Eurotel: posledních sedm dnů do spuštění 3G (rozhovor)

Eurotel příští týden spouští novou sít třetí generace. Operátorovi jsme proto položili více než dvacet konkrétních otázek na témata, která vás k 3G a k rychlým datovým sítím zajímají. Ptali jsme se na důvody, proč byste měli používat 3G. Položili jsme otázky k cenám, pokrytí, roamingu, ke strategii v oblasti HSDPA, CDMA a EDGE.

Kdy očekáváte, že výrobci představí použitelné terminály pro HSDPA?

Již testujeme několik typů datových karet, jednu z nich bylo možné vidět na Invexu. V okamžiku, kdy budeme tuto technologii komerčně spouštět, budou datové PC karty v našich prodejnách k dispozici.

Rozhodně čekáme, že v první fázi bude HSDPA využíváno s datovými kartami ve spojení s notebookem. Nedovedu si popravdě představit aplikaci na mobilním telefonu, která by takovou rychlost potřebovala. Displej nemá takové rozlišení, aby bylo nutné dosahovat dejme tomu videostreamingu s rychlostí 1 Mb/s, a u hudby je to ještě méně praktické. Ovšem první telefony s podporou HSDPA na sebe nedají dlouho čekat.

Co Eurotel a EDGE? Je to pro vás opravdu mrtvá technologie?

Musím zopakovat to, co jsem řekl na Invexu. Technologie EDGE je vlastně koncová větev technologií 2,5. generace. V situaci, v níž je Eurotel, a s technologiemi, které máme, si myslíme, že EDGE by opravdu našim zákazníkům nepřidalo nic nového. V okamžiku, kdy máme více než osmdesát procent populace pokryto technologií, jež nabízí rychlosti kolem jednoho megabitu, a ve velkých městech budeme rozvíjet technologii, která je ještě rychlejší, EDGE opravdu nemá žádné opodstatnění.

CDMA, na které míříte, ale nefunguje s běžnými mobilními telefony. Takže člověk, který cestuje, s sebou musí nosit dvě různá zařízení. A to není zrovna pohodlné.

Důležité je, o jakých aplikacích mluvíme. Zda jde o zákazníka, který cestuje s notebookem, nebo je to uživatel, který pomocí mobilního telefonu poslouchá třeba nějaký online streaming muziky. Rychlosti kolem 1 Mb/s jsou určené především pro uživatele notebooků a v takovém případě už nehraje podstatnou roli, jestli uživatel cestuje s připojeným modemem, nebo s kartou zastrčenou v notebooku. Náš nový modem AnyData navíc nevyžaduje externí napájení, jeho používání je proto již velmi pohodlné.

A co se týče uživatelů mobilních telefonů, opět bych nerad hovořil o technologíích, ale o službách. Stahování hudby i sledování videa je možné i pomocí jiných technologií než je CDMA nebo UMTS a existují různé velmi zajímavé strategie; ale to je námět spíše na samostatný rozhovor.

Plánujete další modemy pro CDMA? Hodně se čeká na PC kartu.

Samozřejmě, že plánujeme další modemy. CDMA je technologie, která i do budoucna bude hrát velkou a důležitou roli v našem portfoliu. Proto pochopitelně navždy nezůstaneme u jednoho terminálu.

A bude i PC karta?

PC karta určitě jednou přijde, nicméně v tuto chvíli nechci spekulovat, kdy.

Chystáte další rozšiřování pokrytí CDMA, nebo jste už nyní splnili své plány?

Síť stále posilujeme a rozšiřujeme. Do konce roku přidáme dalších třicet BTS – a víte, že v v pásmu 450 MHz znamená třicet vysílačů výrazné rozšíření. Kombinujeme rozšiřování pokrytí a posilování kapacity, protože jde o velice úspěšnou službu. Stále připojujeme tisíce nových uživatelů, takže musíme investovat i do kapacity této sítě na územích, která jsou už pokryta.

Bude okamžitě po spuštění UMTS k dispozici i 3G roaming v zahraničí?

Samozřejmě, nemáme důvod s tím otálet. Nejde však o lehký úkol, protože musíme přepracovat řadu bilaterálních dohod. Už na nich intenzivně pracujeme, ale vzhledem k počtu našich partnerů to není jednoduchá věc, kterou lze udělat v rozmezí jednoho nebo dvou měsíců. Začínáme s roamingovými partnery, kteří jsou z pohledu využití největší. Většina našich zákazníků, kteří budou v běžných zahraničních destinacích, by měla být schopna používat data, videotelefonáty i další služby již od okamžiku spuštění.

Cena 3G datového roamingu bude stejná jako u GPRS?

Bude uplatněn podobný princip, jako u domácích datových přenosů.

I když to úplně nesouvisí s 3G, nemohu se nezeptat, jestli není v plánu snížení cen datových přenosů v zahraničí. Ceny v řádu stokorun za každý přenesený megabajt nejsou příliš příznivé. Nechystáte se s tím něco dělat?

To je těžká otázka, protože určitě víte, jak jsou konstruovány ceny roamingu. Je to cena stanovená zahraničním partnerem plus standardní procento, které utrží domácí operátor. Většina ceny je však výnosem zahraničního partnera. Velice těžko se to mění. Jen v Evropě jde o systém několika tisíc bilaterálních dohod mezi různými operátory a je složité v tomto systému něco zásadního podniknout a přitom jej nevyvést z rovnováhy. Obecně v odvětví telekomunikací chybí síla, která by něco takového vynutila centrálně. Je to samozřejmě problém, který vnímáme.

Jakým způsobem se bude zpoplatňovat videotelefonování v zahraničí?

Videotelefonování bude zpoplatňováno na podobném principu jako normální hlasové hovory. Rozhodně nepředpokládám, že by ceny za videovolání v zahraničí byly nějak výrazně vyšší než ceny za normální hlasové hovory.

Témata článku: , , , , Roamingový partner, Datová služba, Poslední kapitola, Spousta zákazníků, Externí napájení, Spuštění, Výrazné rozšíření, SPU, Jednoduchá věc, Euro &, Masový trh, Nejširší portfolio, Velký tlak, Zahraniční partner, Euro, Stejná služba, Sed, Rozhovor