Eurotel Smartphone s operačním systémem od Microsoftu (test)

Eurotel Smartphone je dalším mobilem, který v sobě skrývá operační systém od Microsoftu. Jedná se chytrý mobil s bohatou výbavou multimediálních funkcí a rozměrným barevným displejem s 65 000 barvami.

Baterie

Baterie má kapacitu 1000 mAh a je typu Li-Ion; je součástí krytu, takže nevrže a nehýbe se. SIM se vkládá pod baterii velmi snadno, což je dobrá zpráva pro měniče karet. Zajímavé je umístění karty MMC nebo SD – lze ji vysunout i tehdy, pokud není baterie vyjmutá. Otvor se nachází na boku mobilu a kartu můžete bez problému vytáhnout nehtem i za běhu – ničemu to nevadí, všechny spuštěné aplikace běží ve vestavěné paměti o velikosti 16 MB.

   
Zadní strana Smartphonu --- Vyjmutá baterie --- Vysunutá karta MMC

Nabíjení Smartphonu trvá asi tři hodiny v zapnutém stavu, což není nijak zvlášť dlouho. Při běžné práci ho vybijete zhruba za necelé tři dny, pokud jej budete používat hodně aktivně, můžete se dostat i na necelý den – stačí si pustit několik „empétrojek“ či trochu videa a šťáva je pryč. Pro snížení výdrže je rovněž dobré si zahrát třeba Solitaire nebo jinou hru, kterých se už dá stáhnout z internetu povícero.

Displej

Displej je poměrně velký, má rozlišení 176 x 220 bodů, je tedy dostatečně rozměrný na to, aby na něm bylo „něco“ vidět. Samozřejmě hraje v mnoha barvách, zobrazí jich až 65 tisíc, což by mělo postačit každému. Fotografie jsou díky tomu na displeji docela věrné. Jas displeje je silný, je dobře vidět i na přímém slunečním světle, kde lze dokonce existovat i bez podsvícení, tedy pokud je sluneční záře dostatečně silná, aby rozzářila reflexní fólii. Pokud s mobilem nic neděláte, postupně pohasíná až se vypne zcela – na displeji zkrátka nic není.

Je-li mobil zamknutý (delší podržení červené klávesy), nelze displej rozsvítit jinak než opětovným odemknutím (levé funkční tlačítko a mřížka). Pokud je při zamknutém mobilu zároveň vypnutý displej a vy se chcete třeba jen podívat, kolik je hodin, stačí stiknout červené tlačítko – displej se sice nepodsvítí, ale zobrazí se na něm základní obrazovka s časem, případně přijatým zprávami a zmeškanými hovory.

Hlavní obrazovka, tzv. Today, zobrazuje v plném režimu spuštěné programy v horním řádku, následuje název sítě a aktuální čas, pokud máte v kalendáři nějaké blížící se události, jsou zde zobrazeny s tím, že si danou událost můžete rovnou otevřít. Dole je pak počet nepřečtených zpráv, e-mailů a MMS a konečně nejníže najdete aktuální profil. Obrazovku Today můžete měnit v nastavení, takže lze mít zobrazen velký font či jen základní informace jako jméno sítě a čas. Na pozadí může být samozřejmě libovolný obrázek, měnit lze i barevná témata plochy.

     
Titulní obrazovka „Today“ ve dvou barevných layoutech.
Na čtvrtém obrázku vidíte úsporné rozvržení. --- Nastavení layoutu a obrázku na pozadí.

       
Takto vypadá menu mobilu; devátou položkou je vždy „další“; z obrázků jsou patrné dva různé barevné layouty.

Ovládání

Ovládací joystick není nijak tuhý, lehce vystupuje nad okolí a nemá ostré hrany. Ovládání mobilu pomocí něj je příjemné, pokud máte ale příliš suchou pokožku nebo naopak příliš vlhkou, může palec po kovovém joysticku nepatrně klouzat; není to však nic, s čím byste si neporadili. Nad joystickem jsou dvě funkční tlačítka, která vás v pohotovostním stavu dostanou do telefonního seznamu a do nabídky programů. Nechybí červené a zelené tlačítko, pro ovládání je rovněž důležité korekční tlačítko a tlačítko „Home“, které vás vždy vrátí do pohotovostního stavu, ať jste kdekoliv.

     
Mobil se ovládá joystickem. --- Klávesy mají optimální zdvih a dobrou tuhost.

Zde je důležité si uvědomit, že všechny funkce mobilu jsou vlastně programy a že se mobil chová jako kapesní počítač – spustíte funkci (program, aplikaci, utilitu) a ta zůstane běžet v paměti. Pokud se na ni přepnete, bude přesně v tom stavu, v jakém jste ji opustili, tedy pokud se nejedná např. o přehrávání videa nebo hudby – ta totiž hraje na pozadí. Korekčním tlačítkem se tedy nepohybujete v menu o úroveň nahoru, jak bývá zvykem. Právě proto je tlačítko „Home“ velmi důležité, jinak byste prakticky neměli možnost, jak se dostat na úvodní obrazovku.

Pak už tu jsou jen obvyklá tlačítka pro psaní číslic a písmen. Klávesnice má stejně jako přední část mobilu kovovou barvu. Podsvícení není příliš výrazné, v šeru nejsou popisky téměř vidět. Naopak za jasného světla černá na klávesách vynikne dostatečně. Funkční klávesy však nejsou podsvícené vůbec.

Na klávesnici se píše dobře, problémy nebudete mít ani při psaní delších e-mailů. V testované verzi chyběla česká lokalizace a sní i česká T9, která je přítomná pouze v angličtině. Pro psaní e-mailu je „tédevítka“ nepostradatelná. Časem se ale jistě čeština objeví a měla by jít bez problému nahrát i do stávajících telefonů. Manuál je samozřejmě česky.

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Nokia 7650, Necelý den, Euro &, Smartphone, Rychlá synchronizace, Instalace programů, Micro, Mic, Operační systém, Systém, Euro, System, SMA, Test