Ericsson R600: pozdě, ale přece (test)

Na málokterý mobilní telefon si museli uživatelé v Česku počkat tak dlouho jako na tento. Jeho pozdní uvedení je o to více překvapivé, neboť téměř současně s ním se objevila i stájová konkurence reprezentovaná modelem T200. Otázka tedy zní: kdo s koho?
Kapitoly článku

Píšeme neboli zkoušíme psát

Textovky píšeme na pěti a půl řádcích. Počet řádků se nezmění ani když zmenšíme nebo zvětšíme font písma. Změny se projeví pouze ve velikosti znaků při brouzdáním v menu telefonu. Otrlé mobilní uživatele stejnojmenné značky už asi ani nepřekvapí absence prediktivního vkládání znaků T9 v češtině. Místo ní naleznete v telefonu technologii eZi, vylepšenou technologii jakou používá ve svých mobilech francouzský Alcatel, která ale rovněž není v češtině. Jestli se někdy objeví ukáže až čas; sám o tom ale pochybuji, neboť životnost tohoto modelu již bude jen pár měsíců.

 
Telefon nabízí i mobilní chat (Konverzace)

Odesílat můžete i zprávy delší než standardních 160 znaků, ale překážkou vám bude pryžová klávesnice. Za chvíli ztratíte trpělivost, když zjistíte, že často nenapíšete to, co jste zamýšleli. Nechápu výrobce, vždyť na telefonech této kategorie se napíše nejvíce textovek. Nemluvě o tom, že čím se blížíte ke konci textovky, tak zpomalování nabírá obvyklých rozměrů – stejně jako u předchozích modelech. Kvůli textovkám ztrácí telefon zbytečně body a to i přesto, že mobil má paměť 40 textovek.

Slabou náplastí je možnost oživit textovku obrázkem, animací nebo melodií. Jistě jste teď poznali, že je řeč o rozšířených textových zprávách EMS. Pokud chcete poslat stejnou textovku více účastníkům, není nic jednoduššího než si vytvořit skupinu a textovku směřovat tam. Tuto užitečnou funkci již měli i předchozí modely pod křídly Ericssonu. O úspěšném doručení textovky jste upozorněni hláškou, ale nepoznáte z toho, které textovky se to týká. Je to chyba nebo spíše vlastnost všech Ericssonů. Pokud žijete v domnění, že si konečně nastavíte upozornění na příchozí zprávu podle svého gusta, musím vás zklamat. Budete omezeni na tón, cvaknutí nebo ticho. Zkrátka klasika.

Tip: Pokud chcete zjistit kolik jste odeslali textových zpráv, navštivte položku Údaje o vol. – Cena hovoru – Odeslané SMS.

Na WAP bez problémů

V telefonu najdete wapový prohlížeč, který z větší části budete využívat s připojením pomocí technologie GPRS. Přítomnost této technologie je další z plusů telefonu. Wapový prohlížeč je stejný jako u předchozích modelů této značky. Svižný a přehledný. Pro připojení k mobilnímu Internetu si můžete nastavit jeden z deseti datových profilů. Pokud se vám nějaká stránka zalíbí, můžete si ji uložit do záložek stejně jako u stolního počítače. V telefonu je pro ně vyhrazeno dvacet pět pozic.

Wapování probíhá na pěti až šesti řádcích. Záhadou je zobrazování fontů. Nevím, zda je to chyba kusu, ale při brouzdání WAPem se každý řádek zobrazuje jinou velikostí fontu. Věřím, že větší font je čitelnější, ale zase se na displej vejde omezené množství informací. Nejprve jsem měl pocit, že zdůrazňuje nadpisy, ale později vyšlo najevo, že zvětšuje font čistě náhodně. Pokud se rozhodnete nastavit si telefon pomocí konfigurační textovky z webu Sony Ericsson, nelekejte se, že vám pokaždé oznámí neúspěšnou konfiguraci. Ve skutečnosti proběhne konfigurace úspěšně.

