eSIM se zatím neprosadila, změnit to má iSIM. Vodafone a Qualcomm už ji dostali do prvního telefonu

Všichni si na to pamatujeme. Není tomu tak dávno, kdy jsme do telefonů museli vkládat ještě poměrně velké plastové kartičky – miniSIM. Až před 10 lety se SIM karty začaly postupně zmenšovat až k dnešnímu standardu nanoSIM. O slovo se nedávno přihlásily i elektronické karty eSIM, jejichž rozšíření ale zatím brání malá adopce ze stran výrobců. Používány jsou tak hlavně u vlajkových modelů značek jako Apple, Samsung či Google.

Klepněte pro větší obrázek
Evoluce SIM karet, které předcházely iSIM | foto: Vodafone

O nový vývoj se teď pokouší Qualcomm společně s Vodafonem, kteří představili první telefon na světě podporující iSIM. Mnozí si určitě kladou otázku, o co jde, a jaký má význam přicházet s dalším typem SIM karty. Vše nejlépe vysvětlí srovnání eSIM a iSIM. 

Klepněte pro větší obrázek
iSIM je příjemnou evolucí eSIM, která může pomoci širšímu rozšíření (obr.: Qualcomm)

V obou případech jde o typ SIM integrované přímo do těla telefonu, čímž odpadá nutnost vkládání fyzické karty. Rozdíl je však v jejím umístění. Zatímco v případě eSIM se jedná o samostatný čip integrovaný na základové desce telefonu, v případě iSIM je již karta implementována v samotném procesoru telefonu.

Výhoda i pro operátory

Toto řešení přináší spoustu výhod pro všechny strany. Pro výrobce je hlavním benefitem uvolnění místa na základové desce, které mohou využít k osazení jiných periferií. Další výhodou je to, že nyní už výrobci nemusí nad nasazením integrované SIM karty váhat. iSIM totiž dostanou přímo s procesorem, čímž lze očekávat velmi rychlé nasazení do více telefonů.

Klepněte pro větší obrázek
 Pokud to bude operátor podporovat, může se jedno telefonní číslo s jedním tarifem sdílet mezi více zařízení s iSIM| foto: Vodafone

Nemusí jít přitom jen o telefony a tablety. Díky iSIM a její integraci přímo do procesoru bude možné rázem využívat mobilní sítě i v dalších zařízeních od počítačů až po chytré brýle a headsety. Nový standard určitě pomůže také rozšíření SIM karet v chytrých hodinkách, kde je „hra o místo“ naprosto klíčová.

Velkou výhodu bude mít nový formát také pro operátory. Podporu iSIM budou moci zavést na stávajícím technologickém řešení pro eSIM. V implementaci a fungování sítě se totiž nic nemění. Pouze čip bude implementovaný jinde v koncovém zařízení. S tím pak souvisí benefit pro uživatele. Na rozdíl od přechodů mezi jinými typy SIM karet, zde nebudou muset nic řešit. Vše bude fungovat stejně jako doposud s eSIM.

Výhodou je, že nejde jen o teorii nebo o dosud nevyzkoušenou technologii, ale už o hotové řešení. Britská operátorská skupina Vodafone ho spolu s Qualcommem úspěšně demonstrovala v Evropě na speciálně upraveném telefonu Samsung Galaxy Z Flip3 5G, který využívá procesor Qualcomm Snapdragon 888. Všichni zúčastnění tvrdí, že celé technologické řešení vychází ze standardizované specifikace ieUICC od GSMA, což jinými slovy znamená, že by rozšíření do dalších zařízení nemuselo trvat tak dlouho.

Připomeňte si, jak funguje eSIM:

Zdroj: Qualcomm

Diskuze (48) Další článek: Motorola Frontier má změnit trh smartphonů. Bude se jednat o první fotomobil s 200Mpx snímačem

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Rozšíření, Uvolnění, Karta, Qualcomm Technologies, SIM karta, Výhoda, Operátor, Qualcomm Snapdragon, Evropa, Dostal, Telefon,