Eurotel, Oskar, T-Mobile: kompletní přehled předplacených služeb

Paušální tarifové programy mají všichni naši mobilní operátoři poměrně nové a navzájem vyrovnané. Jak je to ale s předplacenkami? Nenastal již ten pravý čas na změnu? Posuďte sami, nabízíme vám kompletní přehled cen a služeb.
Kapitoly článku

Je to teprve měsíc, co Eurotel představil své nové paušální tarifní programy. Konkurence v podobě Oskara a T-Mobilu zažila podobné cenové zemětřesení v létě loňského roku. Ceny u všech operátorů jsou tak poměrně vyrovnané a plně konkurenceschopné. Změny se však vůbec nedotkly oblíbených předplacených služeb.

Tip: článek si můžete přečíst nerozělený v textové verzi MobilManie

Předplacenky jsou velmi oblíbené a celkově je počet těchto SIM karet značně větší než s paušálními programy. Možná také proto nemají operátoři důvod ceny za předplacené služby měnit, respektive snižovat. Jaká předplacenka je tedy dnes nejvýhodnější? Na tuto otázku se vám teď pokusíme odpovědět. V rozsáhlém přehledu najdete kromě cen za volání také výčet služeb, které předplacenky nabízí.

Eurotel

Už dávno je pryč doba, kdy byl pro předplacenku nabízen pouze jediný tarif, u Eurotelu máte na výběr rovnou ze tří tarifů. Tarif Original Go je základní. Nabízí jednotnou cenu za volání do všech sítí a v jakoukoli dobu a po první provolané minutě se tato cena o třetinu snižuje. Pokud voláte často, dlouze a do různých sítí, bude pro vás tento tarif velmi výhodný. Spokojit se musíte s vyšší sazbou za SMS. Nezvyklé je také účtování, po první minutě se dále účtuje každých započatých 30 sekund hovoru.

Pokud více píšete SMS, je pro vás určen tarif Fun Go. Ten nabízí stejné ceny za volání jako Original Go, ale již nenabízí slevu po první provolané minutě. Odměnou je za to běžné účtování po sekundách po první provolané minutě a hlavně nižší sazba za SMS. Velmi zajímavé je, že úplně stejný tarif, tedy s cenou 7,50 Kč za minutu jakéhokoli hovoru a 2 Kč za SMS, nabízí i T-Mobile. Oskar může konkurovat díky snížené sazbě za volání a velmi výhodnému volání do vlastní sítě; má však o 0,38 Kč dražší SMS.

Třetím tarifem v nabídce předplacených služeb Eurotelu je Quatro Go. Jako jediný rozlišuje volání ve špičce a mimo špičku a také volání do různých sítí. Pozitivní je, že špička končí již v 16.00, nicméně ceny za volání ve špičce jsou velmi vysoké. Naopak lákavé jsou sazby za volání do vlastní a pevné sítě mimo špičku. Tarif se tedy může vyplatit, ale velmi záleží na vašich potřebách. Cena za SMS zprávu je však poměrně vysoká.

předplacená služba Eurotel Go
tarif Original Go Quatro Go Fun Go
ceník volání  
měsíční paušál 0 Kč 0 Kč 0 Kč
do vlastní sítě (špička) 7,50 Kč/min 7,80 Kč/min 7,50 Kč/min
do vlastní sítě (mimo špičku) 7,50 Kč/min 3,00 Kč/min 7,50 Kč/min
do jiných mobilních sítí (špička) 7,50 Kč/min 11,10 Kč/min 7,50 Kč/min
do jiných mobilních sítí (mimo špičku) 7,50 Kč/min 9,00 Kč/min 7,50 Kč/min
do pevné sítě (špička) 7,50 Kč/min 11,10 Kč/min 7,50 Kč/min
do pevné sítě (mimo špičku) 7,50 Kč/min 3,00 Kč/min 7,50 Kč/min
účtování 60+30 60+1 60+1
ceník zpráv  
SMS 3,70 Kč 3,70 Kč 2,00 Kč
MMS 9,50 Kč 9,50 Kč 9,50 Kč
ceník dat  
wap přes CSD/HSCSD po šesté min. 1,00 Kč/min + 0,70 Kč/kB
wap přes GPRS/EDGE 0,70 Kč/kB nebo 0,30 Kč/kB v rámci ET Live! + 0,60 Kč/hod
účtovací jednotka 1 kB
internet přes CSD/HSCSD (špička) 6,40 Kč/min
internet přes CSD/HSCSD (mimo špičku) 6,40 Kč/min
internet přes GPRS/EDGE 0,06 Kč/kB + 0,60 Kč/hod
účtovací jednotka 1 kB
časová pásma  
špička není 7:00-16:00 není
mimo špičku 16:00-7:00
+ víkendy a svátky ano

