Eurotel DataSet: opravdu výhodná nabídka?

Už vám někdy dal operátor něco na leasing? Eurotel s takovou nabídkou přišel jako první: balíček DataSet I obsahuje notebook, mobilní telefon a datový tarif pro mobilní připojení k Internetu. Jaký tento balíček je? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
Už vám někdy dal operátor něco na leasing? Eurotel s takovou nabídkou přišel jako první: balíček DataSet I obsahuje notebook, mobilní telefon a datový tarif pro mobilní připojení k Internetu. Jaký tento balíček je? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Balíček se snídaní

DataSet I. je název zajímavého balíčku společnosti Eurotel, který byl představen zhruba před měsícem. Za uváděnou pořizovací cenu blížící se čtyřiceti devíti tisícům korun (s DPH) dostanete tenký a lehký notebook Fujitsu–Siemens LifeBook s příslušenstvím a mobilní telefon Siemens S40. Cena celého balíku se nezdá býti příliš vysoká, odhodlanost ke koupi však dokáže docela zkalit skutečnost, že kromě této ceny musíte se společností Eurotel uzavřít dvouletou smlouvu o používání služeb, a také složit nemalou zálohu ve výši 26 tisíc korun. Tuto však lze po roce používání služeb dostat od Eurotelu zpět.

DataSet I není jen balík věcí potřebných pro mobilní připojení k síti Internet, ale hlavně doplněk běžného hlasového tarifu (který již můžete používat) o datové služby. Za měsíční poplatek 2 100 korun s DPH získáte 600 minut (10 hodin) připojení k Internetu mimo špičku zdarma (od osmi hodin večer do osmi hodin ráno). Nabízí se úvaha o volných minutách mimo špičku – většina zákazníků, pro které je tento tarif určen, tráví svůj čas na cestách a mobilně datovat potřebují hlavně v průběhu dne, tedy ve špičce. Tato datová volání si tedy zaplatí sazbou 2,10 korun (s DPH) za jednu minutu připojení. Volné minuty zdarma tak využijí vlastně jen proto, že musí. S tímto tarifem můžete využívat i GPRS, ovšem tato služba už z principu ve volných minutách být nemůže.

Tarif lze aktivovat i samostatně (bez zakoupení testovaného balíku), aktivace je 1575 Kč, měsíční poplatky jsou stejné. Pokud nemáte hlasový tarif, můžete si za 520 korun nechat aktivovat kterýkoli z aktuálně nabízených hlasových tarifů společnosti Eurotel. Protože o mobilním telefonu Siemens S40 jsme na MobilManii již psali, podíváme se podrobněji na dodávaný notebook.

Notebook do nepohody?

Malý notebook, který najdete v této sadě je stříbrný a působí velmi elegantním dojmem. V zavřeném stavu je o chloupek menší než časopis Mobility a jeho výška je pouze 24 milimetrů. Jak již můžete tušit, přímo v těle notebooku nenajdete ani disketovou mechaniku, ani cédéčko. Externí disketovku naleznete po trošce hledání v krabici od notebooku, mechaniku CD-ROM byste však hledali marně – žádnou totiž nedostanete. Disketová mechanika má ještě jednu malou nevýhodu – lze ji připojit jen k dodávanému replikátoru portů.

Dokovací stanici budete potřebovat opravdu často – samotný notebook obsahuje pouze dva USB konektory, konektor pro připojení VGA monitoru a jeden konektor RJ45 pro snadné připojení na lokální síť. Chybějící CD mechaniku lze dokoupit za 6 700 korun (další výdaj navíc).

Aktivní displej s úhlopříčkou 10,4“ umí zobrazit jen rozlišení 800 x 600 při 65 tisících barvách (hicolor). Displej je ovšem dotykový – celý počítač lze ovládat speciálním perem, které je uloženo v držáku vlevo vedle displeje. Tento způsob ovládání je docela pohodlný a po jednoduchém zkalibrování displeje dodávanou utilitou je i velmi přesný. Trošku škoda, že jakmile se s notebookem ukážete na sluníčku, čitelnost displeje hodně klesá. Navíc je nerovnoměrně podsvícen.

