Ericsson T20: perníková chaloupka (test)

U mobilu Ericsson T20 je na první pohled jasné, že je určen především mladé generaci a těm, kteří nechtějí zapadnout do davu a raději se trochu odlišují.
U mobilu Ericsson T20 je na první pohled jasné, že je určen především mladé generaci a těm, kteří nechtějí zapadnout do davu a raději se trochu odlišují.

Tlusťoušek chocholoušek

Telefon je téměř o centimetr menší než Nokia 3310 nebo Siemens C35/M35 a o půl centimetru širší; prostě takový roztomilý tlusťoušek. Celkový vzhled přístroje ruší hodně velká anténa, díky které vypadá mobil tak trochu jako perníková chaloupka. Zaměření na mladou generaci prozrazuje několik lákavých barevných kombinací; není však jisté, zda budou v prodeji také u nás – námi testovaný telefon měl černošedé provedení a zatím jsme v prodeji jinou barvu neviděli.

Kryt klávesnice je aktivní, lze s ním přijmout i ukončit hovor. Je odolný proti nadměrnému namáhání a jeho odlomení nemá vliv na funkčnost telefonu – mikrofon je totiž stejně jako u model GF768 nebo T10 ukryt přímo v těle mobilu.

        

Tlačítka jsou velmi malá a umístěná blízko sebe. Jdou docela ztuha – malé Ericssony nikdy nebyly vhodné pro psaní dlouhých textovek. Horní dvě tlačítka – sloužící k potvrzení nebo odmítnutí volby – jsou zapuštěna hluboko pod spodní hranou displeje, díky čemuž se špatně mačkají a jejich ovládání je ještě nepohodlnější. Tlačítka jsou – stejně jako displej – podsvícena modrozelenou barvou.

Opravdu malinký displej

Displej telefonu je malý a grafický; dokáže ale zobrazit tři řádky textu. Je dostatečně kontrastní a dobře čitelný ze všech úhlů pohledu. Některým uživatelům však může čtení malých znaků činit potíže – pokud znáte T10 nebo Alcatel One Touch 30x víte, o čem mluvím. Malý displej vadí zejména při wapování – už čtyřřádkový displej mobilů Siemens C35i a M35i sotva dostačuje.

Ve WAPu nabízí Ericsson i záložky, možnost přímého zadání adresy a ani formátování stránek není nejhorší. Jen mi vrtá hlavou, proč newapuje na pěti řádcích, když je telefon dokáže zobrazit – například v nápovědě.

        

Téměř celou plochu zadní stranu telefonu zabírá baterie, která není zaměnitelná s baterií z jiného typu telefonu Ericsson. Baterie je typu Li-Ion a má úctyhodnou kapacitu 1150 mAh. Při jejím vyjmutí z telefonu, například při výměně karty SIM operátora, nedojde ke ztrátě dat uložených v paměti telefonu. To je oproti Nokii 3210 nebo 3310 příjemné změna. Přímo nad baterií se nachází konektor pro připojení externí antény.

Konektory T20 jsou stejné jako na všech novějších telefonech Ericsson; díky tomu může používat stejné příslušenství. Telefon lze rozšířit třeba o stereo FM rádio, přehrávač hudby ve formátu MP3 nebo použít chatboard (klávesnici) usnadňující psaní textovek.

Pro mlaďochy

K telefonu dostanete také šňůrku v barvě telefonu, která se provlékne otvorem na zadní stěně a slouží pro zavěšení telefonu například na zápěstí. Je to další blbůstka, kterou můžete svůj mobil odlišit. Jak poznamenala čtenářka Baara v diskusi u preview na tento mobil: „To poutko na ruku najdete v Japonsku na 99 procentech mobilů. Udělali si z toho dobrý kšeft – můžete si vybrat z různých barev a  materiálů. A taky si na telefonek navěšet hromadu všelijakých přívěsků a udělátek, co vám třeba blikají, když mobil zvoní. A čím víc těch blbůstek na svým mobilku máte, tím jste víc in.“