Co se datových přenosů týče, jsou ceny pro všechny tarify stejné. Eurotel má nejdražší wap přes GPRS, ale při pohybu v neplacených sekcích na vlastním wapovém portálu Eurotel Live! platíte méně než poloviční sazbu. Pokud datových přenosů hojně využíváte, vyplatí se vám možná speciální tarif Go Data Nonstop. Z kreditu vám bude odečten každý měsíc paušální poplatek ve výši 850 Kč. Za datové přenosy vám však nebude dále nic účtováno a navíc dostanete 30 volných minut na volání. Další volání je jinak zpoplatněno podle běžného Go tarifu, stejně jako SMS.

předplacená služba Eurotel Go
tarif Original Go Quatro Go Fun Go
ceny  
cena SIM karty (nejlevnější) 245 Kč (kredit 50 Kč)
Sady s telefonem ano
Nejlevnější sada 1795 Kč (Siemens A57)
doplňkové služby  
hlasová schránka 2,80 Kč/min 2,80 Kč/min 2,80 Kč/min
sleva při delším volání ano, po 1. min ne ne
sleva při volání na vybrané číslo ano ano ano
věrnostní program ano - Go Bod
volání do zahraničí a roaming  
volání do zahraničí ano
internetové volání do zahraničí Netcall *55
příchozí hovory v zahraničí ano
hovory ze zahraničí – přímý roaming ne
hovory ze zahraničí – zpětné volání ano
sestavovací poplatek za odchozí hovor 17,00 Kč
SMS ze zahraničí ano
GPRS a MMS roaming ano

Předplacenou SIM kartu si můžete pořídit samostatně již za 245 Kč s kreditem 50 Kč. Samotná karta vás tedy vyjde na 195 Kč. Máte však možnost výběru z jedenácti sad s telefonem, nejlevnější je Siemens A57 za cenu 1 795 Kč. T-Mobile nabízí stejný telefon ve své sadě ještě o 6 Kč levněji.

Z doplňkových služeb stojí za zmínku zejména program Go Bod, kdy za body získané při dobíjení můžete získat bonus až 50% na každé dobití. Oblíbená je také služba Eurotel Star, se kterou získáte při volání na vybrané číslo v kterékoli síti, stálou slevu 20 %.

předplacená služba Eurotel Go
tarif Original Go Quatro Go Fun Go
dobíjení kreditu  
zjištění aktuálního kreditu zdarma (*104*#)
doba na znovudobití karty 18 měsíců
způsoby dobíjení:  
kuponem na dobíjecí lince ano
kuponem s pomocí infolinky ano (+ 16,60 Kč)
kuponem textovou zprávou ano
kuponem z jiného telefonu ano
kuponem na internetu ano
přímá platba na internetu ano
převodem z účtu ano
pomocí telefonického bankovnictví ano
přímo z mobilu (GSM bankovnictví) ano
přímo z mobilu (jiným způsobem) ano
v bankomatu ano
v terminálech Sazky ano
v terminálech CCS ne
z účtu zákazníka s paušálem ano
kupóny a doba pro čerpání kreditu 250 Kč (18 měsíců)
350 Kč (18 měsíců)
550 Kč (18 měsíců)
950 Kč (18 měsíců)

Také o volání do i ze zahraničí má Eurotel postaráno. Nabízí i výhodnější internetová volání přes službu Netcall *55. Jediné, co lze Eurotelu vytknout, je, že neumožňuje přímý roaming při volání ze zahraničí a je tedy vždy nutné využít zpětné volání.

U paušálních tarifů dochází na placení za služby každý měsíc, u předplacenek to záleží jen na vás. Způsobů jak provést platbu za navýšení kreditu existuje celá řada, nejvíce oproti oběma konkurentům. Potěšující je také poměrně dlouhá doba pro nutné opětovné nabití karty, obzvlášť pokud máte telefon převážně na příjem hovorů.


V druhé kapitole sa zaměříme na nabídku Oskara.

Témata článku: , , , , , , Siemens A57, Zahraniční volání, Přehled, T Mobil, Euro &, Oskar, Euro, Pře, T - Mobil, Předplacená služba, Stejný tarif, MOBI, Quatro Go, Mobil, Zvláštní tarif, Original Go, Komplet, Kompletní přehled, Zajímavý doplněk,