Ericsson T29s: mobil, co se bude líbit

Nástupce úspěšného Ericssonu T28 se již prodává a je dokonce již k dispozici i v Česku. T29 má WAP, déle vydrží, má oblejší tvary a dodává ve dvou barevných mutacích. Pokud vám nevadí malý displej a chcete mobil, co bude líbit, čtěte.
Nástupce úspěšného Ericssonu T28 se již prodává a je dokonce již k dispozici i v Česku. T29 má WAP, déle vydrží, má oblejší tvary a dodává ve dvou barevných mutacích. Pokud vám nevadí malý displej a chcete mobil, co bude líbit, čtěte.

O špatné finanční situaci Ericssonu, respektive oddělení mobilních telefonů, jsme vás již několikrát informovali. Nejprve přenechal Ericsson výrobu společnosti Flextronics a před nedávnou dobou spatřily světlo světa první dohady a posléze i oficiální prohlášení, že Ericsson bude táhnout za jeden provaz se Sony. Důvod? Ericsson umí vyrobit kvalitní a moderní přístroj, ale jeho špatná obchodní politika utopí každý nadějnější projekt.

Sony to s mobily sice také umí, ovšem nemá zkušenosti zejména s rychlými datovými přenosy, Bluetooth a dalšími moderními funkcemi, bez kterých to prostě v nejbližší době nepůjde. Oba aktuální „soňáky“ CMD-J5 i CMD-Z5 jsou ve svých kategoriích jednou z nejlepších voleb v poměru cena/výkon, což dokazuje, že Sony umí mobily prodávat. Je třeba připomenout, že T29s je mobilem, na kterém se Sony zatím nepodílel.

To už jsme někde viděli…

Máte taky ten samý pocit, při pohledu na kolem se povalující obrázky, že jste ten mobil už někde viděli? Pro vysvětlení není třeba chodit daleko. Téčko v názvu napovídá, že se dočkáme stejného provedení, jako všechna dosavadní „téčka“. Pamětníci s vzpomenou na stařičké GF 768, který představil flip chránící klávesnici, T10s najdeme na pultech obchodů ještě dnes, stejně jako T18s, elegantní a ve své době právem obdivovanou, ale i kritizovanou T28s, konče designově zdařilou T20.

Všechny Ericssony řady T však spojuje několik neduhů, které bohužel zdědí i nová T29s (Mimochodem – víte, že všechny Ericssony řady T i GF 768 mají stejnou šířku?). Postupem času byl sice jednořádkový displej GF 768 zvětšen a obohacen o více řádků, avšak naprosté dokonalosti nedosahuje ani T29s. Překousneme-li však rozměry displeje, s jeho zelenomodrým podsvícením a zejména kontrastem budeme nadmíru spokojeni.

Dalším neduhem téčkové řady je nevalná ergonomie tlačítek, která byla vždy malá a hlavně velmi tuhá. T29s na tom není o mnoho lépe. Trochu zamrzí, že si Ericsson již pár let píská svou písničku i přes nelibost zákazníků. Tvrdá tlačítka, malý displej a další typické vlastnosti Téček jsou vykoupeny malými rozměry, originálním designem podtrženým možností různých barevných provedení, T29s není výjimkou a tak si budeme moci vybrat ze dvou různých barev – modré a fialové. Barevná však bude jen oblast kolem tlačítek a typický proužek na anténě. To proto, aby si přístroj zachoval střídmou eleganci, nezářil do dálky jako růžová T10s (nic proti barevným mobilům, mně osobně se velmi líbí), ale nevyzařoval šedou fádností jako T28s. Oceňováno bylo i dostatečně silné vibrační vyzvánění, které T29s doufejme zdědí.

Baterií je mobil živ…

Ericsson poprvé použil Li-pol baterii již před půldruhým rokem právě ve své novince jménem T28s. Baterie sice byla velmi tenká, avšak na její kapacitu se snášela nemalá kritika. Nabíjet každý den není jistě nic příjemného. T29s je dodávána se standardní baterií o kapacitě 800 mAh, ovšem ta přístroji na kráse mnoho nepřidá. Zajímavější je ultratenká Li-pol baterie o kapacitě 500 mAh, která je shodná s tou v T28s, navíc při jejím použití se tloušťka mobilu zmenší o pět milimetrů. Výrobce ovšem udává – při použití ultratenké baterie – až 100 hodin pohotovosti či pět hodin ať už datové, či hlasové komunikace. Nuže, nechejme se překvapit, jaký „výkon“ nám T29s předvede.

Co bude uvnitř nového?

