Ericsson otestoval v Norsku malý autonomní trajekt připojený k 5G síti

Výrobce telekomunikační infrastruktury Ericsson testuje 5G sítě pro nejrůznější účely. Jedním z těch hojně využívaných má být do budoucna autonomní doprava, těžící z rychlé odezvy 5G sítí v řádu milisekund. V norském Trondheimu proběhl na sklonku roku 2019 test malého autonomního trajektu.

Na testování spolupracoval Ericsson s operátorem Telia a norskou technologickou univerzitou NTNU. Malý trajekt MilliAmpére pro osobní dopravu sloužící k převozu lidí přes fjordy byl připojen k 5G síti a řízen umělou inteligencí. 5G vybavení od Ericssonu umožnilo bezpečný přenos velkého objemu dat potřebných pro podporu autonomního trajektu.

Klepněte pro větší obrázek
Společnost Ericsson testovala autonomní trajekt připojený k 5G síti v norském Trondheimu (Foto: NTNU)

Trajekt  je vybavený senzory, které monitorují nejen jeho okolí, ale také řídicí systém na palubě. Tento proces generuje velké množství dat, která je třeba sdílet s řídicím centrem. Při testování dosahovaly přenosové rychlosti až 200 Mb/s u nahrávání a více než 1 Gb/s u stahování dat.

Díky rychlé analýze a zpracování dat se plavidlo dokáže samo vyhnout překážkám v cestě, umí změřit vzdálenost do přístaviště a také bezpečně zakotvit. V případě nouze lze plavidlo dálkově ovládat lidským operátorem z řídicího střediska prostřednictvím stejné mobilní sítě.

Ukázka dokování autonomního trajektu:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Tak nakonec to bude Galaxy Z Flip. Na koncepčním videu vypadá impozantně

Témata článku: , , , , , NTN, Data, Síť, Trajekt, Telia, Norsko, Převoz, Tron