Eurotel zhřešil, O2 unikne bez trestu

Jako v Kocourkově. Eurotel zneužil své postavení na trhu, O2 zaplatilo pokutu, pak ji dostalo zpátky. Nakonec se vina Eurotelu prokázala, ale pokuta se už platit nebude.

Spor mezi Vodafonem a O2 se vleče už od roku 2002 a stále 100% nevíme kdo je v právu. Vše začalo v roce 2000 a pokračovalo i v roce následujícím. Tehdejší Eurotel účtoval svým zákazníkům vyšší sazbu za volání do sítě Oskar než do sítě Paegas. Rozdíl činil od jedné do deseti korun za minutu hovoru dle typu tarifu. Společnost Český mobil (tehdy provozovatel Oskara) vyčíslila škodu v případě Eurotelu na miliardu a v případě Radiomobilu na 614 milionů korun. Provozovatel Oskara si na Eurotel stěžoval u Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS), který posléze vyměřil pokutu 48 milionů korun za zneužití dominantního postavení na trhu.

Klepněte pro větší obrázek
Ústavní soud nezrušil nejen letošní volby, ale v roce 2007 i pokutu Telefónice O2

Dle ÚOHS se ovšem stejně zachovala i společnost Radiomobil, tehdy provozovatel Paegasu. Eurotel si pak na pokutu stěžoval u Nejvyššího správního soudu, ale ten ji v roce 2005 potvrdil a Eurotel ji zaplatil. Tím ovšem spory neskončily, Eurotel si stěžoval u soudu vyšší instance a Ústavní soud osmačtyřicetimilionovou pokutu předloni zrušil a stát musel peníze vracet, tentokráte už do rukou O2.

O další pokračování se postaral opět ÚOHS, který ve včera zveřejněném informačním listu (najdete zde ve formátu pdf) uvádí, že se v srpnu začal znovu zabývat nálezem Ústavního soudu z roku 2007 a dospěl opět k závěru, že tehdejší Eurotel zneužil své dominantní postavení na trhu. Tentokráte už ovšem O2 žádný postih nehrozí, jelikož lhůta pro udělení sankce už vypršela. Jen pro úplnost dodávám, že spor s Českým mobilem vyhrál i T-Mobile, jakožto právní nástupce Radiomobilu.

Diskuze (13) Další článek: BlackBerry v USA: osm hororových hodin bez e-mailu

Témata článku: , , , , , , Euro &, Euro, Nejvyšší správní soud,