizpůsobeno tak, aby bylo viděl celé na S5/MX; majitelé Reva budou muset trošku rolovat. Velikost okna na obou mašinkách můžete vidět na obrázcích.

Na Psionu 5 MX se okno krásně vejde na obrazovku.

Emulátor Reva - vidíte, že okno není vidět celé...

Dlouho, babičko, dlouho

Hudební soubory můžete mít nahrané kdekoliv na disku, implicitně se hledá v adresáři Music. Bohužel, žádný z Psionů, ani netBook nebo netPad nemá datový kabel připojitelný na USB, takže kopírování MP3 souborů přes sériový kabel bude hodně pomalé.

Program umí vytvářet playlisty, které lze i ukládat na disk. Při přehrávání lze využít funkci Shuffle, která přehrává písničky v náhodném pořadí a Repeat, která playlist opakuje. Jinak jsou funkce standardní: přehrání, pauza, posun vpřed a zpět, skok na další písničku. Zajímavá je funkce Scale, která digitálně zvýší hlasitost zdrojového souboru, aniž by se měnila hlasitost reproduktoru. Protože jsou soubory s hudbou přiřazeny k přehrávači, můžete hudbu přehrávat přímo ze správce souborů.  

Kvalita nic moc

Podle mých krátkých testů je zcela nemožné poslouchat na Psionu 5 MX soubor MP3 stereo v kvalitě128 kb/s, dokonce i při polovičním bitrate se počítač občas seká. Ideální je tedy 56 kb/s, ve kterém je nahrána i dodávaná ukázka. Pokud si chcete hudbu MP3 na Psionu poslouchat, musíte svoji existující hudbu překódovat do nižší kvality; jinak budete slyšet jen úryvky. Pokud však máte netBook (netPad), budete spokojeni. Ten totiž přehraje i běžný 128kb/s soubor, aniž by bylo výrazněji patrné zpomalení počítače.

Bohužel, kvalita reproduktoru běžných Psionů (S5 5M, Revo) není nijak vysoká, resp. je hodně špatná. I přesto, pokud zrovna neočekáváte hifi výstup, budete docela spokojeni. Podstatně lépe jsou na tom majitelé netBooků, případně netPadů, které mají 12bitovou zvukovku. I když to stále není stejné jako na běžném PC, je znát výrazné zlepšení. Za to ale nemůže program, ale hardwarové vybavení Psionů - s tím se nedá nic dělat.

A po chvíli zhasnul

Spokojenému poslouchání však brání jedna docela velká překážka: stejně jako přehrávání jakýchkoliv zvuků na Psionech i zde je odběr energie velmi vysoký - 280-300 mA bez zapnutého podsvícení. Když jsem podsvícení na S5 MX zapnul, hudba se začal přerušovat, až nakonec zvuk vypadl úplně. MP3 přehrávač je tedy solidní baterko-žrout. Na rychlejším netPadu je situace podobná - přes 300 mA s maximálním podsvícením, okolo 250 mA s minimálním podsvícením. Nemá tedy smysl poslouchat MP3, aniž byste byli připojeni k síťovému napájení. Přehrávání MP3 v Psionu je tedy spíše nouzovou záležitostí vzhledem k vysoké spotřebě energie.

Ale i přesto díky autorovi, který ukázal, že Psiony se svými multimediálními schopnostmi nepatří do starého železa.

Váš názor Další článek: Hry po kapesní počítače Psion, část V.

Témata článku: , , , , Graf, Verze, Pře, Přehrávač, Pro +, Plná verze, Velká překážka, Krátký test