Ericsson R520: kdo umí, ten umí (test)

Máme v redakci nejvíce očekávanou novinku: Ericsson R520. Ericsson dokázal, že je v manažerských mobilech absolutní špička. První praktické zkušenosti v Česku.

Při jednom setkání se zástupci Ericssonu jsem se dozvěděl zajímavou informaci: Ericsson se již nebude příliš zabývat výrobou mobilů nejlevnější kategorie, ale soustředí se hlavně na stylové a manažerské modely. To je ostatně oblast, ve které Ericsson vždy uměl ukázat, že je předním výrobcem mobilních telefonů. A chce to dokázat znovu: novinkou Ericsson R520m.

Tento mobil nyní máme v redakci. Jedná se o verzi R1, která nemá pár drobností - ty jsou až ve verzi R2. V menu například nenajdete položku pro čtení e-mailů, nejsou zde tři hry, podpora EMS a další funkce. Recenzi na verzi R2 najdete na MobilManii až v době, kdy bude uvolněna na trh.

Navazujeme na starší článek

Všechny podstatné vlastnosti jsme už na MobilManii popsali před několika dny. Už tedy víte, že Ericsson R520 má telefonní seznam na pět set jmen a ke každému jménu lze uložit devět položek. Mobil má kalendář, do něhož můžete ukládat i úkoly (to hodnotím velmi kladně), podporuje rychlá data GPRS i HSCSD. Ericsson má jako první ve standardní výbavě podporu Bluetooth, což je náhrada nepohodlného infračerveného portu, který ale na R520 samozřejmě také najdete. Data v telefonu lze synchronizovat s počítačem, a to jak přes kabel, tak infraport a Bluetooth.

V článku byly také vysvětleny pojmy GPRS, HSCSD a Bluetooth – nevíte-li, o co kráčí, zkuste se na něj letmo podívat.

V barvě zlata a medu

Telefon se ovládá pomocí záložek - na animaci vidíte, co se děje, když postupně procházíte menu.Ericsson R520 má spoustu společného se svým předchůdcem R320 – velikost a proporce, vzhled, hmotnost, způsob ovládání, příslušenství … Všechno je v pořádku, jen velikost mi trošku vadí; dnes už prostě velké mobily nejsou v kurzu. Dobrým důsledkem rozměrů jsou ale „pořádná“ tlačítka. Typický rozpoznávací prvek všech současných Ericssonů je velká anténa. Přestože ji mnozí můžou považovat za elegantní doplněk („mobil bez antény není mobil“), konstrukce bez antény je praktičtější.

Nový Ericsson je velice elegantní, zejména v celostříbrné verzi, ve které byl prezentován na CeBITu. Zlatostříbrná "měděnná" varianta, kterou máme k dispozici, už mému oku lahodí méně, ale asi je to trend – podívejte se třeba na barvy připravované Nokie 6310.

Po kliknutí na malý obrázek se zobrazí větší, kde uvidíte všechny detaily. Pokud nad obrázkem podržíte myš, uvidíte v bublince popisek.

Kromě této stříbroměděnné varianty se mobil bude nabízet ještě ve stříbrné barvě   Ericsson R520 opravdu není nejmenší   Srovnání velikostí.  

Díky velikosti a tvaru je mezi R520 a R320 (a z části také mezi ostatními mobily Ericsson nové řady) kompatibilní příslušenství. Můžete použít stejnou baterii, některé sady hands-free, chatboard, přehrávač MP3 nebo rádio … Ale dost popisného textu – nyní už budu psát jen o tom, co mě na mobilu zaujalo.

Parádní displej, přehledné menu

Displej mobilu je prostě úžasný: kontrastní a nádherně ostrý. Ačkoli není podložen holografickou fólií, za přímého slunečního světla dokonale vidíte každý pixel. Díky tomu, že pozadí je dokonale čisté, nebudete mít problémy ani v šeru. Když se teď dívám na displej Nokie 6210 a Alcatelu OT 50x, které leží vedle, vidím dva chudé příbuzné. Displej Ericssonu má stejně jako R320 hezké zelené podsvícení a čtyři stupně šedi.

