Evolve Gladiator: žlutočerný obrněnec [recenze]

Podívali jsme se na zoubek Gladiatoru od Evolve. Byl tento levný obrněnec opravdu tak dobrý, aby vydržel naše testování?
Kapitoly článku

V barvách buldozeru

Telefon má klasickou konstrukci. Přesně takovou, na kterou jsme ještě před zhruba 7 lety byli všichni zvyklí a na kterou mnozí z nás stále rádi vzpomínají. S rozměry 118 mm × 52 mm × 23,5 mm lze Gladiatora zařadit mezi lehké tlouštíky. Co naopak potěšilo byla váha, ta se ustálila na velmi příjemných 113 gramech a telefon ač jinak bytelný, působí v ruce doslova jako pírko. Displej má úhlopříčku 1,8“ a rozlišení 240 × 320 obrazových bodů, což mu propůjčuje dostatečnou jemnost na pohodlné pokoukání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
iPhonu páté generace a Gladiator bok po boku. Očividně má každé zařízení jinou cílovou skupinu zákazníků

Přední strana je fifty-fifty rozdělena mezi 1,8" barevný displej, který se chlubí dvouvrstvým tvrzeným sklem se zvýšenou odolností proti poškrábání a tlaku a klasickou matici kláves 3 X 4. Krom těchto nalezneme na telefonu ještě čtyřsměrné potvrzovací tlačítko obklopené dvěma klasickými ovladači pro příjem/odmítnutí hovoru a dvě pro vstup do kontextových nabídek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Regulace podvícení displeje a neintuitivní nastavení kláves kurzorového ovladače

Kulatému ovladači lze uživatelsky přiřadit funkce dle libosti. Není to ale zdaleka tak intuitivní, jak bychom si představovali. Nastavení je v menu skryto pod položkou „OK“, od které by podobnou věc čekal zřejmě málokdo. Displej nabízí zajímavou volbu jak intenzity, tak i prodlevy podsvícení. Když přihodíme ještě ušní reproduktor, tak se dostaneme na samotný konec výpisu položek přední strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Evolve Gladiator je nabízen ve vizuálně přitažlivé černo-žluté kombinaci

Na zadní straně nalezneme rozměrné poutko pro řemínek, opět všudypřítomné plastové žebrování, čočku integrovaného fotoaparátu, výdech hlasitého reproduktoru a vysoce nevkusnou plaketu Evolve, ohraničenou čtveřicí švindlšroubů. Zadní kryt není možné sejmout a baterii nelze uživatelsky měnit. U odolného telefonu tyto vlastnosti lze ale označit spíše jako výhodu, neboť jsou minimalizovány potenciální škvíry pro vniknutí vlhkosti a jiných nepěkností.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu a nevkusná plaketa Evolve v detailu

Vrchní hrana pod rozměrnou gumovou krytkou skrývá zdířku microUSB konektoru, vedle které se nachází LED svítilna. Na spodní hraně nenajdeme zhola nic.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vrchní a spodní hrana telefonu v detailech

Levý bok telefonu obsahuje pouze poněkud nešťastně umístěné tlačítko pro resetování, nebo-li krátkodobého odpojení od napájení. To, ač oproti okolnímu plastu zapuštěné, tu a tam přeci jen stisknete, což určitě není ideální stav věci. Na pravém boku opět nalezneme tlačítko, tentokrát však není zapuštěné a má za úkol zapínání integrované LED svítilny. Její svítivost nelze označit jinak než jako mizernou, na blízké předměty osvitem sice stačí, ale pokud jí budete chtít využívat jako baterku na cestu, pak byste se měli poohlídnout jinde. Výčet fíčur levého boku zakončuje zdířka pro kartu SIM, opět krytá masivní gumovou krytkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oba boky telefonu a detail zdířky na klasickou velikost SIM karty

Chaotické prostředí

Přístroj je založen na platformě MTK, která vzdáleně připomíná menu hloupých telefonů od Sony Ericsson let nedávno minulých. Pakliže jste tedy v minulosti měli takový telefon, tak si s Gladiatorem padnete do oka. Telefon má několik nedomyšleností, které vám mohou přidělat vrásky na čele. Předně je to mírná nelogičnost menu, ve kterém se z počátku budete orientovat jen stěží, dále tu máme nemožnost změny tónu příchozí zprávy, která zamrzí podstatně více. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak integrovaná fotoaparát, který by spíše než v moderním telefonu zaloužil rezervaci místa k odpočinku v technickém muzeu.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí telefonu bude zarytým mobilmaniakům důvěrně známé

