Eurotel spouští UMTS: buďme u toho

Eurotel včera oznámil, že spustí síť třetí generace UMTS. Přečtěte si, co všechno operátor prozradil, na co se můžete těšit, co jsme zjistili „off-record“ a také o trochu zvláštní reakci konkurence. Těšíte se na UMTS? My rozhodně ano!
Kapitoly článku

Videohovor u Eurotelu

Po tiskové konferenci mezi přítomnými novináři kolovaly dvě Nokie N70, se kterými bylo možné vyzkoušet videohovor. Nebyla to naše první zkušenost, takže jsme už věděli, co čekat, a nebyli jsme ani překvapeni ani zklamaní.

Rozhodně se netěšte na ostrý obraz (to foťák v telefonu neumí) a nepostřehnutelnou obnovovací frekvenci. Zvuk s obrazem není úplně zesynchronizovaný, je zde patrné zpoždění. A hlavně telefonování s napřáhnutou rukou je velmi nepřirozené. Telefon je navíc nutné držet nakloněný trochu jinak, než by to bylo pohodlné. Jinak z vás protějšek uvidí jen kousek, jak je to vidět na prezentovaném videohovoru s generálním ředitelem Eurotelu.

Klepněte pro větší obrázek
Uříznutá hlava generálního ředitele: držel Nokii pohodlně v ruce

U Nokie N70 se v menu dalo vybrat, jestli se má přenášet obraz z přední kamery (váš obličej) nebo jestli má snímat zadní objektiv. Druhou možnost využijete, když chcete druhé straně ukázat něco ve svém okolí.

K čemu UMTS – stále nikdo neví?

Po tiskové konferenci jsme mluvili se zástupci Eurotelu i Nokie. Zajímalo nás, kvůli čemu by uživatelé měli začít používat UMTS, co jim nová síť přinese. Odpovědi byly mnohem méně konkrétní, než bychom si představovali. Pár měsíců přes spuštěním UMTS jsme chtěli být zahlceni informacemi, co všechno lze čekat, co se připravuje a jak bude všechno úžasné. Možná jsme udělali chybu, že jsme se bavili spíš s techniky než s lidmi z marketingu – ale možná právě oni vyjádřili stálé rozpaky, které kolem UMTS panují.

Nakonec jsme s kolegy při cestě zpět dlouhou diskuzí našli hlavní výhody, které jednotlivým stranám síť UMTS přinese.

Vývoj musí jít dopředu. I když jsou některé cesty slepé, bez hledání by se k těm správným nikdy nikdo nedostal.

Eurotel si vylepší image. Operátor, který jako první spustí UMTS a k tomu ještě HSDPA, právem působí jako velký inovátor.

Byznys Nokie. Výrobce dodá síťovou infrastrukturu a může čekat i zvýšený prodej telefonů.

Eurotel ušetří na hovorech. Kapacita sítě třetí generace je vyšší než u GSM, přenos hovorů navíc probíhá jinak po technologické stránce, celkově je levnější.

Vznikne jednotná a moderní IP páteřní síť. Na ni potom bude možné připojit síťová zařízení různých technologií.

A co zákazníci? Objeví se nové služby, které ale zřejmě nebudou nijak zásadní. Neexistuje asi žádná „killer application“, kvůli které by všichni opustili GSM a přešli k síti nové generace. Nabídka se bude skládat z mnoha služeb, kde si každý bude muset najít tu svoji. Vše bude založené na rychlých datových přenosech: video, filmy, hudba apod. Dalším krokem je systém IP Multimedia System, kdy bude mít každé koncové zařízení svoji vlastní adresu a bude se na něj dát přímo přistupovat.

Chcete nějakou konkrétní službu? V současnosti by se třeba síť 3G dala dobře využít pro online přenosy z vily VyVolených nebo z domu Velkého bratra přímo na displej mobilu. To by bylo doslova zabijácké.

Proč jsem ve výhodách pro uživatele nejmenoval rychlé připojení k internetu? UMTS i HSDPA jsou totiž mobilní technologie, u kterých lze čekat stejné problémy jako třeba u CDMA, GPRS nebo EDGE. Nemá smysl porovnávat maximální rychlosti a myslet si, že síť třetí generace nahradí pevné připojení k internetu. Nenahradí, netěšte se. Rychlost bude opět závislá na počtu uživatelů kolem vysílače, v síti bude zavedena ochrana FUP. A v diskuzích se za pár měsíců objeví stejně zbytečné příspěvky, na jaké jsme si už zvykli u CDMA. Mobilní datové technologie jsou určeny pro připojení v terénu, kde nejsou k dispozici jiné možnosti. Nejde o náhradu pevné linky. (Jinak je ale rychlost několika set kilobitů za sekundu samozřejmě skvělá.)

O jedno G a kolečko víc

Konkurenční T-Mobile už v červnu oznámil, že letos také spustí UMTS. Půjde ale o jinou technologii, která s pravým UMTS nemá mnoho společného. I z technického hlediska bychom ji měli označovat spíš jako TDD-CDMA. Půjde o rychlou mobilní datovou síť (rychlejší než u Eurotelu), ve které nebude možné telefonovat, bude určena jen k datovým přenosům. Budete potřebovat speciální modem, telefony s podporou 3G v ní nebudou fungovat.

Z tohoto důvodu ani nemá smysl nabídku T-Mobilu porovnávat se standardním UMTS, které spouští Eurotel. Srovnávat můžeme jen se službou CDMA Eurotelu a podrobnosti si můžete přečíst v tomto článku.

T-Mobile na včerejší oznámení Eurotelu zareagoval změnou názvu. Služba Fast-UMTS se nyní jmenuje Internet 4G (via Vúčako). Rozhodně ale tuto bitvu slov neberte vážně, je to jen taková dětská hra a věříme, že se při ní operátoři dobře baví.

Těšíme se, co vy?

Spuštění sítě třetí generace je historická událost – jedna z největších, které české dějiny mobilních komunikací zažily. Přestože zatím nevidíme žádnou klíčovou službu, která přebije vše a donutí uživatele, aby zahodili své starší mobily, je to krok dopředu. Osobně se na UMTS velmi těšíme. Konečně se totiž zase něco děje. Po dlouhé době nijak zásadních inovací (až na pár výjimek) nyní přichází něco, co má cenu sledovat, co nás zase trochu přiblíží k asijským zemím, které se s vyplazeným jazykem snažíme dohnat.

Teď ale nemluvím za běžné uživatele, za naprostou většinu lidí, kteří používají mobil. Jim stačí jen telefonování a posílání zpráv, které dostatečně dobře zvládají současné sítě GSM. Síť třetí generace je přesvědčí jen některou z multimediálních služeb a bude jim úplně jedno, že v pozadí je něco jako UMTS. Na MobilManii ale píšeme pro trochu jinou cílovou skupinu. Věřím, že stejně jako my se na mobilní technologie nedíváte jen z pohledu uživatelů, ale že vás to stejně jako nás zkrátka baví. A teď se určitě bude na co dívat.

Témata článku: , , , UMTS, Nová síť, Vyplazený jazyk, Páteřní síť, Euro, Euro &, Komerční síť, Přítomný novinář, Včerejší oznámení, Dějiny