Ericsson a NTT Docomo připravují síť 5G. První test proběhne už letos

V Česku jsme teprve na začátku éry 4G, ale ve světě už se pracuje na 5G. A to hned na několika frontách. Světovým průkopníkem chce být EU, která vyčlenila 50 milionů eur na výzkumné projekty spojené s nasazení páté generace mobilních sítí. Na jiné frontě to zkouší největší japonský operátor NTT Docomo a Ericsson. Zkušební provoz 5G plánují provést ještě letos v japonském městě Yokosuka a myslí hlavně na to, aby technologický posun následoval dramatický nárůst počtu mobilních širokopásmových připojení.

Co se rychlosti přenosu týče, chtějí se Ericsson a NTT DoCoMo dostat nad hranici 10 Gbit/s. 5G ale nemá být jen o populárním (a často zneužívaném) údaji o teoretické maximální ryhlosti pro download. Celé snažení směřuje k roku 2020, kdy chce NTT Docomo první 5G síť komerčně spustit.
 

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (14) Další článek: Samsung aktualizoval S Health, S5 nově změří i úroveň stresu

Témata článku: Ericsson, , , , , NTT DoCoMo, Test, Pro +, Síť, První test, Japonský operátor, Eri, Let, Sít, NTT, Docomo