Poznámka: Pokud je v mobilu karta EuroTelu, zobrazuje se u ukazatele síly signálu také ikonka GPRS.

Menu je stejné jako u ostatní modelů Ericsson novější řady: jsou to jakési záložky, z nichž každá reprezentuje položku v menu, např. telefonní seznam nebo zprávy. Po stisku šipky dolů se menu rozbalí a uvidíte další položky daného podmenu.

Tip: Když rolujete v podmenu pomocí šipek nahoru a dolů, skončíte u poslední položky a nemůžete dál. Pokud se ale posunujete v menu bočním tlačítek, menu bude cyklické a objevíte se opět na první položce.

Menu je přehledné a poznání rychlejší než u R320; telefon je celkově svižnější a je to poznat třeba při psaní textových zpráv. Při psaní se navíc editor nezpomaluje, když se blížíte konci zprávy, což byl problém předchozích modelů.

S tenkou baterií Li-Pol je Ericsson R520 opravdu velmi tenký; trošku mi překáží malý háček pro vyjmutí baterie na spodní straně - bylo by lepší, kdyby byla dokonale hladká

Velice užitečné je Vlastní menu, do kterého se dostanete stisknutím levé šipky. Do tohoto menu si můžete uložit jakékoli položky, které často používáte. Tip: dlouhým stisknutím levé šipky rovnou spustíte první položku tohoto menu. Bude-li tam třeba psaní SMS, stisknete šipku a hned můžete psát.

Jak wapovat přes GPRS

I když nevyužijete rychlé datové přenosy GPRS a HSCSD pro připojení k Internetu, GPRS se vám může hodit pro rychlejší a příjemnější wapování. Surfovat po wapových stránkách můžete v klidu, nikdo vás nehoní, protože platíte jen za přenesená data.

Jak nastavit mobil pro wapování přes GPRS (pouze u EuroTelu): V menu Nastavení WAPu jděte do podmenu Brána, dále Nastavení IP a poté Připojit pomocí. Zde zadejte jméno účtu a pak vyberte položku Data GPRS. Jediné, co je nutné nastavit, je Adresa ATN, která je wap. Jméno a heslo uživatele ponechte prázdné. IP adresa je stejná jako v případě běžného připojení: 160.218.160.218.

Různé typy velikosti písma a způsob jeho nastavení.Pokud si v menu zapnete malá písmena, na displej se vejde pět řádků. Platí to i při wapování a je to tedy více než u předchůdce R320. Když nastavíte střední písmo, budete moci pracovat se čtyřmi řádky, velká písmena se vejdou jen do tří řádků. Nastavení velikosti písma lze měnit podle použitého profilu. To je skvělé třeba v autě, kdy je telefon uložen v držáku daleko od očí, které malé mravence nepřečtou.

Výbornou vlastností mobilů je zpráva, která se ukáže vždy po ukončení GPRS připojení. Vždy uvidíte, kolik bajtů jste odeslali a kolik přijali. To se hodí pro odhad ceny, kterou budete muset za danou datovou seanci zaplatit. V menu se kromě posledního spojení uchovává i celkové prowapované a prodatované množství dat od posledního vynulování.

Zkoušeli jsme také datovat přes GPRS pomocí kapesního počítače s Pocket PC; vše proběhlo bez sebemenších problémů.

Krabice jako u všech ostatních Ericssonů: uvnitř je kromě nabíječky také důležité cédéčko s komunikačním programem,    Tlačítka jsou velká a dobře se na nich píše.   Anténa je typickým znakem všech Ericssonů   Konektor je stejný jako u starších modelů.  

