Ericsson R380 (test)

Trvalo více než rok a půl, než se Ericsson R380 od svého představení na loňském CeBITu dostal na pulty. Přečtěte si naše zkušenosti s jeho používáním.
Komunikátor Ericsson R380 používám už druhý týden, ale pořád jsem na vážkách, jak se k němu postavit. Zatím se mi jej vůbec nechce vrátit, protože nabízí několik unikátních a užitečných možností, kterých se stále nemůžu nabažit; kdybych ale chtěl kritizovat, nezůstane na něm suchá nitka.

Recenzí se již na českém Internetu objevilo víc, proto tento článek nebude pouhým představením funkcí. Chci v něm také odpovědět na otázku, jestli je R380 užitečným mobilním společníkem, nebo jestli za podobnou či nižší cenu najdete jiné zařízení, které zastane stejnou práci.

Ericsson R380

Psion v mobilu

Popis zařízení najdete v tomto článku, zde alespoň zopakuji způsob používání. V zavřeném stavu je Ericsson R380 mobil s rozměry, které jsou jen o něco málo větší, než u průměrného telefonu. Displej – bíle podsvícený – je přibližně stejně velký jako u modelu R320. Klávesnice se však dá odklopit a protože displej pokračuje pod ní, zařízení v ruce pootočíte o devadesát stupňů a dostanete se do prostředí osobního organizátoru. Z prohlubně v baterii vytáhnete ovládací pero, displej je totiž dotykový.

Ericsson R380 je nejmenší zařízení z kategorie komunikátorů - lesklá ploška v pravé části je infraport (21 kB)

(Kliknutím na náhledy se zobrazí větší obrázky. Mají velikost 21–54 kB, snadno je tedy stáhnou i čtenáři připojení přes modem. Když nad náhledy podržíte kurzor myši, objeví se popisek.)

Je to takový větší mobil (54 kB)  Jakmile odklopíte kryt tlačítek, změní se displej (54 kB)  Při práci na velkém displej klávesnice nepřekáží (46 kB)

Zajímavé je řešení klávesnice, nejedná se totiž o žádnou elektronickou součástku. Každé tlačítko pokračuje trnem, který se při stisknutí opře o dotykový displej a tím dá telefonu najevo, že by se mělo něco udělat. Díky nastaveným dorazům displej ani při silném stisknutí tlačítka nepoškodíte, na jeho povrchu zatím nezůstávají žádné stopy po trnech.

Pero má své místo v prohlubni baterie (47 kB)  Uchycení bloku tlačítek je pevné, všimněte si trnů, kterými se tlačítka dotýkají displeje (52 kB)

Ericsson R380 používá operační systém Symbian EPOC, kterým doposud disponovaly jen známé kapesní počítače Psion. Výhodou je hezké a přehledné prostředí, největším nedostatkem nerozšiřitelnost. Ano, do Ericssonu až na malé výjimky (lokalizace) nedostanete žádný další program, musíte se spokojit jen s nabídkou vestavěných aplikací.

Pro uživatele kapesních počítačů bude kromě uzavřeného systému netradiční také vlastnost, která R380 při odklopení displeje dostane vždy do základního stavu. Není to tedy jako u PDA, které se po zapnutí objeví vždy ve stavu, ve kterém jste je vypnuli. Prostředí Ericssonu R380 si můžete sami vyzkoušet na webové prezentaci Ericssonu.

Po otevření odklopení klávesnice se vždy objeví tento displej (34 kB)

R380 jako telefon

Je to v podstatě úplně normální mobil. Dualita je samozřejmostí, stejně jako běžné mobilní funkce. Nezvyklou výjimkou je ale SIM Toolkit, který Ericsson neumí. Výhodné je, že všechna nastavení můžete (resp. většinou musíte) provádět na podrobném velkém displeji. Vysoká kapacita paměti umožňuje archivovat seznam hovorů, ale tato možnost hodně ztrácí tím, že výpis z telefonu nijak nedostanete ven.

Když se budete chtít podívat, kam jste volali před měsícem, máte možnost (32 kB)

Standardně se telefonuje se zavřenou klávesnicí s telefonem u ucha, jde to ale i se rozevřeným komunikátorem. V takovém případě v uchu budete mít bondovku, nebo použijete hlasité hands-free. Tato funkce zvýší hlasitost reproduktoru sluchátka, aby hovor bylo možné slyšet z větší vzdálenosti.

