Eurotel Dataphone potřetí (velký test)

Eurotel Dataphone III navazuje na zavedenou tradici komunikátorů s operačním systémem Windows Mobile. Třetí verze přichází s vysouvací klávesnicí, Wi-Fi, nejnovější verzí operačního systému a několika dalšími vylepšeními. Stejný produkt prodává pod názvem MDA III i T-Mobile.

Mnozí z vás si jistě vzpomínají na MDA/Dataphone, který po boku Siemensu SX45 a Sagemu WA3050 nastartoval novou éru komunikátorů. Komunikátory dnes označujeme zařízení, které jsou prioritně kapesními počítači s doplňkovou funkcí mobilního telefonu. Naopak jako chytré telefony (smartphony) označujeme telefony klasické konstrukce se standardizovaným operačním systémem místo firmwaru. Hranice mezi těmito kategoriemi je prozatím poměrně jasná a není problém určit, do které kategorie tu či onu novinku zařadit. Bude ale hůř, stačí připomenout očekávanou Motorolu MPx. U Dataphone III máme jasno: jde o komunikátor každým coulem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový pohled na Dataphone III. Od MDA III se takřka neliší

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • GSM/GPRS komunikátor
  • standardní operační systém s možností rozšíření
  • Wi-Fi, Bluetooth 128 MB RAM
  • SDIO slot
  • dobrá výdrž

    Hlavní nedostatky

  • absence EDGE
  • jen VGA fotoaparát s průměrným výstupem
  • nažloutlý displej
  • problémy při synchronizaci kancelářských dokumentů


    I když na těle nového Dataphonu naleznete natištěné logo Eurotelu, náš mobilní operátor není výrobcem. Není jím ani společnost Qtek, jejíž logo na těle přístroje také najdete. K dohledání skutečného výrobce postačí zlomek umu Cimrmanova detektiva Trachty. Je jím společnost HTC, stojící mimo jiné i za předchozími MDA-Dataphone komunikátory a Eurotelem Smartphone I i II. HTC přenechává své výrobky dalším společnostem, které je upravují podle potřeb a tužeb operátorů. Přístroje podobné Dataphone III můžete nalézt u spousty evropských i světových operátorů a vždy půjde o mírně odlišné zařízení.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

    Dataphone III přichází zhruba rok po svém předchůdci. Rok je v informačních technologiích dlouhá doba a to, co bylo v oblasti kapesních počítačů špičkou před rokem, je dnes už jen slabší průměr. Nový Dataphone přináší několikeré zlepšení, je třeba si ale položit otázku, zda je využijete a zda je bezpodmínečně nutné na nový model přecházet. V článku se nevyhnu srovnání a záměrně vyzvednu rozdíly mezi oběma komunikátory.

    Ošklivé káčátko?

    V recenzích a hlavně diskusních fórech je novému Dataphonu často vyčítán design a já se přidám. Osobně se mi novinka líbí, abych to tak řekl, od pasu dolů. Ve spodní části je vše v pořádku, nad displejem ale bije do očí sluchátko. Tento výlis se opravdu nepovedl a ve skrytu duše tajně doufám, že ten, kdo za tím stojí, již u výrobce nepracuje. Předchozí generace byla po stránce vzhledu mnohem zdařilejší a elegantnější, zvláště dvoubarevná variace v případě MDA II od T-Mobilu. Design je ale věcí názoru a jistě se najde spousta lidí, kterým se trojka zalíbí. Dataphone III je každopádně po technické stránce výborné zařízení a taková drobnost jistě nikoho od koupě neodradí.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Design předchozí generace se většině uživatelů líbil více

    Dataphone III se od předchozí generace liší svou konstrukcí, která se podobá Nokii 7650, Siemensu SL55 či Samsungu D500. V katalogu označujeme takovou konstrukci jako „výsuvná“. Tělo přístroje je složeno ze dvou částí, které jsou v zavřeném stavu v zákrytu a budí dojem jednolitého celku. Poměrně snadným chvatem odsunete horní část od spodní, na které je umístěna klávesnice.