Hmotnost notebooku nepřesáhuje 1,25 kilogramu a v jeho hrudi tepe mobilní Celeron taktovaný na 500 MHz, který je podporován 64 MB operační paměti. Grafická karta disponuje 4 megabajty paměti a na pevný disk můžete uložit až 10 GB dat. V notebooku je použit operační systém Windows 98 SE, který je tomuto notebooku ušit přímo na míru; 64 MB a uvedený procesor na práci, ke které je notebook určen, stačí.

Notebook je již nainstalován a nastaven pro přístup na Internet prostřednictvím mobilu. Stačí tedy pouze připojit mobil a vesele datovat. Propojení mobilního telefonu s notebookem se děje prostřednictvím datového sériové kabelu. Protože notebook sériový port bez dokovací stanice nemá, musíte mezi kabel a notebook připojit ještě velkou a překážející redukci, která umožní připojení telefonu k portu USB. Připojení přes infračervený port by bylo bezesporu jednodušší i elegantnější, plnou rychlost HSCSD (43,2 kb/s) není možno realizovat z důvodu chyby ve firmwaru telefonu.

Předinstalován je také faxovací software a program pro správu všech funkcí mobilního telefonu – seznamů volání, textových zpráv, vyzváněcích melodií i úvodní animaci. Všechny tyto předinstalované programy se používají docela jednoduše.

Notebook má ale i své minusy: je příliš malý na to, aby mohl být ergonomický. Nemá potřebný sériový port (pouze v dokovací stanici) a s mobilem HSCSD jinak než přes kabel nevyužijete. Tahat sebou dlouhý kabel s redukcí pro USB není příliš pohodlné. Dotykový displej je sice dobrý, ovšem Windows na něj nejsou připraveny – perem nelze vyvolat kontextové menu. Většině uživatelů by se asi také více hodilo touchpadem než touchpointem.

Ano i ne

Celý balík DataSet je zajímavou možností pro ty, kdo uvažují o pořízení kompletní mobilní kanceláře. Notebook je pro běžnou kancelářskou práci na cestách docela dobře použitelný, vadou na kráse celého balíku je kupodivu právě dodávaný mobilní telefon. Spíše se vyplatí tento mobil prodat a za získané peníze pořídit novou Nokii 6210 nebo Ericsson R520. Tyto mobilní telefony totiž zvládají rychlá data HSCSD i přes infračervený port.

Cena celého balíčku je včetně „splátek“ ve formě datového tarifu skoro sto tisíc korun (50 tisíc paušál, 49 tisíc notebook) s daní (88 tisíc bez daně), zálohu 26 tisíc dostanete po roce zpět. Abyste mohli datovat, musíte mít také některý z hlasových tarifů, které pořídíte od nějakých 300 Kč měsíčně. Zjednodušeně lze říct, že celý notebook a mobil pořizujete vlastně na leasing. Cena samostatného notebooku je 81 tisíc s daní (cena distributora Albico), cena mobilu Siemens S40 podle současného ceníku Eurotelu je bez aktivace 18999 Kč (což je dost za mobil těchto kvalit a funkcí). Celá cena balíčku koupeného samostatně je 100 tisíc korun. Dá se tedy říct, že balíček Dataset není zase až tak výhodný, jedinou výhodou budiž rozložení ceny na splátky a 10 hodin měsíčně mimo špičku.

Když to ale vezmeme kolem a kolem, notebook podobných parametrů, jen ne tak malý a lehký, pořídíte za padesát tisíc s daní. Bude mít 12palcový displej, porty, baterii s vyšší výdrží a pokud si připlatíte, i mechaniku CD-ROM. Mechanika je dnes bohužel nutná – bez ní těžko nainstalujete nějaký program. Je tedy DataSet I opravdu tak výhodný? Záleží na tom, co chcete.

Berte jej, je jich málo

Pokud se přece jen rozhodnete tento balík pořídit, měli byste také vědět, že čekací doby jsou téměř jeden měsíc, protože Eurotel je získává od Siemense až na základě vaší objednávky.

Je také velmi dobře možné, že postupem času Eurotel připraví další DataSet balíček s jiným mobilním telefon a jiným mobilním počítačem – číslovka 1 za názvem balíčku vypadá víc než slibně. Že by kapesní počítač?

Diskuze (9) Další článek: Chcete vědět, jak vypadá běžný a obyčejný japonský mobil?

Témata článku: , , , , Siemens S40, První balíček, Displej Port, Lokální síť, Celá cena, Výhodná nabídka, Data, Euro &, Uvedený procesor, Albi, Disketová mechanika, Euro, Nabídka