Eurotel Smartphone II: nový král na trůnu (velký test)

Eurotel Smartphone II je chytrý telefon s mobilními Windows. Skvěle spolupracuje s počítačem, má Bluetooth, paměťovou kartu, přehrává MP3... a vzhledem k možnostem, které nabízí, ani není tak drahý. V žebříčku nejlepších mobilů se právě dělí o první místo s Motorolou MPx220. Na rozdíl od ní se ale už prodává.

Opět si neodpustím zopakovat, že Windows v mobilu nemají téměř nic společného se stejnojmenným operačním systémem na stolním počítači. Jen název a výrobce. Ovládání je úplně jiné a stabilita dokonalá. Výhodou je ale výborná spolupráce mobilního zařízení s počítačem s Windows. Prostřednictvím programu ActiveSync se vyměňují data při synchronizaci a přímo z počítače se také dostanu rovnou do paměti smartphonu. Jde to až tak daleko, že třeba v Servant Salamanderu vidím telefon jako další disk.

 Průběh synchronizace na displeji smartphonu

Díky podpoře Bluetooth lze smartphone s počítačem spojit bezdrátově. Se zprovozněním spojení jsem ale stejně jako u Motoroly trochu bojoval. Smartphone II rozhodně není telefon pro začátečníky. Na rozdíl od kabelu nebo infraportu není modrozubá komunikace záležitost stisknutí jednoho tlačítka.

Hodně mě překvapilo, že soubory u Eurotelu Smartphone II nelze přímo z telefonu odesílat přes Bluetooth. Nemohu vyloučit, že to nepůjde přes nějakou externí aplikaci; vestavěný správce souborů to ale narozdíl od Motoroly MPx220 nedokáže.

Ovládání: trochu jiné, ale zvyknete si

Telefon je velmi rychlý, takřka nikde na něj není nutné čekat. Je to obrovský rozdíl oproti první verzi Eurotelu Smartphone; ve srovnání s Motorolou je ale rychlost stejná. Oproti Symbianu se spuštěné aplikace nijak neukončují, systém si programy na pozadí zavře sám, když usoudí, že potřebuje víc paměti. Prostřednictvím dodávaného Task Manageru ale můžete programy v případě potřeby ukončit i ručně.


V případě Office Connectoru se systém zeptal, jestli může aplikaci ukončit

Ovládání chytrého telefonu s Windows Mobile je trochu odlišné od běžných mobilů, dá se na něj ale zvyknout. Stále mi ale trochu vadí, že v některých případech nelze pro krok zpět použít tlačítko, jež je právě k tomuto účelu vyhrazeno, a musíte stisknout jinou funkční klávesu. Systém je až na výjimky lokalizovaný do českého jazyka.

Hlavní nabídka je tvořena dlouhým seznamem aplikací, který se po devíti položkách dělí do několika částí. Přímo v telefonu bohužel není možné toto menu uživatelsky přeskládat. Můžete si zapamatovat klávesové zkratky pro rychlé spuštění, když ale nainstalujete nějaký program, který se ocitne uprostřed nabídky, můžete začít znovu.

    
Hlavní nabídka • na posledním obrázku je textové menu Nastavení

Dobře jsou vyřešeny klávesové zkratky. Podržením číslicového tlačítka lze rychle spustit nastavené aplikace. Může jich být až devětadevadesát, v případě dvoumístných zkratek se stiskne první číslice a druhá podrží. Hlasové ovládání ale u Smartphonu II není tak dokonalé jako u Motoroly MPx200. Je zde jen jednoduchá aplikace, do které musíte přesně namluvit názvy aplikací a jména, která chcete nechat rozeznávat hlasovými povely. Motorola dokázala rozeznávat příkazy bez učení.


Přehled nastavených klávesových zkratek a hlasového ovládání

Přímo v telefonu je uživateli k dispozici přibližně 32 MB paměti a kapacita paměťové karty. Pro běh programů je vyhrazeno 23 MB paměti RAM.

Telefonování: geniální vyhledávání v seznamu

Dostal jsem se k funkcím, které jsou až na malé výjimky naprosto shodné jako u Motoroly MPx220. Na rovinu přiznávám, že všechno nepíšu od začátku znovu. Vycházím z recenze Motoroly, kterou upravuji a doplňuji novými poznatky.

Pojďme se podívat, jak se s triálním (900, 1 800, 1 900 Mhz) Smartphonem II telefonuje. Už pohled do katalogu, kde v této kategorii získal téměř nejvyšší známku, je jasné, že to nebude špatné. Začíná to už u kvalitního a dostatečně hlasitého zvuku při hovoru. Znovu se vracím k Motorole, kde se mnou několik lidí nesouhlasilo, když jsem napsal, že zvuk při telefonování je dostatečně hlasitý. Mám zrovna u ucha oba dva smartphony a i když je Eurotel naprosto dostatečně hlasitý, Motorola jej ještě trochu překonává.

Adresář telefonu se během okamžiku zesynchronizoval s Microsoft Outlookem. U každé osoby lze mít až 44 různých položek včetně takových detailů jako je manželka, děti a jméno a kontakty na asistenta. Je to zkrátka Outlook v mobilním vydání. Ke jménu můžete přiřadit i individuální vyzváněcí melodii a prostřednictvím samostatné aplikace i fotografii (ta se bohužel nesynchronizuje).

  
Detail vybraného kontaktu • editace čísla • aplikace pro nastavení obrázku ke jménům

Skvělé je vyhledávání v seznamu. Podobně jako se slovníkem T9 tisknete tlačítka s písmeny – každé stačí jen jednou. Abych vyhledal jméno Novák, stačí jednou stisknout 6 (N) – 6 (O) – 8 (V) a většinou už dotyčného vidím na displeji. Případně mohu stisknout ještě 2 (A) a už je to téměř stoprocentní. Pro vyhledávání navíc není nutné hledat adresář, přímo z hlavního displeje stačí psát jméno. Anebo příjmení, telefonu je to jedno, vyhledává v obou položkách. Kdo to nezkusil, asi neuvěří, jak silně je tento způsob práce s adresářem návykový.

 
Vyhledávání: čtyři stisknutí pro nalezení infolinky • průběh telefonování


I když Smartphone II umí přehrávat formát MP3, v další kapitole zjistíte, že empétrojky nelze použít jako vyzváněcí melodie. Dozvíte se také podrobnosti k práce se zprávami

Témata článku: , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Panasonic X700, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson S700i, Trůn, Náhodné stisknutí, Nov, Servant, Obrovská výhoda, Velký test, Euro &, Nové slovo