Ericsson: Evropa zaostává v budování 5G sítí. Proces zpomalují aukce a regulace

Technologická společnost Ericsson stojí za studií „5G Outlook for Europe“, která měla za úkol zmapovat situaci okolo implementace mobilních 5G sítí v Evropě. Náš kontinent v globálním kontextu nedopadl vůbec lichotivě: Evropa zaostává v implementaci mobilních sítí 5G za Severní Amerikou i východní Asií.

Klepněte pro větší obrázek
Centrála společnosti Ericsson ve švédském Stockholmu

Například provozovatelé jihokorejských sítí dosáhli pouhé čtyři měsíce od zavedení 5G počtu 2 milionů připojených účastníků. USA zase aspirují na to, že zajistí největší pokrytí populace v nejkratším čase. Naproti tomu Evropa se zaměřuje zatím jen na větší města a většinou jen na fixní přístup k internetu přes 5G. Studie varuje, že další zpožďování může mít v Evropě negativní vliv na podniky i spotřebitele.

Ericsson chce stavět, operátoři vyčkávají

Důvodů, proč Evropě zase všechno trvá o něco déle, je hned několik. Předně se může zdát, že v tuto chvíli 5G sítě evropské země nutně nepotřebují. Kontinent je hustě osídlený a relativně dobře pokrytý sítěmi starší generace, zejména LTE. Potřeba nového pokrytí proto není tak naléhavá jako třeba v Číně, kde kapacita starších sítí už přestává stačit, nebo ve Spojených státech, kde jsou dosud velké části území pokryty nedostatečně.

Klepněte pro větší obrázek
Pokrytí obyvatel Evropy sítěmi 5G bude za některými jinými světovými regiony zaostávat (Zdroj: Ericsson)

Evropští operátoři se do 5G nehrnou i z dalších důvodů. Země EU podléhají regulačním opatřením a v mnoha z nich teprve probíhá proces uvolňování frekvencí a jejich přidělování operátorským subjektům formou aukce. Například v České republice budou frekvence v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz přiděleny až v prvním čtvrtletí příštího roku. Operátoři dílem také vyčkávají na společný evropský přístup v otázce bezpečnosti při budování 5G sítí, který musí orgány EU teprve vypracovat.

Podle studie se prý dokonce někteří evropští národní regulátoři a operátoři domnívají, že s nasazením 5G má smysl počkat a poté se učit od asijských a amerických kolegů. Ericsson, jehož zájmem coby dodavatele síťové infrastruktury je začít stavět co nejdříve, míní, že toto zpoždění může vést k zaostání Evropy v technologické oblasti, kdy podniky i spotřebitelé získají přístup ke službám nové generace později než subjekty v jiných částech světa.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: #GlassGate: nové iPhony prý velmi snadno poškrábete. Apple zatím taktně mlčí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Asie, Pro +, Země EU, Severní Amerika, Severní, Zavedení, Stockholm, Síť, Část světa, Česká republika, Země, Evropa, Operátor