EU vybrala standard pro mobilní digitální televizi

U nás je rozhodnuto už delší dobu, ale konečně si i v EU ujasnili, jaké televize budeme nosit po kapsách.

Komisaři Evropské unie na svém zasedání rozhodli o jednotném standardu pro vysílání digitální televize v mobilu. Stala se jím podle očekávání technologie DVB-H, neboli Digital Video Broadcasting for Handheld. Jedná se o nejrozšířenější mobilní TV formát v Evropě, který se tak prosadil například nad technologií MediaFLO od Qualcommu nebo konkurenčním projektem DMB čínských a jihokorejských vývojářů.

DVB-H je podporováno největšími výrobci mobilních telefonů, mezi něž patří Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson, LG, Philips, Sagem, a také velkými evropskými operátory v čele s T-Mobilem, O2 a Vodafonem. K technologii MediaFLO se naproti tomu přiklánějí největší američtí operátoři Verizon a AT&T. Při cestách za oceán se tak opět nevyhneme nekompatibilitě, na kterou jsme byli zvyklí před masivním nástupem triálních a quad-band GSM telefonů i v oblasti hlasových služeb.

Dalším z důvodů, proč se Evropská komise rozhodla pro uvedený standard, je již započaté testování DVB-H celkem v 16 státech EU. Některé velké evropské země jako Velká Británie nebo Německo vyjádřily nesouhlas s tím, aby byl DVB-H jediným standardem pro digitální televizi v mobilu. Asociace GSM, která reprezentuje mobilní operátory, zůstává v této otázce neutrální. Podle ní by měl o standardu rozhodnout trh.

Komerční provoz digitální TV v mobilu je v Evropě zatím v plenkách. V současnosti jej využívají pouze Italové, dále se chystají službu spustit ve Finsku, Rakousku, Francii, Švýcarsku a Španělsku. U nás bychom se měli dočkat startu služby snad už na přelomu let 2008 a 2009.

Redingová: dohodněte se, nebo...

Eurokomisařka pro mobilní technologie Viviane Reddingová varovala, že pokud by se evropské země na standardu neujednotily, hrozí, že starý kontinent nedokáže držet krok s východní Asií. Jižní Korea dosahuje 10% penetrace digitálnítelevizí v mobilu, zatímco Itálie, která je prozatím ze všech evropských zemí nejdále, pouhé necelé jedno procento.

Evropská komise věří, že hlavně velké sportovní události tohoto roku – evropský fotbalový šampionát a olympiáda – zahájí ve větší míře zájem o mobilní televizi a přinese tak mobilním operátorům a potažmo i výrobcům telefonů další zdroj příjmů. Na tento rok už je ohlášeno několik mobilů s integrovaným přijímačem digitální televize v čerstvě schváleném evropském standardu, např. Nokia N96 nebo Samsung P960.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jedny z prvních „telefonovizí“. Dočkat bychom se měli i u nás
Diskuze (6) Další článek: Dell se vrací k výrobě komunikátorů

Témata článku: , , Nokia N96, Samsung P960, Digital, Mobil, Pro +, MOBI, Fotbalový šampionát, Digit, Standard, Mobilní tv, STAN