Jak na textovky

Největší výhodou je, že mobil se u konce zprávy nezpomaluje jako u dřívějších mobilů. Přesto je psaní trochu pomalejší než na nejlepších „esemeskových„ mobilech; trochu mi chyběl český slovník T9, na které jsem si s Nokií 6210 rychle zvykl. Ale kdo ví, třeba ve finální verzi bude. Při psaní se v horní části displeje ukazuje, jaké znaky lze napsat na dané klávese, při dokončování textovky se objeví okénko odpočítávající poslední znaky. Důležitou a novou vlastností je možnost mazat celá slova a pohybovat se kurzorem po celých slovech. R520 má konečně možnost zapnout doručenku z menu mobilu!

Jak na kalendář

Kalendář je velmi podobný kalendáři v R320, přesto je zde pár inovací. Za tu nejlepší bezesporu považuji úkoly. Rozdíl mezi úkolem a událostí v kalendáři je prostý: úkoly se ukazují zvlášť, můžete si u nich nastavit datum dokončení, prioritu, termín, kdy se mají připomenout. Až jsou úkoly hotové, můžete je odškrtnout.

Tak vypadá typické wapové spojení přes GPRS. Na konci animaci si všimněte okna, které ukáže, kolik bajtů jsem stáhnul a kolik poslal. To je velice užitečné pro kontrolu nákladů. Na události v kalendáři (lze nastavit opakovanou akci) můžete pohlížet měsíčním, týdenním a denním pohledem, pokud se díváte v měsíčním, vidíte den, kdy se něco děje, tučně. Lze zapisovat události typu schůzka, rande, telefonát, výročí apod. Pokud nejste rádi rušeni, můžete si nastavit, aby vás kalendář v případě, že máte vypnutý mobil, neupozorňoval (skvělý nápad!).

Tip: Při nastavování času jsem si nastavil časovou zónu GMT+1 a letní čas. Když jsem si ale nechal poslat záznam do kalendáře přes infra, přičetl R520 k času události dvě hodiny. Nastavte proto časovou zónu GMT, vypněte letní čas a nebudete mít žádné problémy.

Telefonní seznam

Telefonní seznam je jedním slovem vydařený. Ke každé z pěti set položek si uložíte devět záznamů, jako je mobil, telefon domů, fax, poznámku nebo e-mail. Kontakty lze posílat přes infra nebo Bluetooth na jiné mobily. Zkusili jsme Siemens S25 a Nokii 6210, vizitky došly v pořádku. (Problémy s některými českými znaky nebudu rozepisovat, nemáme finální verzi telefonu.) Zkoušeli jsme přenášet kontakty i do Psionu Revo, opět bez problému.

Takový detail: pokud přijmete cizí vizitku, R320 se automaticky zeptá, zda chcete dotyčnému poslat svůj kontakt.

Baterie Li-Pol je velice tenká a kompatibilní s modely R320 a T28   Karta SIM je umístěna v malém ďolíčku, odkud se špatně doluje; rám telefonu je tradičně vyroben s odolné kovové slitiny   Tento obrázek si určitě prohlédněte zblízka: infraport vypadá, jako kdyby ho někdo nakreslil. Je to opravdu oválný flek na hraně telefonu a - světe div se - funguje. Malá elipsa nad ním je čidlo, díky kterému ztlumíte budík pouhým dotykem.  

Co všechno jde hlasem a uchem

Mobil nabízí vytáčení jmen ze seznamu hlasem, má také hlasové vytáčení příkazů (např. volba profilu). Abyste mohli zadat hlasový povel, musíte stisknout tlačítko – to je ale nepohodlné v autě. Ericsson to vyřešil šalamounsky: hlasové povely můžete aktivovat také svým tajným slovem (například abrakadabra). Zatím se nám to sice nepodařilo rozchodit, manuál však tuto funkci velice jasně popisuje. Zkoušíme dál.

