Eurotel navigace: opravdová navigace v mobilu od operátora

Eurotel nabízí svým zákazníkům plnohodnotný navigační systém pro mobilní telefony. Konec bloudění, telefon vám vždy ukáže správnou cestu a nebude vás to stát ani příliš peněz. Přinášíme vám kompletní přehled informací o nové službě Eurotel Navigace.
Kapitoly článku

Navigační systém v mobilním telefonu není nic nového, ale že se tato služba objeví v nabídce operátora jsme nečekali. Eurotel nás mile překvapil a přinesl službu, která je inovačním a užitečným doplňkem, který u dvou ostatních konkurentů zatím nenajdeme. T-Mobile sice nabízí službu Kde je..., která dokáže určit souřadnice hledané aktivní SIM karty, ale za navigační systém ji nelze ani okrajově považovat. Je rovněž užitečná, ale k jinému účelu.

Kouzlo navigace v mobilu

Eurotel přináší novou službu Navigace, ale mnoho z jeho zákazníků jistě ani netuší, k čemu to může být dobré. Jedná se aplikaci, která pracuje téměř stejně, jako navigační systémy v automobilech. Na displeji telefonu vidíte mapu a směr, kudy se máte ubírat, na mapě můžete vyhledávat různá místa nebo si plánovat trasy výletů. Telefon vás bude navádět hlasovými povely a vaše aktuální poloha je zjišťována ze satelitního pozičního systému GPS.

Nezasvěceným to možná zní jako úryvek ze sci-fi povídky, ale navigační systémy pro mobilní telefony nejsou žádnou novinkou a na MobilManii se jimi už dlouho zabýváme. Rozvoj zaznamenaly především se vzrůstajícím počtem chytrých mobilních telefonů, do kterých se dají navigační aplikace snadno doinstalovat a jejich výkon je pro chod takové aplikace dostačující.

Mobilní navigaci je možné dále řešit prostřednictvím kapesních počítačů nebo specializovaných navigačních zařízení, jejichž velikost už je také mnohdy „kapesní“. Taková zařízení si můžete vzít na výlet na kole nebo při pěší túře, stále však najdou nejčastější využití při cestách automobilem. Narozdíl od pevně zabudovaných navigačních systémů v interiéru vozidla mají zpravidla menší displej a vyžadují napájení ze zásuvky cigaretového zapalovače. Můžete je ale snadno přenášet z auta do auta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé řešení mobilní navigace v automobilu - chytré telefony Nokia 7610 a Sony Ericsson P910i • speciální navigátory určené do auta TomTom One a TomTom Go 500

Navigace prostřednictvím mobilního telefonu přináší ještě další specifika. Je to především oddělený GPS modul který přijímá potřebná data z družic. Zpravidla se připojuje bezdrátově, prostřednictvím Bluetooth. Bez GPS modulu by byla navigační aplikace „ztracena“, protože by neznala aktuální polohu telefonu. V autě pak často nastává problém, že jedna zásuvka pro napájení telefonu a GPS modulu nestačí a obě zařízení přitom potřebují energii. Telefon je totiž při navigaci zatížen přibližně stejně jako při hovoru a při plně nabitém akumulátoru vydrží v provozu jen pár hodin. Stále častěji se však objevují telefony, které mají GPS modul zabudovaný přímo ve svém těle. Příkladem budiž Siemens SXG75 nebo komunikátory Fujitsu-Siemens Pocket Loox T810/T830.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SXG75 • Fujitstu-Siemens Pocket Loox T830

Mobilní telefon je vhodným prostředkem k navigace zejména pro uživatele, kteří nebudou navigačního systému využívat každý den. Malý, ale všestranný přístroj jim nenabídne takový komfort, jako speciální přístroje pro instalaci do automobilu, ale počáteční investice se smrští pouze na GPS modul a potřebný software. A pokud by bylo nutné investovat i do nového telefonu, možná jeho předností využije každý den, kdežto speciální jednoúčelový navigátor by zůstal nevyužitý.

Bez mapy to nepůjde

Existují dva základní typy navigačních systému pro mobilní telefony. První čerpá data z map uložených na paměťové kartě, druhý stahuje vždy potřebný kousek mapy z internetu. Oba systémy mají své pro a proti:

Mapy na paměťové kartě:

+ pouze prvotní investice do map
+ v zahraničí nemusíte mít strach z datového roamingu
+ rychlejší přístup k mapě

- potřeba velké paměťové karty
- mapa není aktualizovaná

Mapy stahované z internetu:

+ stále aktuální mapové podklady (aktualizace nejméně 4× ročně)
+ paměťová karta není potřeba

- platíte paušál za možnost využívání map a za datové přenosy
- v zahraničí platíte roaming za datové přenosy
- může chvilku trvat, než se požadovaný kus mapy stáhne

Do první skupiny patří například navigační systémy Route 66 a TomTom Mobile. Druhou skupinu zastupuje navigační systém Wayfinder. Ten se nabízí také ve verzi pro Javu a tím je přístupný i telefonům bez otevřeného operačního sytému.

Výhodná navigace

Druhý systém se přímo nabízí pro využití operátory, kteří by mohli těžit z datových přenosů a poskytovat mapové podklady. Přesně toho využil Eurotel a ke spolupráci vyzval právě společnost Wayfinder. Společným dílem je služba Eurotel Navigace.

 
Ukázky z aplikace Wayfinder pro Symbian

Od Eurotelu dostanete potřebnou aplikaci a za paušální poplatek můžete využívat mapy, které si bude podle potřeby aplikace automaticky stahovat do telefonu. K datové komunikaci stačí GPRS, ale v oblasti s pokrytím EDGE, případně UMTS může být práce s mapou pochopitelně o něco rychlejší.

  
Ukázky z aplikace Wayfinder pro Javu

Vzhledem k tomu, že službu provozuje operátor, může zákazníkům nabídnout velkou výhodu oproti běžnému navigačnímu systému. Poplatky za datové přenosy při stahování map jsou zahrnuty v pevně stanoveném paušálním poplatku za provoz služby. Týká se to ovšem pouze cestování po České republice, v zahraničí je potřeba platit za datové přenosy roaming.

Eurotel pro své zákazníky připravil čtyři tarify pro využívání služby Eurotel Navigace. Měsíční mohou využívat pouze zákazníci se smlouvou, denní aktivace si mohou dopřát i předplacenkáři.

Tarif

doba využití cena
Eurotel Navigace Česko

1 den

30 Kč
Eurotel Navigace Česko

1 měsíc

145 Kč
Eurotel Navigace Evropa

1 den

40 Kč
Eurotel Navigace Evropa

1 měsíc

195 Kč


V druhé kapitole zhodnotíme tarify, prozradíme jak službu aktivovat a jaké nabízí možnosti

Témata článku: , , , , Fujitsu Siemens Loox T810, Fujitsu Siemens Loox T830, Nokia 6680, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Siemens SXG75, Sony Ericsson K600i, Sony Ericsson P910i, Nejčastější využití, Bohaté data, Mobil, Operátor, Euro, Euro &, Roční licence, MOBI