Ericsson stále ve vysoké ztrátě, šéfa firmy to stojí křeslo

Ztráta není velká, ale u dlouhodobě ziskové firmy to je nepříjemné, navíc výhled do budoucna také není dobrý.

S negativními finančními zprávami se budeme v této době setkávat asi častěji – ekonomika „jde dolů“ a s výjimkou zbrojařských firem musí asi každý redukovat svoje odhady do budoucna. U velkých firem to navíc nespraví jednoduše propouštění, protože i s ním jsou spojené velké náklady, zejména odstupné, uzavírání kanceláří, stěhování do menších prostor a podobně. Výdaje na škrt jednoho pracovního místa se pohybují v desítkách tisíc dolarů, tedy až okolo skoro neuvěřitelného miliónu korun!

Ericsson ohlásil v ukončeném kvartálu ztrátu 548 mil. dolarů (loni za stejné období 415 mil. profit). Je to sice lepší než v druhém čtvrtletí, kdy ztráta byla gigantických 1.3 miliardy, ale právě tato předchozí ztráta byla z větší míry připsána restrukturalizaci a propouštění. (Ericsson propustil deset tisíc zaměstnanců). Současně s tím přichází i pokles tržeb, což bývá varovnější signál – 5.2 miliardy proti 6.4 miliardy za stejné období roku 2000. Zajímavé ale je, že prodej mobilních telefonů neklesá tak, jak by se dalo očekávat od firmy, která vlastně oznámila ukončení jejich výroby a přechod pod společný podnik se Sony. Za třetí kvartál Ericsson prodal 7.2 mil. mobilů oproti 7.7 miliónu v druhém kvartálu; loni ale v tomto období Ericsson prodal 10 mil.  Od příštího čtvrtletí už Ericsson přestane uvádět tržby z prodeje mobilů ve svých finančních výsledcích – to začne fungovat joint venture Sony Ericsson.

Ani pro příští rok ale Ericsson nevidí čísla příliš růžově a to je zřejmě hlavní důvod, proč od firmy odchází její ředitel Kurt Hellstrom (jeho nástupcem prý má být bývalý šéf Electroluxu – od vysavačů k mobilům). Další důvod je ten, že obě čísla (tržby i ztráta) jsou výrazně horší než firma předtím ohlašovala svým akcionářům – to se obvykle nepromíjí, protože po ohlášení větší ztráty jdou akcie dolů a akcionáři trpí ztráty. V roce 2002 má Ericsson zaznamenat v nejlepším případě stejné prodeje jako letos, v horším desetiprocentní pokles.

Lepší byznys pro Ericsson je stejná písnička jako u ostatních telekomunikačních firem: GPRS. Až se nová generace mobilní komunikace uchytí, bude se zase utrácet a investovat; ale než se uchytí, budou špatné časy, ztráty a propouštění trvat.

Diskuze (5) Další článek: Připravte se: Bluetooth vám vypne mobil

Témata článku: Ericsson, , , F +, Příští čtvrtletí, Desetiprocentní pokles, Eri, Sto, Křeslo, Šéf