Editor zpráv je takový, jaký jej všichni známe. Ve výchozím stavu píše velkými písmeny a dá tak vzpomenout třeba na dnes už legendární Nokii 5110. Oproti ní je však nastavení velikosti textu možné, a tak si každý jistě přijde na své. Klávesnice je pohodlná, tlačítka kladou poněkud vyšší odpor stisku, nicméně to lze považovat za jednu z daní na úkor odolnosti. Toho, kdo je zvyklý zadávat text do SMS zpráv prostřednictvím prediktivního slovníku, Gladiator zklame. Tuto možnost jednoduše nenabízí, a tak nezbude než se spoléhat na hbitost vlastních prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací SMS na Gladiatoru. Klávesy mají tužší stisk, píše se na nich ale bez problému

Telefonní seznam integrovaný v telefonu skýtá možnost uložení až 500 kontaktů, což zřejmě valné většině uživatelů bude vyhovovat. Pakliže ale máte kontaktů více, tak můžete narazit na těžko řešitelný problém.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměť telefonu je minimální, interní paměť svou kapacitou také nenadchne

Integrovaný kalendář je bez výhrad použitelný, nabízí měsíční, týdenní a samozřejmě i denní pohled. Lze nastavit opakovaný budík, kalkulačka je přítomná také, ač velmi spartánsky provedená. Dětem přijde vhod ještě několik integrovaných her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Integrovaný kalendář, kalkulačky a několik jednoduchých her

Telefon podporuje vyzváněcí profily. Tón zprávy není bohužel uživatelsky nastavitelný, budete se zkrátka muset spokojit s přednastaveným. Proč tuto volbu v Evolve u Gladiatora zavrhli, byť by bylo kupříkladu možno vybírat jen z několika málo přednastavených tónů bez možnosti nahrání vlastního, je pro nás nepochopitelné.

Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské profily přesně takové, jaké je všichni známe

Vestavěná baterie vám u Gladiatora znatelně rozšíří úsměv. Jedná se o Li-Ion článek, její kapacita činí ohromných 3 600 mAh a na jedno nabití slibuje výrobce výdrž až 150 dní. Tento údaj nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, jelikož tak dlouho telefony netestujeme. Můžeme však říci s klidným srdcem, že za celou dobu testování se nám ho vybít nepodařilo.

Prosím, nefotit

Gladiator umí přehrávat jak videa, hudbu, tak i klasické FM rádio. Všechny potřebné aplikace jsou v něm nahrány, takže je můžete směle od začátku používat. Nelze ale očekávat žádné zázraky, dodávaná sluchátka hrají opravdu mizerně, displej je miniaturní a telefon není celkově koncipován jako multimediální všeuměl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multimediální funkce telefonu jsou vzhledem k jeho povaze dostatečné

Kvalitou fotoaparátu se Gladiator řadí někam po bok Nokie 7650, alias prvního fotomobilu vůbec. Troufám si říci, že prastará Nokie fotí ještě lépe než novodobý odolňák. Fotky jsou tak strašné, že jsem původně přemýšlel nad úplným vynecháním této kapitoly. Absolutně postrádají dynamický rozsah, jsou přesvětlené, malé, nekvalitní a často velmi rozmazané. Rychlost závěrky je utrpením. Stejná, ba možná ještě horší, písnička je to v případě videa. Pravdou je, že takového zařízení neaspiruje a ani nemůže aspirovat na titul fotomobil roku, nicméně v dnešní době vypustit na trh takto vybavená mobil je sázka do loterie. Je tudíž jen na vás jestli se s tímto faktem smíříte, nebo zvolíte lépe vybavenou konkurenci.

Fotografie, či spíše nepovedené momentky, lze pořizovat v rozlišeních 320 × 240 a méně. Rozměrnou parádu tak opravdu nenadělají. Inu, posuďte sami.

Testovací momentky v obou možných rozlišeních:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací fotografie jsou opravdu strašné. Ačkoliv si s největší pravděpodobností nebudete Gladiator pořizovat kvůli snímání fotografií, tak s těmito rádoby-momentkami nebudete zpokojeni zcela jistě
 

Testovací videa:

Jednoznačné zhodnocení? To je na vaší úvaze. Na jedné straně je tu předpoklad, že pakliže si kupujete takovýto druh telefonu, pak pro vás bude fotografování funkcí až druhotnou. Na druhou stranu ale musíme podotknout, že fotoaparát podávající výše prezentovaný výkon nemá dle našeho názoru v jakémkoliv mobilním telefonu současnosti, krom vyložených low-costů, co pohledávat.

Témata článku: , Denní pohled, Finální rozhodnutí, Osvědčená klasika, Nevkus, Normální mobil, Mráz, Vrchní hrana, Obr, Simulovaný pád, Umístěné tlačítko, Gladiátor, EVO, Známá značka, Obrněný telefon, Dnešní trh, Opakovaný budík, Moderní telefon, Integrovaný kalendář, Momentka, Loterie, První fotomobil, Potvrzovací tlačítko, Vodní živočich, Úplné ponoření