Bondovka, kterou najdete ve standardním příslušenství, nabízí zajímavou možnost: sluchátko lze uchytit do spony (46 kB)  Ericsson je typický svými anténami: zatímco ostatní se snaží anténu mobilu co nejvíc skrýt, švédský výrobce jako by šel opačnou cestou (46 kB)

R380 jako osobní asistent

Ericsson R380 je komunikátor, tedy zařízení, se kterým už pro organizaci svého času a běžnou kancelářskou agendu nepotřebujete nic jiného. Svého Palma jsem tedy nechal hluboko v tašce a používal pouze telefon.

Základem úspěšného zařízení, které chce konkurovat kapesním počítačům, je synchronizace dat. V průběhu dne pracuji v organizačním programu na počítači a před odchodem z kanceláře chci všechny změny dostat do mobilního zařízení. Stejně jako kapesní počítače i Ericsson R380 stačí vložit do stojánku nebo pouze připojit ke kabelu (vše je ve standardním příslušenství) a spustit synchronizační program. Všechny údaje z kalendáře, adresáře, úkolovníku i poznámky se přenesou do mobilu. Aby se paměť komunikátoru brzy nezaplnila, lze nastavit například časové rozmezí údajů, které se budou synchronizovat.

Stojánek slouží k synchronizaci dat v telefonu a počítači, zařízení se v něm může také dobíjet (53 kB)

Známá překážka domácích uživatelů – české znaky – Ericssonu nedělá při synchronizaci žádné problémy; v pohodě zvládá všechny háčky a čárky. Doba synchronizace je řádově minuty, několikrát se mi ale stalo, že vzájemné porovnávání a přenášení dat trvalo více než čtvrt hodiny.

Podívejme se, jaké aplikace pro organizaci času Ericsson nabízí:

Kalendář: Na velkém displeji lze zobrazit denní, týdenní a měsíční pohled. Vzhledem k rozlišení je kalendář dostatečně přehledný, je ale škoda, že k pohledu Agenda, který vedle sebe nabídne denní kalendář s aktuálními úkoly, lze přistupovat pouze z malého displeje (ten zase nenabízí jiné pohledy).

Týdenní pohled na kalendář (37 kB)

Kontakty: Na velkém displeji jsou v základním pohledu jména uvedena pod sebou. Díky záložkám s písmeny v horní liště se ke hledanému kontaktu dostanete rychleji a po poklepání se rozevře karta se všemi kontaktními údaji. Kliknutím na e-mailovou adresu začnete psát e-mail, telefonní číslo se začne vytáčet. Všechny kontakty jsou k dispozici i z malého displeje: nejprve opět jako seznam jmen, zvolením se dostanete k výčtu telefonních čísel, které máte u kontaktu uloženy.

Úkoly: Na malém displeji vidíte pouze úkoly aktuální k danému dni, velký displej ukazuje všechny. V úkolech a kontaktech mi nejvíc možnost třídit položky do kategorií; teď je výčet hodně nepřehledný.

Poznámky: Jsou k dispozici pouze na velkém displeji a lze do nich – opět bez možnosti kategorizace – ukládat krátké texty.

Ani poznámkám nedělají háčky a čárky žádné potíže (35 kB)

Ergonomie neznamená jen design

Nejdůležitějším hlediskem, které hovoří proti Ericssonu R380, je rychlost práce. Menší část viny je na operačním systému, větší na koncepci zařízení. Celkově je sice R380 poměrně rychlý stroj, například ve srovnání s prostředím telefonu Ericsson R320 je velmi svižný, objevují se však situace, kdy trpělivost uživatele podstupuje velkou zkoušku.

Chcete-li se například po zapnutí telefonu dostat na velkém displeji do adresáře, musíte desítky sekund čekat, než se načte. Při prvním poslání textové zprávy musíte při zadání jména příjemce opět čekat. Při dalším přístupu k těmto službám je Ericsson sice rychlý, ale u kapesních počítačů není prodleva po startu běžná.

Jednou z nejčastějších činností, jež s mobilním telefonem provádíte, je vyhledávání čísel v adresáři, a tady Ericsson zklamal. Když se chcete ke jménu dostat z malého displeje, telefon nabídne pouze vyhledávání podle prvního znaku a ke hledanému číslu se musíte postupně proklikat mnohdy desítkami stejně začínajících jmen. U komunikátoru, kde osobně mám v adresáři více než pět set jmen (a to není myslím nijak extrémní počet), je takový přístup neefektivní a velmi zdržuje. Je opravdu tak těžké vytvořit funkci pro vyhledávání podle prvních tří znaků nebo postupné zužování výběru při psaní jména, jak to už dlouho nabízí úspěšná konkurence?