  
Fonty se zobrazují poměrně bláznivě. | Nastavení tří úrovní velikosti fontu

Plánování od útlého věku

Kalendář patří u tohoto modelu mezi dobře „zmáknuté“, možnosti nastavení jsou velmi detailní. Využití v cílové skupině, kam mobil míří, bude asi následující – poznamenání naplánovaného rande nebo zítřejší písemky z matematiky, nechybí ani úkoly. Z dalších praktických funkcí jmenujme kalkulačku, stopky nebo minutku. Oceňovanou funkcí většiny Ericssonů je perfektně vyřešený budík. Ten může být buď jednorázový nebo opakovaný. Odpadají tedy zbytečnosti jako je každodenní nastavování.

 
Pohled na týdenní kalendář a hra Contrary

Vzhůru na zábavu

Co by to bylo za mobil, kdyby nenabízel alespoň pár her. V Ericssonu R600 naleznete trojici her – Contrary, což jsou vlastně oblíbené reversi – Erix, klasika známá z předchozích modelů a logickou hříčku – Path, u které se budete bavit spojováním dvojice čísel. Nejedná se o žádné akční hry, ale pomohou vám ukrátit dlouhou chvíli při čekání na tramvajové zastávce.

Mezi zábavu můžeme počítat i možnost vložit obrázek na pozadí displeje. Celkem pět obrázků naleznete v telefonu již připravených, ale nic vám nebrání nakreslit si třeba vlastní. Polyfonní melodie je stále hudbou budoucnosti. Telefon tuto vymoženost nepodporuje a vy si budete muset vybrat z nabídky patnácti vyzváněcích melodií nebo z osmi vlastních.  

Trocha fyziky

Telefon má příjemné rozměry 105 x 45 x 20 mm a hmotnost 82 gramů. Delší je nabíjení, které trvá až čtyři hodiny. Při normálním používání budete nabíjet asi dvakrát týdně. Subjektivně telefon vydrží méně než předchozí model Ericsson T65. Pokud máte obavy z vyzařování mobilních telefonů, tak vězte, že s R600 je vše v pořádku. Hodnota SAR je rovna 0,89 W/kg, tedy stále dostatečně pod úrovní 2 W/kg, coby hranice udávané bezpečnosti.

 
Telefon je opravdu malý; ve srovnání velikostí se
Siemensem ME45 vychází vítězně.

Hodnocení

Ericsson R600 je menší, než se na první pohled z obrázků může zdát. V řadách dívek sklízí díky svému vzhledu zasloužený úspěch. Ale i mužská část populace nemusí nad tímto telefonem ohrnovat nos, neboť nabízí funkce, které jsou v této kategorii spíše výjimkou. Nebýt špatně se ovládajících tlačítek a problémech při psaní textovky, nebylo by telefonu téměř co vytknout. Bohužel to telefon nebude mít na trhu lehké. Právě se objevil konkurent z vlastních řad, model T200, který nabízí o něco málo více a za stejnou cenu. Nechci být špatným prorokem, ale Ericsson R600 doplatí na své pozdní uvedení, neboť kdyby se objevil v avizovaném termínu (jaro tohoto roku), patřil by mezi skvosty ve své kategorii. Shrnuto – potřebujete-li mobil hlavně na volání a surfování po Internetu, je R600 dobrá volba. Pokud jste náruživý textovkáři budete nejspíše zklamáni.

Plusy:

  • trojbarevné podsvícení
  • kvalita zvuku
  • velikost

Mínusy:

  • materiál ovládacích tlačítek
  • absence slovníku pro psaní textovek v češtině
  • nepříliš dobře čitelný displej

Ve zkratce:

Témata článku: Ericsson, , , , Ericsson R600, Ericsson T65, Test, Pozdní uvedení, Eri, Pře