Eten M600+: vystrkuje růžky (test)

Chytrý telefon Eten M600+ vyniká operačním systémem Windows Mobile 5, rychlým procesorem, bezdrátovými technologiemi a bezkonkurenční kapacitou integrované paměti. K dokonalosti mu ale stále kousek chybí.

Fotoaparát a multimédia

Na zadní straně komunikátoru se nachází dvoumegapixelový digitální fotoaparát. Čočku doplňuje vypouklé sklíčko pro pořizování autoportrétů a vysoce svítivá dioda. Výrobce zvolil pro správu fotoaparátu vlastní rozhraní a zde budu chválit. Všechny podstatná nastavení jsou dostupná pod velkými ikonami, takže při focení nemusíte vytahovat ovládací pero. Upravovat lze vyvážení bílé, rozlišení, efekty, frekvenci pro eliminaci blikání zářivek, použití blesku, kvalitu komprese a mnohé další. V nabídce je dokonce výběr formátu - jpg i bmp.

 
 
 
Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Pořízené fotografie v maximálním rozlišení trošku trpí celkovou zašedlostí, jakoby fotografii překrýval šedý závoj. Na druhou stranu oceňuji ostrost po celé ploše a zejména výborně zvolenou kompresi s nastavením na nejvyšší kvalitu. Kresba se neztrácí ani u barevně podobných velkých ploch. Ve formátu jpg a s nejvyšší kvalitou komprese zabere fotografie zhruba půl megabajtu, v případě formátu BMP jde pak o desetinásobek.

 
Díky velkým ikonám nemusíte při focení vytahovat pero

Zamlouvá-li se vám práce režizéra, potěší vás Eten podporou rozlišení 240 x 320 bodů. Ozvučené video se pak ukládá do formátu 3GP. Díky vyššímu rozlišení lze video sledovat i na počítači.

Bohaté příslušenství

Spolu s komunikátorem dodává výrobce bohaté příslušenství. Začněme vyztuženým pevným pouzdrem vyrobeným z koženky a textilu. Není vybaveno klipsem pro přichycení za okraj kalhot, musíte jej pověsit na opasek. Oko naštěstí není přichyceno napevno, ale na dva kovové cvoky, takže nemusíte opasek pro přichycení pouzdra sundávat. V zavřeném stavu drží pouzdro díky magnetickému patentu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dále potěší rozměrná kolébka kulatého tvaru. Vedle pozice pro komunikátor nabízí nabízí místo pro nabíjení náhradní baterie. S radostí vidím také otvor pro odložení pera při práci, které se tak nemusí válet na stole. Datový kabel není ke kolébce pevně přichycen a na svém konci nabízí shodný konektor, jako kolébka. Na cesty tak s sebou nemusíte vozit celou kolébku, ale pouze kabel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Povedená sychronizační kolébka

Eten se umí dobíjet energií z USB portu. Samozřejmostí je napájecí adaptér, návod k použití a CD od Microsoftu.

Nezapadne mezi ostatní?

Eten M600+ patří určitě mezi zajímavé komunikátory, k dokonalosti mu ale přeci jen několik detailů chybí. Velmi oceňuji snahu výrobce obohatit základní operační systém o užitečné aplikace. Nepamatuji se na žádného konkurenta, který by přidal tolik doplňkových aplikací. Zařízení jako je Eten by ale určitě nemělo postrádat podporu pro rychlejší datové přenosy a zapomenout nemohu ani na zadávání textu vyžadující obě volné ruce.


V poslední kapitole
najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: , , , , Fujitsu Siemens Loox T810, HTC Tytn, T-Mobile MDA Compact, Missing, Cvok, Dostupná wi-fi, Přenos zpráv, Specifický způsob, Celková kapacita, Povídání v, Malý soubor, Test, Hlas volajícího, Dobrý kontrast