Eurotel: 2 miliardy odeslaných SMS za loňský rok

Na pondělní tiskové konferenci mimo finančních výsledků zaznělo také několik dalších zajímavých informací. O historii a především budoucnosti Eurotelu hovořil přímo jeho generální ředitel, Terrence Valeski.

MMS versus SMS 900.000:2.000.000.000

V roce 2002 se událo z hlediska Eurotelu několik významných událostí. Svého spuštění se dočkaly první multimediální služby předznamenávající příchod sítí třetí generace. Tušíte správně, že to byly MMS. Ačkoliv je dodnes sporné, zda je spustil první Eurotel nebo T-Mobile, tak je jisté, že v roce 2002 si tuto službu u Eurotelu aktivovalo přes 22 000 uživatelů, kteří loni poslali 900 000 MMS. Oproti více než dvěma miliardám odeslaných SMS (v síti Eurotel) je to sice směšné, nicméně na první půlrok provozu, kdy zpočátku byly k dispozici jen dva mobilní telefony s podporou MMS, to nebyl až tak špatný výsledek. Velmi důležité ale bude, jak se uživatelé k této službě postaví letos, kdy je (respektive ještě bude) výběr mobilních telefonů s MMS již dostatečný.

Nadace Eurotel

Dalším významným okamžikem, který určitě stojí za to zmínit, je založení Nadace Eurotel. Posláním této nadace je podpora projektů, které přispívají ke zdravému vývoji dětí a mládeže a k jejich lepšímu duševnímu i tělesnému rozvoji. Nadace Eurotel rovněž podporuje projekty vedoucí ke zlepšení různých druhů komunikace u těch skupin dětí a mládeže, které mohou být ve společnosti jakýmkoliv způsobem znevýhodněny.

Nadace Eurotel loni poprvé vypsala „výběrové řízení“ na regionální granty, ve kterých rozdala v každém z krajů 1,2 milionu korun (450 + 350 + 300 + 50 + 50 tisíc) na pět vybraných projektů. Projekty se vybírají ve dvou fázích, přičemž o celkovém pořadí ve finále rozhodují občané daného regionu prostřednictvím veřejného hlasování na základě informací o projektech uveřejněných v regionálním tisku.

Mobilní platby

Loňský rok byl také ve znamení vzniku MPA (Mobile Payment Assosiation) neboli Asociace pro mobilní platby. V ní se spojili všichni tři naši mobilní operátoři a všechny velké bankovní domy. Cílem Asociace je vytvoření univerzálního mobilního platebního instrumentu, který by českým uživatelům mobilních telefonů konečně umožnil platit mobilem nejen za služby operátorů, ale také třeba v obchodech.

Co se bude dít letos

Letošní rok by měl být podle Eurotelu ve znamení rozšiřování kapacity sítě a zvyšování kvality mobilních datových služeb, a to jak GPRS, tak Wi-Fi. Eurotel také plánuje začít testovat první služby pro UMTS. První jednání s Ericssonem, Nokií a Siemensem jsou již uzavřena a testování tak může začít. UMTS musí být, dle licenčních podmínek, k jejichž plnění se Eurotel zavázal, spuštěno nejpozději 1. 1. 2005 nejméně na 90% území Prahy.

Eurotel uvažuje o tom, že služby své sítě UMTS začne poskytovat možná již v průběhu roku 2004. Tento návrh však doposud nebyl schválen. V době, kdy ještě nebylo zahájeno ani testování by navíc byly podobné úvahy asi předčasně. Asi málo kdo by totiž chtěl opakovat japonské fiasko, kdy síť 3. generace FOMA nebyla v době původně ohlášeného komerčního spuštění schopna zabezpečit při hovoru handover (tzn. s telefonem jste museli být na místě).

Diskuze (13) Další článek: Nejlepší produkty roku 2002

Témata článku: , , , , Rok, Mil, Euro &, Loňský rok, Odeslaný sms, Špatný výsledek, Euro, Platební instrument