Eurotel Smartphone II: nový král na trůnu (velký test)

Eurotel Smartphone II je chytrý telefon s mobilními Windows. Skvěle spolupracuje s počítačem, má Bluetooth, paměťovou kartu, přehrává MP3... a vzhledem k možnostem, které nabízí, ani není tak drahý. V žebříčku nejlepších mobilů se právě dělí o první místo s Motorolou MPx220. Na rozdíl od ní se ale už prodává.

Funkční e-mail

E-mailový prohlížeč ve starší verzi systému Windows Mobile trochu zklamal. Hlavně tím, že v něm bylo možné používat pouze jeden účet a navíc jste tím přišli o synchronizaci e-mailů s Outlookem. Windows Mobile verze 2003 tento problém řeší, vedle synchronizace s Outlookem podporuje až pět účtu typu POP3 nebo IMAP4.

 
Přehled e-mailů ve vzdálené schránce

Nastavení parametrů vzdálené e-mailové schránky je bohatší než dřív. Lze využívat i zabezpečení SSL, ověření serveru SMTP, vyberete si, jak staré zprávy se mají stahovat. E-maily se mohou stáhnout celé, pouze záhlaví nebo něco mezi: prvních 500, 1000 nebo 5 000 znaků. Prohlížeč může také pravidelně kontrolovat obsah schránky – každých 15 minut, 30 minut, každou hodinu, dvě, šest, nebo jednou za den.

E-mailový prohlížeč je vážně dobře použitelný. Zobrazuje české znaky a i když nenačte e-mail ve formátu HTML přesně tak, jak by se zobrazil na počítači, vybere z něj důležité textové informace. Poradí si i se známými přílohami: obrázky, videem, zvuky, textovými soubory. Současná verze operačního systému Windows Mobile ve verzi pro chytré telefony ale neobsahuje kancelářské aplikace. Bez doinstalování potřebného programu si nepřečtete dokumenty Wordu a neprohlédnete tabulky Excelu.

  
Zpráva se staženou hlavičkou • s češtinou nejsou žádné problémy • píšeme e-mail

Na e-mail se dá přímo z mobilu odpovědět, dá se předat dál, přesunout do jiné složky. Při psaní lze stejně jako u textovek a MMS používat slovník T9. Ke zprávě můžete přiložit i obrázky, video a další objekty, v tomto případě ale musíte postupovat přes správce souborů a volbu Odeslat el. poštou.

Standardní součástí systému Windows Mobile je i program MSN Messenger pro rychlé posílání zpráv. Když se budete chtít připojit k ICQ, zkuste třeba Agile Messenger.

  
Hlavní obrazovka MSN Messengeru • po přihlášení • Agile Messenger

Nejlepší organizace času

Budík a hodiny se i v nové verzi Windows Mobile schovávají hluboko v nabídce. Budík je opakovaný, chybí mu ale jakékoli pokročilé možnosti nastavení; třeba volba dnů, ve kterých se má ozvat. A rozhodně by měl být lépe přístupný. Ale zrovna před několika dny se objevila aplikace, která tento problém řeší; a určitě nebude první ani poslední.


Standardní nastavení budíku je trochu nepřístupné

Jsme u kalendáře, na který se můžeme dívat v denním, týdenním a měsíčním pohledu. Opět zde přichází ke slovu skvělá synchronizace, která počítá i s takovými detaily, jako je stav, který kolegové vidí ve svých kalendářích, když mi chtějí naplánovat schůzku.

  
Denní, týdenní a měsíční pohled na kalendář. Na prvním obrázku je
vidět červené zvýraznění konfliktních událostí, které se překrývají

Na první pohled může polekat, že se kalendář při přidávání nové položky neptá na typ události. Vždyť i u obyčejných telefonů si můžeme vybrat, jestli chceme schůzku, poznámku, výročí nebo jiný typ záznamu. U Smartphonu ale na všechno stačí jeden podrobný formulář. Stejně jako u adresáře nebudu dopodrobna rozepisovat všechny položky, je tady ale opravdu všechno, co člověk může potřebovat a chtít. A hlavně se všechno synchronizuje.

 
Starší události jsou zašedlé • synchronizuje se i poznámka ke schůzce

Vzhledem k možnosti vzdálené synchronizace, kdy se Smartphone II nebo jiný chytrý telefon s Windows Mobile dokáže připojit přímo k serveru Microsoft Exchange, bych ale přesto přivítal ještě jednu funkci: plánování. Hodila by se možnost, aby se přímo z telefonu dalo pracovat se schůzkami s ostatními členy pracovní skupiny. A také možnost odložit upozornění právě se připomínající události.

Úkolovník je ve srovnání s kalendářem až zbytečně moc jednoduchý. Počítá se u něj s tím, že všechno budete synchronizovat z počítače. Přímo v telefonu nezvládnete do úkolovníku zapsat nic než jednoduchou poznámku. Zvláštní funkci pro poznámky přitom smartphone standardně nemá – pouze diktafon, u něhož se mi ale nepodařilo zjistit, jestli je délka nahrávky omezena jinak než množstvím volné paměti. Probíhající hovor ale nahrát nelze.

Stopky? Ne, diktafon

Přímo v telefonu je program Eurotel Office Connector, se kterým se po aktivaci této služby u operátora dostanete k datům uloženým na serveru Microsoft Exchange nebo Lotus Notes. Informace se synchronizují bezdrátově prostřednictvím GPRS.

Office Connector


Poslední textová kapitola hodnotí možnosti datových přenosů, zaměřím se ale také na multimediální funkce – přehrávač MP3. Dočkáte se také závěrečného zhodnocení telefonu

Témata článku: , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Panasonic X700, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson S700i, SMA, Velký test, Nové slovo, Král, Obrovská výhoda, Sala, Euro, Trůn