I na malý displej se vejde hodně řádků (45 kB)

V adresáři na velkém displeji je vyhledávání pohodlnější, protože pomocí rolovacího pruhu se mezi kontakty pohybujete rychleji. Také to ale není žádná sláva. Funkci „Najít“ považuji za úplně nepoužitelnou: po zadání jména, které chcete vyhledat, do políčka, musíte na výsledek počkat čtyřicet sekund!

S rychlostí (tj. efektivitou) práce souvisí i strategie Ericssonu rozlišit funkce malého a velkého displeje. Na malém okénku si údaje zpravidla jen přečtete a když chcete něco udělat, musíte komunikátor rozevřít. Velice nepříjemné to je u textových zpráv, které nelze psát tlačítky mobilu, ale jen perem po odklopení klávesnice. Je to samozřejmě rychlejší, ale situací, kdy potřebujete operativně odpovědět na příchozí textovku nebo rychle jednou rukou napsat novou, je mnoho.

Mám další příklad řešení, které zdržuje: zadávání příjemce SMS. Dostanete se do seznamu jmen, který je nepochopitelně řešen úplně jinak než adresář. Nemůžete kliknout na záložku se znakem, na který jméno začíná, ale je nutné šipkami procházet po jednom znaku od začátku abecedy. Chcete-li se dostat k „Z“, musíte se šestadvacetkrát trefit na mrňavou šipku! To je nepoužitelné, příjemce proto budete hledat taháním posuvného pruhu a umíte si představit, jak je to při stovkách čísel v seznamu přesné.

E-maily a WAP

Úžasnou funkcí, o které jsem psal v úvodu, je elektronická pošta. S Ericssonem R380 se připojíte ke svému e-mailovému účtu, stáhnete hlavičky nových zpráv a následně celé vybrané zprávy. Když jsem byl na služební cestě, nemohl jsem si tuto možnost vynachválit: četl jsem své e-maily a na nejdůležitější rovnou odpovídal. Vzhledem ke kapacitě paměti (2 MB) Ericsson není zařízení, ve kterém byste si ukládali stovky zpráv, ale to myslím nikomu nebude vadit, protože s e-maily budete primárně pracovat na počítači a Ericsson bude jen jakýsi prohlížeč, ve kterém se stará pošta bude mazat.

Švédský výrobce do svého komunikátoru nezařadil prohlížeč webových stránek, byť by to vzhledem k velikosti displeje nemusel být špatný nápad, s R380 se dostanete pouze na WAP. Na jednu obrazovku se vejde opravdu hodně textu, práce s prohlížečem je velice svižná, ale kazí ji jedna vlastnost: prohlížeč dokáže přečíst jen velice krátké stránky. Jejich maximální délka je podobná jako u telefonu Nokia 7110, kterému se tato vlastnost neustále vyčítá, a s chybovou hláškou, že stránka je příliš dlouhá, se setkáte až příliš často.

Wapový prohlížeč dokáže najednou zobrazit velké množství textu - bohužel zvládne otevřít jen malé stránky (36 kB)

Zadávání znaků

Ericsson R380 nabízí dva způsoby zadávání znaků: můžete buď ťukat na tlačítka klávesnice, která se objeví na polovině displeje, nebo lze využít rozpoznávání ručně psaných znaků. Schizofrenně jsem používal obě možnosti a stále nevěděl, pro kterou se rozhodnout. Rychlejší se mi zdá rozpoznávání ručního písma, jenže vždy se našel znak, který jsem nevěděl, jak napsat, tak jsem se přepnul do softwarové klávesnice. Její „tlačítka“ jsou ale hodně malá a lze na ní psát jen v úplném klidu. Navíc obsahuje chybu: klávesa s dvojtečkou tvrdošíjně píše středník.

Ericsson R380 není zařízení pro velké psaní. Na článek bych s s ním nikdy netroufl, nejdelším dokumentem by byl asi kratší e-mail psaný vzhledem k náročnému zadávání znaků s diakritickými znaménky bez háčků a čárek. To ale nevidím jako nevýhodu, protože osobní organizátory ovládané perem chápu hlavně jako nosiče informací; nikoli jako zařízení k jejich pořizování.