Když potřebujete telefonovat a nechcete přitom mí mobil u ucha, zesílíte reproduktor – zapnete hlasité hans-free. Ericsson R520 k této funkci nabídne perličku: pokud mobil dáte k uchu, hlasité handsfree je automaticky deaktivováno a hovor posloucháte normálně ve sluchátku. Mobil to prostě pozná.

A pak tu jsou drobnosti

Mobil má digitální záznamník, který má dvě úrovně kvality. Pokud si nastavíte vyšší kvalitu, zaznamenáte kolem půl minuty, s nižší kvalitou, která v pohodě stačí, máte třikrát více času. Můžete si také nastavit, zda se má při hovoru nahrávat pouze druhá strana nebo jen vy.

Zajímavá funkce, známá už z R320, je schránka na heslo, která slouží pro ukládání důležitých a tajných kódů, například hesel k platebním kartám. R520 má také profily: můžete si nejen měnit vyzvánění, hlasitost zvonění, vibrace, typ tónu u SMS, ale také velikost písma, různá přesměrování, osvětlení a dokonce si můžete nastavit možnost aktivace profilu hlasovým příkazem.

Šokoval mě ale budík. Pokud si nastavíte funkci „zrušit pohybem“, pro umlčení budíku stačí mobil plácnout přes reproduktor. Je zde totiž čidlo, které buzení vypne (stejné čidlo, které deaktivuje hlasité hands-free).

Je to bomba

Na rovinu můžu říct, že Ericsson R520 bude nejlepším manažerským mobilem, který si v blízké době budete moci pořídit. Komerční verze by měla být na trhu snad už konce dubna (střízlivý odhad), odhaduji, že zaváděcí cena by se mohla pohybovat nad hranicí dvaceti tisíc. Konkurenty můžou být mobily Nokia 6210 a případně Motorola Timeport 250 – funkčně však R520 vede.

Tip: Pokud si chcete mobil Ericsson R520 vyzkoušet na vlastní kůži, zajděte si na web Ericssonu. Najdete tam emulátor (tip: mobil se zapíná delším stisknutím tlačítka No).

Tohle je typická záložka první úrovně menu   Displej zobrazí čtyři úrovně šedé  

Na tak velkém displeji se už dá s textovkami velice pohodlně pracovat   Týdenní pohled na kalendář  

Jak jsem psal na začátku, toto nebyla klasická recenze telefonu, se kterou si počkáme až na finální verzi. Jsou to zejména mé pocity z používání, ve kterých jsem strukturovaně nepopsal všechno, co by si Ericsson R520 zasloužil. Pokud vás k tomuto mobilu něco zajímá a odpověď nenajdete v tomto článku, který popisoval zejména funkce, neváhejte a pište do diskusního fóra. Co budeme vědět, napíšeme.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Ericsson R520m
  • Sítě: 900/1800/1900 MHz
  • Rozměry: 130 x 50 x 16 mm (plus anténa)
  • Hmotnost: 105 g se standardní ultratenkou baterií
  • Baterie: Li-Pol 500 mAh
  • Pohotovostní doba: až 300 hodin
  • Doba hovoru: až 11 hodin
  • Datové přenosy: GPRS, HSCSD
  • Bezdrátová komunikace: IrDA, Bluetooth
  • Další funkce a vlastnosti: synchronizace s PC nebo PDA, kalendář, úkolu, paměť na 511 jmen s více položkami, profily, vibrační vyzvánění, prediktivní vkládání textu T9 (anglicky), WAP (verze 1.2.1), e-mailový klient, hlasitý odposlech, hodiny, datum, budík, stopky, časovač, kalkulačka, SIM Toolkit, EFR, spořič displeje, hry, hlasový záznamník, hlasové ovládání
Diskuze (119) Další článek: Mobil za kačku od EuroTelu

Témata článku: Ericsson, , , , Motorola Timeport 250, Nokia 6210 Navigator, Komerční verze, Tajný kód, Střízlivý odhad, Test, Eri, Chatboard, Velká anténa