Ericsson A2618: chytrý Švéd za pár korun (test)

Už od samého začátku nás nový Ericsson A2618s zaujal. Má pěkný design, je dobře ovladatelný a navíc také cenově dostupný. K recenzi navíc přidáváme jako obvykle několik velmi hezkých fotografií.
Přiznám se, že už od samého začátku mě nový Ericsson A2618s zaujal. Má pěkný design, je dobře ovladatelný a navíc také cenově dostupný. To však rozhodně není vše…

Konečně pěkný design

Už od pohledu je nový „Erik“ velmi příjemný, dobře také padne do ruky. Jeho rozměry a váha jsou přijatelné, bohužel, stejně jako u A1018 se nejedná o žádného drobečka. Telefon je jednoznačně určen pro malé lidi – má totiž výměnné kryty. V základním balení je dodáván v tmavě modré barvě, ovšem na výběr je velká škála dalších barev a různých motivů; vzpomeňte si na úspěch Nokie 5110.

Ovládání celého telefonu zůstalo nezměněno. Mobil má přehledné menu, které nabízí pouze sedm položek. Výhodou je tzv. osobní menu, do které si můžete sami přidávat nejpoužívanější funkce. Pro začátečníky bude také užitečná nápověda, která se zobrazí tehdy, pokud zůstanete na nějaké položce v menu o něco déle.

     

Funkce – jeden velký obdiv

Pokud bych měl hledat nejsilnější stránku celého telefonu a místo, kde se nejvíc liší od modelu A1018, pak je to bezesporu výčet funkcí. Poměrně neobvyklé je v této kategorii hlasové vytáčení a ovládání či vyzváněcí profily. Do paměti můžete uložit až deset jmen, které chcete vytáčet hlasem. V telefonu je předdefinováno šest různých profilů, které můžete dle libosti editovat. Hlasové vytáčení je velmi přesné, zatím se mi nestalo, že by telefon můj hlas zpětně nerozpoznal.

Telefon také umožňuje vytvoření vlastních melodií – do paměti si můžete uložit až čtyři. Další neobvyklou a zároveň příjemnou funkcí je vnitřní paměť telefonu na 100 telefonních čísel a na textové zprávy. A to není úplně obvyklé ani u manažerských telefonů. Na druhou stranu, Ericssony mají vlastní paměť „odjakživa“.

     

Animace sem, animace tam

Mezi věci, které mě zaujaly nejvíce, patří bezesporu zajímavá funkce skrytá pod názvem „Start Up/Shut Down animation“. Už ze předchozího řádku byste mohli poznat, že se jedná o speciální animace, které se aktivují vždy při spuštění či vypnutí mobilního telefonu. Na výběr máte sice zatím pouze jednu, i tak se však jedná o velice zajímavý nápad. Animace sama osobě je samozřejmě dělána týmem Ericssonu a tak v ní pochopitelně název švédské společnosti figuruje.

Konkurence, třes se

Ericsson A2618s je bezchybný telefon, který vyvrací tvrzení, že u levných low-endových telefonů jde pouze o cenu. I při srovnání s tou nejsilnější konkurencí si udržuje pověst černého koně, který může více než zabodovat. K tomu ještě přičtěte fantastickou cenu, která je v prodejní síti Oskar: 4 599 Kč, takže bych se nedivil, pokud vás Ericsson A2618s zaujal.

     

Parametry

  • Cena: 4 599 Kč s DPH u Oskara
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 131 x 51 x 25 mm
  • Hmotnost: 140 g
  • Udávaná pohotovostní doba: 110 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 270 minut
  • Test výdrže: 54 hodin při 90 minutách hovoru
  • Kapacita paměti: 100 míst v paměti telefonu
  • Počet míst v seznamu: 20 volaných, přijatých a zmeškaných hovorů
  • Displej: 3 plus 1 řádek ikon
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, datové služby, EFR, hry, kalkulačka, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění (nutno dokoupit vibrační baterii), vyzváněcí profily, hlasové ovládání, skupiny volajících, vnitřní paměť pro SMS, minutové pípání
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: IrDA, WAP, hardwarový modem, organizér
Diskuze (72) Další článek: Mobil Trium Geo GPRS – novinka ze země za zrcadlem

Témata článku: Ericsson, , , , Pár korun, Chytrý, Test, Levný low-end, Eri, Pár