Ericsson R380 je jediný, ale ne sám

Na komunikátor R380 se čekalo hodně dlouho. Ericsson jej představil 18. března 1999 na veletrhu CeBIT a na pultech měl být už na začátku letošního roku. Odpověď na otázku „proč to nemá GPRS“, je proto jasná, i když výrobce nijak neomlouvá.

V současné době má Ericsson jednoho přímého protivníka: Nokia 9110 Communicator, jenž nevýhodu větších rozměrů spraví klávesnicí, na které je psaní nesrovnatelně pohodlnější než ťukání perem na R380. Synchronizaci dat zvládají obě zařízení, s Nokií se ale dostanete i na web, je rozšiřitelná paměťovými kartami a hovoří pro ni také o pět tisíc korun nižší cena. Ericsson R380 totiž v současnosti stojí 26 718 Kč (cena je s daní z ceníku společnosti Celadon Group).

V blízkých měsících se objeví Motorola Accompli 008 a nová verze Nokia Communicatoru, jejichž největší výhodou oproti R380 bude podpora rychlého mobilního Internetu (GPRS u Motoroly, HSCSD u Nokie). Srovnávat je ale nutné i s běžnými kapesními počítači (Palm, PocketPC, Psion), které lze k mobilům snadno připojit přes kabel nebo infračervený port. Možnosti komunikace jsou téměř stejné a za stejnou nebo i nižší cenu získáte zejména možnost doinstalovat programy, které potřebujete.

Přezrálý

Největší devizou Ericssonu R380 je mobilita, na kterou jiná řešení zatím nemají. Určitě uspokojí uživatele, kteří uvítají zařízení s pevně danými možnostmi, patrně ho však neocení ti, kteří chtějí místo svého Palmu a mobilu jediný aparát. Kdyby se Ericssonu podařilo splnit původně plánovaný termín, jednalo by se o bombu, která by neměla konkurenci. Dnes je ale už trochu jiná doba a svět rychlých mobilních dat a jejich možností je už tak blízko, že současná technologie je hodnocená – ke své smůle – podle kritérií budoucnosti.


Infobox

typ zařízení: mobilní telefon
značka a typ: Ericsson R380s

zdroj: Ericsson
telefon: (02) 61 19 43 18
web: www.ericsson.cz, www.ericsson.com
cena: 26 718 Kč (Celadon Group)

síť: GSM 900/1800 rozměry: 159 × 51 × 26 mm, délka antény 30 mm hmotnost: 164 g s baterií udávaná pohotovostní doba: až 107 h udávaná doba hovoru: až 240 min zjištěná výdrž: asi 48 h s 60 min hovoru kapacita paměti: 2 MB paměti pro adresář, kalendář, úkoly, poznámky, SMS, e-maily a wapové stránky počet míst v seznamu volání: je limitovaný pouze pamětí zařízení displej: grafický, černobílý, dotykový, rozlišení 120 × 116 (zavřený) a 120 × 360 (otevřený) druhy vyzvánění: normální, bez zvuku, diskrétní (pípnutí), vibrační, zesilující vyzvánění: 14 melodií + 4 vlastní baterie: Li-Ion, 950 mAh standardní příslušenství: cestovní nabíječka, stojan, synchronizační kabel, bondovka další příslušenství: pevná sada HF, externí sluchátko, držák do auta, kabel CL

Vlastnosti a funkce, které zařízení podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, data a fax, hardwarový modem, hlasitý reproduktor, hlasové vytáčení, hry, IrDA, kalendář, kalkulačka, minutové pípání, organizér, WAP

Vlastnosti a funkce, které zařízení nepodporuje nebo neobsahuje: minutka, rychlé psaní SMS, SIM Toolkit, stopky, vyzváněcí profily

Speciální funkce: operační systém EPOC, přístup k elektronické poště, synchronizace s PC, hlasový záznamník


Chcete, aby se na MobilManii objevovaly i tak dlouhé články jako je tento, nebo raději čtete kratší texty? Napište nám svůj názor do diskuse pod článkem.

Diskuze (12) Další článek: Operátoři opět snižují ceny mobilů

Témata článku: Ericsson, , , , Současná technologie, Diskrétní pípnutí, Eri, Symbian EPOC, Lesklá ploška, Smule, Test