Ericsson R600: pozdě, ale přece (test)

Na málokterý mobilní telefon si museli uživatelé v Česku počkat tak dlouho jako na tento. Jeho pozdní uvedení je o to více překvapivé, neboť téměř současně s ním se objevila i stájová konkurence reprezentovaná modelem T200. Otázka tedy zní: kdo s koho?
Kapitoly článku

Ericsson R600 je poslední model švédského výrobce mobilních telefonů, který ještě ponese označení Ericsson. Dlouho očekávaný Ericsson R600 k nám dorazil na konci prázdnin, ale případní zájemci jej mohli zakoupit v okolních státech již delší dobu předtím. Důvody, proč došlo k takové zpoždění, nám nejsou známy, ale troufám si tvrdit, že dřívější uvedení by mu jednoznačně prospělo.

Působivý vzhled

Již první pohled na tento mobil nenechá nikoho na pochybách, o jaký mobil se jedná. Stylizované otvory nad reproduktorem a kulatě-hranaté tvary jasně odhalují rukopis dílen Ericssonu. Dominantní částí je přední perleťový kryt, který mění odstíny podle úhlu dopadu světla. Vyvýšený lem okolo displeje má nádech kovově zlaté barvy a je na rozdíl od zbytku předního krytu úplně hladký. Zadní část telefonu je vyvedena v odstínu kovově šedé metalízy.

I když se to na první pohled nezdá, je telefon hlaďoučký a příjemný na dotyk. Všechny díly jsou slícované na výbornou a ani při důkladném promačkání se neozve žádný skřípavý zvuk. Trochu nejistě působí kryt baterie. Ten se dá až moc snadno vyjmout. Nutno podotknout, že s ním během testu nebyly potíže. Na zadní straně vás ještě upoutá očko pro provlečení poutka. Mobil tedy můžete nosit i na krku. Nechybí ani konektor pro externí anténu. Boční gumové tlačítko má elegantní tvar, který je vzdáleně podobný bočním tlačítkům u Nokie 8210. Již tradičně slouží pro ovládání hlasitosti během hovoru a k zobrazení stavových informací telefonu.

   
Design nového modelu se opravdu povedl.

Jako na kolotočích

Displej je na první pohled menší než u Ericssonu T65, ale co do počtu zobrazených řádků srovnatelný. Plně grafický displej zobrazí čtyři odstíny šedi, čehož rozhodně využijete při hrátkách s pozadím displeje. Novinkou v řadách mobilů Ericsson je výběr barvy podsvícení. Vaše náklonnost k červené, oranžové nebo zelené barvě bude jediným kritériem při výběru podsvícení.


Tři varianty podsvětlení displeje

V době nečinnosti se o zábavu na displeji postará vtipný spořič zobrazující hroudu čehosi, která naráží do jednotlivých stran displeje. Pokud nemáte pro takové spořiče pochopení, lze si nastavit pouze to, že se vám na displeji bude objevovat čas a datum. Přestože displej není nijak zvlášť zapuštěný, díky hornímu lemu a vystouplému kurzorovému tlačítku by mobil neměl přijít k úrazu v podobě škrábanců na displeji. 

Co mi ale hodně vadilo, je horší čitelnost displeje na denním světle; jako by chyběl kontrast. Rovněž podsvícení není nijak zvlášť silné, kvůli čemuž nemohu displej hodnotit celkově kladně.

 
Menu lze vyšperkovat obrázkem v pozadí. | Uspořádání je typicky ala Ericsson.
(Obrázky jsme museli v grafickém editoru dost přepálit, aby na nich bylo
vůbec něco vidět.)

Jen pro silné nervy

Ovládání telefonu zůstalo typicky ve stylu Ericsson. Relativní novinkou je integrace dvou šipek do čtyřsměrového kurzorového tlačítka jako u modelu T65. Tlačítko „c“ a dvojice „Yes“ a „No“ zůstala. Všechny tlačítka včetně numerické klávesnice jsou vyrobena z pryže. Bohužel jsou ovládací prvky vyrobeny z měkčí pryže než zbytek tlačítek, a to je kámen úrazu. Proč nemohl být použit tvrdší materiál? Práce s kurzorovým tlačítkem se tak stane docela problémem. Nejenže při určitých pohybech vyluzuje vrzavé zvuky, ale velmi často nevykoná, to co má. Jste tak nuceni mačkat kurzor několikrát, než postoupí o jedno políčko. Často se dostanete do situace, kdy nebude věřit, že se tak někdy stane. Po několika dnech získáte trochu cviku a s problémy se bude setkávat čím dál méně. Nechci působit zaujatě, ale s něčím takovým jsem se dlouho nesetkal. Samotná číselná tlačítka jsou již celkem v pohodě, ale ani ta nejsou ideální.

Menu telefonu nedoznalo žádné změny, pokud jste tedy již drželi v ruce nějaký novější Ericsson, budete se cítit jako doma.

 
Detail na ovládací tlačítka | Podsvícení kláves je poměrně dostatečné.

Křišťálový zvuk

Stiskem kurzorového tlačítka směrem dolů jsem předpokládal, že se dostanu přímo do telefonního seznamu. Ovšem realita byla jiná. To, co zvládal již Ericsson T65, u R600 nefunguje do telefonního seznamu se dostanete skrze menu nebo stiskem kurzorového tlačítka směrem doprava a opětovným potvrzením klávesy „Yes“, případně delším podržením uvedené kurozrové klávesy. Dalším rozčarováním byl samotný telefonní seznam. Není totiž na rozdíl od Ericssonu T65 vícepoložkový. Jméno, číslo a konec, což je jistě škoda. Naštěstí nejste omezeni jen kapacitou karty SIM, ale můžete využít dvě stě paměťových pozic v telefonu.

Tip: Paměť telefonu můžete využít i pro kopírování dat mezi jednou a druhou kartou SIM. 

Vtipné je vyřešení příchozího hovoru, který nemusí odlišovat pouze jiná vyzváněcí melodie, ale i jedna ze tří barev podsvětlení displeje. Nutno podotknout, že jiným vyzváněním můžete odlišit pouze deset volajících, na rozdíl od podsvětlení, které není omezené.

Tip: Pokud budete chtít odlišit volající jiným podsvětlením při příchozím hovoru, nepátrejte v telefonním seznamu, kde byste to logicky předpokládali, ale v nastavení displeje.

 
Na zadní straně se nachází očko na poutko. | Čisté linie předního krytu

Kvalita hovoru je velmi dobrá, neboť zvuk linoucí se z reproduktoru je jasný a čistý. V tomto bodě si zaslouží R600 výbornou. Nechybí ani upozornění na délku provolané doby – minutové pípání. Hlasové vytáčení by asi nikdo u lowendového modelu nehledal a zde by ho také ani nenalezl. Škoda, taková T20 ho měla.

Funkce telefonu a závěrečné hodnocení naleznete v druhé kapitole.

Témata článku: Ericsson, , , , Ericsson R600, Ericsson T65, Eri, Test, Pře, Pozdní uvedení