U „tédevětadvacítky“ se dočkáme jen několika málo vylepšení oproti starší T28. Přibude jedna ojedinělá funkce, avšak žádných převratných změn se nedočkáme. Ona nová a zatím ojedinělá funkce se jmenuje EMS (Enhanced Messaging Service). O co jde? Jednoduše řečeno, T29s vám umožní vkládat do textové zprávy obrázky, což by samo o sobě nebylo nic výjimečného, ale hlavně můžete krátkou textovou zprávou poslat vyzváněcí melodii.

Další novinkou oproti T28 je přítomnost prohlížeče WAPu ve verzi 1.1 se zvýšenou bezpečností přenosu informací. Radost z wapování nám bohužel zkomplikuje malý displej a absence rychlých datových přenosů. Na druhou stranu si budeme moci nadefinovat až pět profilů připojení pro různé operátory. Z dalších funkcí jmenujme chat, 200 pozic pro telefonní čísla v paměti přístroje, deset pozic pro textové zprávy a deset uživatelem předdefinovaných zpráv, každá po 25 znacích.

Poprvé Ericsson představil také spořič obrazovky, který se objeví po určité době nečinnosti přístroje. Zajímavostí u textových zpráv je možnost psát dlouhé textovky, a to až 3 x 160 znaků, podobně jako u Nokie 33x0. Každá zpráva je samozřejmě účtována zvlášť, navíc můžete zprávu odeslat na několik čísel najednou. Bohužel psaní zpráv nám neusnadní rychlé psaní textu, ať už T9 či Zi. To je pokárání hodná skutečnost, jelikož rychlé vkládání textu mají dnes prakticky i mobily té nejnižší řady.

A co bude uvnitř starého?

Již několikrát jsem naznačil, že nová T29s je přímým následníkem T28s. Po ní také zdědil všechny funkce. Časové funkce jako budík (bude fungovat i při vypnutém přístroji), kalkulačka, chronometr, hlasové vytáčení deseti čísel, světový čas, 14 melodií plus osm vlastních, šest profilů, vibrační vyzvánění, Sim Toolkit, možnost odeslat zprávu na více čísel najednou a mnoho dalších. Volný čas nám zkrátí pět her, Tetris, Erix, Ballpop, Maze a poslední s jednoduchým názvem Game.

Je třeba připomenout, že většina příslušenství T28s je kompatibilní s novou T29s. Nabídka Ericssonu v oblasti doplňku je vskutku bohatá: MP3 modul, chatboard, headset s podporou Bluetooth, hands-free s vestavěným FM přijímačem a další. Tím vším si můžete svůj mobil vybavit.

Ujasněte si, co potřebujete

Když jsme psali o T29s posledně, byl přístroj k dispozici na asijském trhu. Nyní je již k dostání v Evropě, a to za cenu kolem 300 euro, což je v přepočtu mírně nad hranicí desíti tisíc korun. Uvědomíme-li si, že přístroj neobsahuje organizér, ani prediktivní vkládání textu, je tato cena celkem odvážná. Ve stejné cenové hladině figuruje třeba Nokie 6210, která toho ve srovnání nabízí mnohem více. Bude-li chtít Ericsson s T29s uspět, musí snížit cenu. Nedělejme však unáhlené závěry a počkejme si, až budeme mít tento mobil v redakci, kde jej podrobíme podrobnému redakčnímu testu.

Oživeno: U nás se začal prodávat za cenu okolo třinácti tisíc korun, a to je opravdu hodně. Nicméně kousků se objevilo jen pár, které byly ihned vyprodány.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Ericsson T29s
  • Předpokládaná cena: 12–13 tisíc Kč s daní
  • Sítě: 900/1800 MHz
  • Rozměry: 95 x 51 x 22 mm
  • Hmotnost: 105 gramů se standardní baterií
  • Pohotovostní doba: až 150 hodin
  • Doba hovoru: až 6 hodin
  • Paměť: 200 jmen, 10 SMS
  • Zvonění: čtyři klasická vyzvánění, deset melodií plus osm vlastních.
  • Další funkce a vlastnosti: vibrační vyzvánění, WAP, Sim Toolkit, budík, chronometr, dlouhé zprávy, EMS, hry, spořič obrazovky, aktivní flip, světový čas, chat
  • Funkce a vlastnosti, které mobil obsahovat nebude: rychlé datové přenosy, organizér, prediktivní vkládání textu, IrDA
Diskuze (81) Další článek: Specialita podruhé: Nokia 5110 a 6110 bez antény

Témata článku: Ericsson, , , MOBI, Chatboard, T - Mobil, Mobil, Ojedinělá funkce, Eri, Chat Heads, T Mobil