Eurotel Smartphone s operačním systémem od Microsoftu (test)

Eurotel Smartphone je dalším mobilem, který v sobě skrývá operační systém od Microsoftu. Jedná se chytrý mobil s bohatou výbavou multimediálních funkcí a rozměrným barevným displejem s 65 000 barvami.

Uvnitř bije srdce od Microsoftu

Eurotel Smartphone je řízen operačním systémem Microsoft Smartphone 2002, který je „odnoží“ operačního systému Pocket PC stejně jako Pocket PC Phone Edition. Zatímco běžné PPC a PPC Phone Edition se liší v ovládání a možnostmi jen nepatrně, PE má jen funkce pro ovládání mobilu, Smartphone 2002 je systém, který se musel přizpůsobit menšímu displeji, než je obvyklé u kapesních počítačů – 176 x 220 oproti 240 x 320 bodům - a rovněž také jinému ovládání.

Zatímco běžné kapesní počítače a komunikátory založené na PPC PE (Dataphone, MDA apod.) mají dotykový displej a ovládají se perem, Smartphonu tato vymoženost chybí. Stejně jako Nokia 7650 s operačním systémem Symbian se i Smartphone ovládá převážně pomocí pětisměrného joysticku. Jeho menu tedy nemůže vypadat jako nabídka Start u PPC, ale jako běžné menu mobilu. Zkrátka operační systém Smartphone 2002 mnoho Pocket PC nepřipomíná. Snad jen barvy standardního skinu napovídají, že by tu nějaká podobnost být mohla.

 
Operačním systémem je Smartphone 2002

Na obrázcích vypadá Smartphone poměrně subtilně, takže když jsem ho měl poprvé v ruce, zdál se mi docela velký a těžký. Na druhou stranu jsem si velmi rychle oběma fyzickým parametrům přivykl a vzhledem k rozměrům displeje mi mobil už ani tak přehnaně velký nepřijde. Hmotnost je o něco vyšší z důvodu větší baterie, která musí být schopná „utáhnout“ náročný „interiér“ – výkonný procesor, paměť a barevný displej.

   
Smartphone je docela velký.

Vzhled

Eurotel Smartphone je takřka totožný s chytrým telefonem Orange SPV, o němž jsme psali nedávno, rozdíly ve vzhledu jsou jen kosmetické. Přední kryt je z plastu s kovovou „metalízou“, kovovou barvu mají i tlačítka, ta jsou samozřejmě také plastová. Mobilu dominuje velký displej, který zabírá prakticky polovinu přední části. Zadní strana a okraje jsou z tmavého plastu a působí trošku levně oproti docela luxusnímu předku.

   
Foťák se připojuje k datovému konektoru.

Po levé straně mobilu je umístěn slot na paměťovou kartu, tlačítka pro zvýšení či snížení hlasitosti hovoru, případně hlasitosti zvuku a vyzvánění, tlačítko pro záznam zvuku a jedno malé tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Nahoře je pak okénko infraportu, dole datový konektor sdružený s konektorem pro napájení; datový kabel je dodáván standardně.

 
Několik detailů...

I když je konektor pro kabel a nabíjení stejný, lze mobil nabíjet a současně datovat. Stačí vyměnit koncovku nabíjecího kabelu a zapojit ho do kabelu datového. Protože je datový kabel určen pro port USB, je práce při synchronizaci dat i při jejich kopírování dostatečně svižná; synchronizace nezabere více než několik desítek sekund a kopírování celého alba na 64 MB kartu SD bylo hotovo za necelých pět minut.

   
Další detaily...

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Nokia 7650, Systém, SMA, Mic, Rychlá synchronizace, Operační systém, Euro, Necelý den, Micro, Instalace programů, Test, Euro &, System, Smartphone