Ericsson T66: prcek a ještě větší prcek (test)

Ericsson T66 je jeden z posledních mobilů „starého“ Ericssonu. Je to nejlehčí GSM telefon a i když není nijak zvlášť funkčně vybaven, nevadí to. Zde se hraje především na styl a design. Přečtěte si první recenzi mobilu a podívejte se na spoustu kvalitních fotografií.
Kapitoly článku

Ericsson T66m byl ohlášen už v loňském roce na podzim společně s modely R380e (vylepšený komunikátor) a R600. Zatímco R600 je lowendový model tak, jak ho chápeme v dnešní době, T66m je malý stylový mobil, kde se na nějakou tu chybějící funkci nehledí.

Tip: Mnoho hezkých fotografií mobilu najdete v našem starším článku.

Neotřelý a rozporuplný design

Na T66 vás na první pohled zaujme jeho miniaturní velikost. V mužské ruce se doslova ztratí a i ženská ruka bude mít problémy najít ho v kabelce. Je navíc i velmi lehounký, 59 gramů je na GSM telefon opravdu extrém. Jasně, jsou i lehčí telefony, zejména v Japonsku najdete plno mobilů, jejichž hmotnost se pohybuje někde okolo šedesátky, ale v GSM končinách jde o raritu.

Na prvni pohled na mne mobil působí „rozplácnutě“ - může za to velká světlá plocha okolo displeje a nad ním, která se směrem vzhůru rozšiřuje. Snad kdyby byl displej umístěn trošku výše, byl by vzhled vyváženější. Navíc by zbylo více místa na klávesy, které jsou namačkány velmi blízko na sebe. Jejich velikost je pod hranicí použitelné ergonomie, takže se připravte na to, že s psaním budou mít velké prsty asi problémy. Velkým palcem dokonce je možné celou klávesnici zakrýt! Na každý pád design mobilu je rozporuplný; zatímco mužskou část populace nijak nezaujal, ženská část byla naopak nadšena. Já sám stojím někde mezi.

   
Malý a lehký. Kdo je víc?

S hmotností souvisí také výdrž baterie. Ačkoliv výrobce udává až 150 hodin pohotovosti, mobil v reálu i s voláním vydrží sotva dny, spíš den a půl. Velikost, hmotnost a výdrž je vždy holt otázkou kompromisu; každý má jiné preference a požadavky na mobil. Mně osobně nižší výdrž nevadí, protože se většinu času pohybuji v blízkosti „čerpacích stanic“; každý večer dám mobil do nabíječky a je to; nabíjí se půl druhé hodiny. Fakt je, že na týden do přírody se T66 nehodí, ale který dnešní prcek ano...

   
Srovnání velikosti T66 s Nokií 9210, Alcatelem OT 511 a Nokií 6510


Obligátní srovnání s kreditkou.
Co je větší?

Klávesy malé, ale psát se dá

Ovládání je typicky po vzoru ostatních modelů této značky, žádná změna se nekoná. Oproti T65s chybí kurzorové klávesy nahoru a dolů a kontextové tlačítko je mezi Yes a No nad klávesou C. Obě tlačítka, C i kontext, jsou tak malinká, že si je často pletu a místo C mačkám kontext a naopak. Chce to prostě cvik. Oproti T65 a T68 se trošku mění i význam kontextové klávesy - v pohotovostním stavu zobrazí vlastní menu, nikoliv menu kontextové. Z toho plyne jediné: do vlastního menu musíte přidat zamykání klávesnice, jinak byste pro zámek museli do hlavního menu.


Detail na klávesnici


Detail na zdvih kláves

Klávesy mobilu jsou velmi malinké a mají vysoký zdvih. Jsou kvůli tomu sice více vratké, nicméně usnadňují psaní pro majitele velkých prstů. Na první pohled se zdá, že na mobilu není možné psát pohodlně textovky, ale opak je pravdou. Ergonomie sice nedosahuje velkých mobilů s velkými tlačítky, nicméně psát kratší textovky lze docela pohodlně. Podsvícení kláves je dobré a dostačující; klávesy totiž nejsou stříbrné, ale tmavé, takže podsvícení více vynikne i v šeru.


Podsvícení kláves je na pohodu.

Po straně je pak ještě jedno tlačítko, či spíše posuvný jezdec, kterým se ovládá při hovoru hlasitost. Při pohybu kterýmkoliv směrem se pak v pohotovostním stavu zobrazí zbývající pohotovostní doba a doba hovoru, datum a aktuální profil.


Boční jezdec


Ukázka kontextového menu

Trošku tmavší displej

Displej je oproti malému mobilu docela rozměrný, jen je umístěn trošku níže, než by bylo vzhledem k proporcím mobilu asi vhodné; o tom jsem psal ostatně už výše. Kvalita displeje je bohužel horší než u ostatních Ericssonů - ty mají jednolité a homogenní podsvícení, zatímco u T66 svítí slabě dvě zelené diody v dolních rozích. Podsvícení je navíc slabé, přičemž barva není příjemně namodralá, jako např. u T39m, ale tmavě zelená.


Vrchní část mobilu je opravdu velká
a působí trošku zvláštně.

Na displeji mobil zobrazí maximálně pět řádků, tedy stejně jako T39m, i když je displej o poznání větší. T66 totiž nemá možnost změnit písmo - ani zvětšit, ani zmenšit. Jedinou výjimkou je wapování, kdy mobil zobrazí řádků šest - písmo je docela malé, ale stále čitelné; jeden řádek je přitom použit pro název stránky. Trošku mi vadí, že mobily Ericsson ne a ne zobrazit datum v pohotovostním stavu, na displeji je vidět pouze čas; přitom displej je nevyužit a je z velké části prázdný. Pro datum musíte posunout postranním jezdcem.


V pohotovstním stavu vidíte jen čas.

Konečně rychlý Ericsson!

Menu je klasicky „ericssonní“, má tedy na první úrovni záložky, běžné položky vypsané pod sebou v dalších úrovních. Prostě standard. Položky jsou tříděny tak, jak jsem u Ericssonu zvyklí, takže pokud jste předtím měli mobil této značky, problém s přechodem mít nebudete. Menu je oproti T39m nebo T65s o dost „řidší“, protože mobilu schází některé funkce. Stejně jako všechny mobily této značky má i T66 vlastní menu, do něhož můžete vložit všechny dostupné funkce; tu první spustíte delším podržením klávesy vlevo (hodí se pro psaní textovek). Vlastní menu rovněž spustíte kontextovým tlačítkem. Nezapomeňte do něj přidat i zámek klávesnice.

 
Menu je alá Ericsson, navíc je ale opravdu až neskutečně rychlé.

Co se na mobilu hodně líbí, je jeho celková rychlost. Je to nejrychlejší Ericsson, jakého jsem měl možnost používat, a to nejen v menu, ale také při listování a hledání v seznamu nebo psaní SMS. Konečně! Výtku si zaslouží snad jen zdlouhavé otvírání seznamu zpráv a práce s textovkami samotnými. Ale to se dá přežít, protože všude jinde je rychlost naprosto prefektní.

 

 
Baterie je schovaná pod krytem. Karta SIM se vkládá z boku.

Témata článku: Ericsson, , , , Alcatel One Touch 511, Ericsson T66, Nokia 6510, Nokia 8210, Test, Stejné portfolio, Pyramida, Okrajová záležitost, Datař, Prcek, Eri