    Tato konstrukce si ale většinou žádá daň v podobě větší tloušťky, zde však výjimka potvrzuje pravidlo. Dataphone II má 19 milimetrů, trojka disponuje tloušťkou nachlup stejnou. V tomto případě si integrovaná klávesnice vybrala daň na hmotnosti. Dataphone III váží 205 gramů, tedy o dvacet gramů víc než předchůdce. Ke klávesnici se vrátíme později, podívejme se na Dataphone v zavřeném stavu.

    Kulatý jak oblázek

    Dataphone III je zase o něco kulatější než předchůdce, a to zejména ve spodní části. Horní hrana má zakulaceny jen rohy. Dotykový displej je umístěn takřka přesně uprostřed přístroje. Pod displejem se nachází nezvyklá čtveřice tlačítek. Dvě slouží pro spuštění pošty a internetového prohlížeče, jedno pro vyvolání nabídky Start a poslední nahrazuje klepnutí na OK či křížek. Právě díky tomuto tlačítku je Dataphone lépe ovladatelnéý bez použití pera. Nad displejem, trochu mimo dosah ruky, jsou tlačítka pro spuštění kalendáře a důležité tlačítko pro vyvolání seznamu kontaktů. Funkce všech tlačítek lze upravit a přizpůsobit tak ovládání svým požadavkům. Pětisměrný ovladač pod displejem je celkem zdařilý, stisk je jistý a reakce přesné. Tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem jsou, na rozdíl od zbylých tlačítek, podsvícena.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Hlavní ovladač je zdařilý a dobře se s ním pracuje

    V horní části, nad tlačítky vedle reproduktoru si všimněte dvou úzkých podlouhlých diod. Pravá slouží k informování o událostech, levá značí funkční Wi-Fi či Bluetooth. Zatímco Wi-Fi náleží barva zelená, Bluetooth symbolizuje modrá kontrolka.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Osazení levé hrany. Nechybí tlačítko pro spuštění diktafonu • srovnání s kartou

    Na levé straně je poměrně živo. Je zde infraport, tlačítko pro spuštění fotoaparátu, posuvník pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro spuštění diktafonu. Posuvník je poměrně hluboko zapuštěn a jeho ovládání není zrovna snadné.

    Dokolečka dokola

    V horní hraně se ukrývá slot pro paměťové karty Secure Digital/MultiMedia Card. Je aktivní, akceptuje tedy rozšiřující funkční moduly. Vezmeme-li to ale z praktického hlediska, dnes zřejmě neexistuje modul, který by Dataphone funkčně obohatil.

    V horní hraně je také tlačítko pro zapnutí a konektor pro standardně dodávaná stereofonní sluchátka/handsfree. Konektor je malý 2,5mm jack a myslím, že prostřednictvím redukce nebude problém připojit kvalitnější sluchátka. Gumová zátka chránící tento konektor je k tělu přístroje připojena. Na pevnost úchytu bych nevsázel, na místě je trocha opatrnosti.

    V pravém rohu je umístěn stylus, který je vyroben z kombinace kovu a plastu. Pero je šroubovací a jelikož je na svém místě drženo spodní částí, mohlo by se stát, že vám uvnitř přístroje nedopatřením zůstane jen polovina pera. Tuto hypotézu jsem ale v praxi raději neověřoval.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    V horní hraně má své místo slot pro paměťovou kartu a konektor pro hands-free

    Takřka celou zadní stranu zaujímá akumulátor, pod kterým se nachází slot pro kartu SIM. Vaší pozornosti jistě neunikne ani čočka vestavěného digitálního fotoaparátu a malé zrcátko pro pořizování autoportrétů. Ve spodní hraně je otvor pro reset počítače a systémový konektor. Na cesty s sebou nemusíte tahat synchronizační kolébku, nabíjet lze přímo z adaptéru díky dodávané redukci.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Akumulátor je poměrně rozměrný, zabírá takřka celou zadní stranu


    V druhé kapitole se podíváme na kvality konstrukce, prozkoumáme klávesnici a displej a seznámíme se z hardwarovou výbavou
  • Témata článku: , , Eurotel Dataphone III, T-Mobile MDA III, Střední hlasitost, Zátka, Desetiminutový interval, Důležité tlačítko, Euro &, Data, Dosah ruky, Velký test, Ošklivé káčátko, Cimrman, Test, Velký, Euro, Uschování, Pot, Nízký tón