     

Menu je stejného typu jako u telefonů T28 nebo A2618, na T20 je však o poznání rychlejší. Větší rychlost telefonu oceníte především při psaní textových zpráv, kde předchozí Ericssony měly problémy s dlouhými textovkami; T20 již tyto problémy netrápí a psaní SMS se stalo příjemnou záležitostí. Při psaní textovek vidíte v pravém horním rohu displeje všechny znaky pod stisknutým tlačítkem, v rohu levém počet znaků do konce zprávy. Telefonní číslo adresáta můžete vybrat z telefonního seznamu.

V telefonním seznamu můžete mít také sto položek uložených v paměti telefonu, stejně jako u všech starších Ericssonů. Deset vybraných záznamů lze hlasově vytáčet, a to ihned po odklopení krytu klávesnice (pokud si to nastavíte). Užitečnou vlastností jsou také vyzváněcí profily. Ty umožňují mít několik odlišných nastavení telefonu přizpůsobených na určitou situaci.

Čas podle Internetu

Halasně propagovanou možností T20, kterou jiný telefon nemá, je internetový čas. Ten zavedla švýcarská firma Swatch, která rozdělila den na 1000 jednotek – anglicky „beat“. Swatch Internet Time má zjednodušit chatování mezi kontinenty pomocí WAPu. Přestože je tato funkce vyzdvihovaná na všech letácích, je prakticky k ničemu a určitě ji nikdy nevyužijete. Pod logem operátora můžete mít jak internetový, tak lokální čas.

     

     

Design prodává

T20 je malý, příjemný, jednoduchý, rychlý telefon – prostě typický Ericsson. Má však několik drobných nedostatků, z nichž největším je určitě jeho vysoká cena. T20 je vážným konkurentem o poznání levnějších Nokií 3310 a Siemensů M35/C35. Nezbývá než doufat, že si tohoto výjimečného telefonu všimne některý z operátorů a umístí jej – za přijatelnější cenu – do některé z předplacených sad. Ericsson konečně pochopil, že jeho pověstné kvalitní zpracování není vše a že design prodává.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Ericsson T20
  • Zdroj: Celadon Group
  • Cena: 9500 Kč s daní
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 101 x 54 x 28 mm
  • Hmotnost: 113 g
  • Udávaná pohotovostní doba: 200 h
  • Udávaná doba hovoru: 600 min
  • Baterie: Li-Ion 1150 mAh
  • Doba nabíjení: asi 4 hodiny
  • Kapacita paměti: 100 čísel v tel. seznamu, 10 SMS v telefonu
  • Počet míst v seznamu volání: 20 odchozích, příchozích a zmeškaných hovorů
  • Displej: grafický, obvykle tři řádky textu
  • Druhy vyzvánění: normální, diskrétní, vibrační, inteligentní vibrační
  • Vyzvánění: 11 melodií, 4 vlastní
  • Funkce a vlastnosti, které telefonu podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, data a fax (9,6 kb/s), hardwarový modem, hlasové vytáčení, hry, kalkulačka, minutka, minutové pípání, SIM Toolkit, stopky, vyzváněcí profily, WAP
  • Funkce a vlastnosti, které telefonu nepodporuje nebo neobsahuje: IrDA, kalendář, organizér, rychlé psaní SMS, hlasitý reproduktor
  • Speciální funkce: internetový čas
  • Standardní příslušenství: poutko na ruku, nabíječka
  • Další příslušenství: osobní a pevné HF, HF s FM rádiem, sluchátko Bluetooth, MP3 přehrávač, Chatboard, různé typy držáků a nabíječek, pouzdro
Diskuze (28) Další článek: Astronaut na oběžné dráze: Trium Cosmo

Témata článku: Ericsson, , , , Nokia 3310, Siemens C35i, Sluchátko bluetooth, Test, Velká anténa, Eri