Eurotel Smartphone II: nový král na trůnu (velký test)

Eurotel Smartphone II je chytrý telefon s mobilními Windows. Skvěle spolupracuje s počítačem, má Bluetooth, paměťovou kartu, přehrává MP3... a vzhledem k možnostem, které nabízí, ani není tak drahý. V žebříčku nejlepších mobilů se právě dělí o první místo s Motorolou MPx220. Na rozdíl od ní se ale už prodává.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 parametry telefonu v katalogu komunikátorů  

 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • výborná synchronizace a vůbec spolupráce se stolními Windows
  • propracované aplikace pro organizaci času (PIM)
  • přístup k internetu s využitím připojeného počítače
  • možnosti úpravy hlavního displeje
  • česká lokalizace
  • klasický USB konektor

Hlavní nedostatky

  • podpora méně rozšířených karet miniSD
  • hlavní tlačítko s příliš velkým zdvihem
  • složitější nastavení datových služeb
  • T9 buď zkracuje, nebo posílá otazníky
  • pro vyzvánění nelze použít MP3 (pouze WMA)
  • neumí standardně posílat soubory přes Bluetooth

Přesně týden po testu Motoroly MPx220 mám v ruce zařízení, které je až „na pár chlupů“ funkčně naprosto shodné – Eurotel Smartphone II. Skutečně, oba telefony i v našem srovnání skončily na stejné příčce. A pokud si vzpomínáte, že se Motorola ocitla na naprostém vrcholu, je jasné, že i v případě Smartphonu II máme co do činění se špičkovým mobilem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Eurotel Smartphone II: nenápadný

Eurotel samozřejmě nevyrábí mobilní telefony, Smartphone II je ve skutečnosti produkt tchajwanského výrobce HTC. Ten jej jinak prodává pod svým vlastním názvem Qtek 8010 a se stejným zařízením se setkáte třeba i pod názvem i-mate SP3. Už podle pořadové číslice je zřejmé, že jde o druhý přístroj tohoto typu v nabídce Eurotelu. První byl uveden v polovině roku 2003: byl velký, těžký a hlavně poměrně pomalý. Můžete vzpomínat s naší recenzí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě nenápadnější

Nový Smartphone II je minimálně o třídu výš. Jedná se o chytrý telefon postavený na novém operačním systému Windows Mobile 2003 s mnohem rychlejším procesorem. Je to přístroj určený hlavně pro práci, stejně jako ostatní smartphony založené na této plaftormě. Windows Mobile je prodloužená ruka stolního počítače, se kterým dokáže skvěle spolupracovat.

Nejmenší nejchytřejší

Eurotel Smartphone II je telefon klasické konstrukce s rozměry 108 × 46 × 18 mm a s hmotností 103 g. V řeči mobilů to znamená malé a středně těžké zařízení, ve světě komunikátorů ale nejmenší a nejlehčí smartphone ze všech. Abyste měli bližší představu, vězte, že třeba Nokia 6230 nebo Sony Ericsson K700 jsou větší.

Klepněte pro větší obrázek Rozměry lze srovnávat s běžnými mobily

Design stříbrné cihličky není nijak zvlášť objevný, spíš než o efekt šlo o střídmou a účelnou eleganci. Telefon se směrem dozadu zužuje, záda jsou tedy menší než přední část. Plastové kryty nejsou výměnné, zdobí je slabá matná metalíza, střední část mobilu je potom černá. Smartphone je velmi pevný, dojem trochu kazí jen pohybující se kryt baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Střední část je černá

S běžným USB konektorem

Displej má rozměry 35 × 44 mm, je tedy větší než u Motoroly MPx220. A kvalita? Naprosto špičková, přestože dokáže zobrazit „jen“ pětašedesát tisíc barev. Stejně kvalitní displej byl i u první verze Smartphonu a vzpomínám, jak jsme na něj v polovině roku 2003 zírali. Dnes už nejde o takovou raritu, displej je ale stále opravdu dobrý; jen se trochu moc leskne, když se na něj podíváte ze špatného úhlu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velký a jasný displej • když na něj ale posvítí slunce,
kvalita je pryč

Nad displejem je podlouhlý otvor sluchátka a vedle něj světelná kontrolka. V pohotovostním stavu si pravidelně zeleně poblikává, po aktivaci Bluetooth přidá modrou barvu. Bylo by pěkné, kdyby kontrolka dokázala jiným typem blikání nebo svícení upozornit na zmeškaný hovor nebo nepřečtenou zprávu – ale bohužel.

Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko a kontrolka v levém rohu

Na levé straně je nenápadné dvojtlačítko pro nastavování hlasitosti. Podržením jedné nebo druhé části se aktivuje diktafon nebo hlasové ovládání. Souměrně na pravé straně je potom tlačítko pro rychlé spuštění aplikace fotoaparátu. Podobné je i u Motoroly, kde se ale tlačítko musí tlačítko delší dobu podržet, aby nedocházelo k náhodnému stisknutí. U Smartphonu II k tomu stačí jen lehký dotyk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro ovládání hlasitosti a pro spuštění fotoaparátu

Na horní plošce najdeme vypínač sdružený s voličem vyzváněcích profilů a infraport. Do konektoru ve spodní části telefonu se zasune handsfree nebo sluchátka a hned vedle je klasický malý USB konektor; přesně takový, co tolik chybí na Motorola MPx220. Slouží i pro nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní vypínač sdružený s voličem profilů, vedle je infraport • USB konektor je obrovská výhoda

Zadní stranu v černém štítku zdobí objektiv fotoaparátu a malé zrcátko pro focení autoportrétů. V rohu je pod pryžovou krytkou konektor pro připojení externí antény. Pod krytem najdeme lithium-iontovou baterii s kapacitou 970 mAh. Výhodou psaní o telefonech, které se už prodávají, je možnost zjistit od uživatelů reálnou výdrž. Tam, kde předchozí smartphone vydržel den, se u Smartphonu II hovoří o třech dnech a při menším používání ještě o víc; to je na chytrý telefon skutečně velmi slušné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv a zrcátko • špuntík chrání konektor pro externí anténu • pohled pod baterii

Pod baterií je slot pro kartu SIM a pro paměťovou kartu. Smartphone II stejně jako nová Motorola MPx vsadil na málo používaný formát miniSD. Přímo k telefonu žádnou kartu nedostanete.


V následující kapitole zjistíte, že Smartphone II používá úplně nový ovládací prvek. Podrobně popíšu také vestavěný fotoaparát a najdete zde také řadu ukázkových fotografií

Témata článku: , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Panasonic X700, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson S700i, Servant, Nový král, Smartphone, Velký test, Sala, Test, Obrovská výhoda, Král