Evolveo StrongPhone D2 mini: levný tank [recenze]

Evolveo StrongPhone D2 mini kašle na módní trendy. Dostanete průměrnou výbavu, zato pořádně obrněnou a potěší i výdrž baterie.
Kapitoly článku

4 dny výdrže nejsou problém

Telefon pod svým tlustý tělem ukrývá rozměrnou baterii s kapacitou 3600 mAh. Ta je sice uživatelsky vyměnitelná, ale pouze se speciálním klíčem, který je součástí balení. Silná baterie v kombinaci s malým displejem a úsporným procesorem přináší nadstandardní výdrž. Při větší zátěži, kdy jsem na telefonu měl zapnutou Wi-Fi/mobilní data, Bluetooth, GPS a automatickou synchronizaci a používal ho na brouzdání webem, hraní her, volání, SMS a na stream HD filmu do televize, baterie vydržela něco málo přes dva dny. I to je nadstandardní výsledek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výdrží baterie se telefon jistě řadí mezi špičku

Při běžném používání se zapnutou Wi-Fi/mobilními daty pro občasného brouzdání na netu a volání se výdrž baterie pohybovala mezi třemi až čtyřmi dny. Při úsporném provozu, kdy telefon většinou jenom ležel v pohotovosti na stole s vypnutým internetovým připojením, vydržel telefon bez pár hodin 6 dní. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostor pro baterii je vzhledem k její velikosti opravdu veliký

Ať už jsem ale telefon využíval jakkoliv, jedna věc byla stále stejná. Dostat stav baterie na polovinu byl vždy téměř nemožný úkol a procenta se nehnula klidně i pár hodin. Jakmile se ale telefon dostal pod tuto hranici, začla procenta ubývat daleko rychleji a v posledních dvaceti procentech už mi mizela přímo před očima. Člověka zkrátka překvapí když vybití ze 100% na 20% trvá čtyři dny a posledních 20% zmizí při stejném používání během hodiny.

Konečný verdikt a alternativy

Přes veškeré neduhy je Evolveo StrongPhone D2 mini v moři stereotypních smartphonů příjemnou změnou. Po prvních dnech, kdy si zvykáte na menší displej a neustálé tlačení v kapse, začnete telefonu postupně přicházet na chuť. Obvzláště v momentech, kdy vám jistým nedopatřením spadne z výšky na zem. Naopak budete neustále proklínat pletoucí se titěrná tlačítka po stranách a nedostatek operační paměti.

Telefon rozhodně není žádným přeborníkem po stránce výkonu, focení a ani si na něj nehraje. Je to spíše jednostraně zaměřený společník do horších podmínek, kam byste si normální telefon nevzali. Kombinace malého displeje, dlouhé výdrže baterie a zvýšené odolnosti, společně s cenovkou kolem
4 500 Kč dává telefonu šanci obstát hlavně u lidí pracujících v náročnějších podmínkách, u odpůrců velkých „placek“, či milovníků obrněnců. Dovedu si představit, že může být zajímavou alternativou i pro lidi přecházející ze starších tlačítkových telefonů. Uživateli běžných smartphonů, který rád fotí a vyžaduje vyšší výkon bych však koupi nedoporučil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jedněmi je milován, druhými nenáviděn. To, že je něčím jiný mu ale nikdo neupře.

Pokud by vám vadila menší úhlopříčka displeje, mohl by se vám více líbit jeho větší, čtyřpalcový bráška Evolveo StrongPhone D2, případně by vás mohl zaujmout vyšší model Evolveo StrongPhone Q4, který nabídne rovnou 4 500mAh baterii. Zajímavou volbou může být i dražší CAT B15 nebo CAT B15Q. Pokud toužíte pouze po odolném telefonu a nepotřebujete zrovna smartphone, nabízí se i klasické telefony jako Kazam Life R5 nebo Cat B100.

Klady

  • Vysoká odolnost
  • Velká a uživatelsky vyměnitelná baterie
  • Čisté a odladěné prostředí
  • Notifikační dioda
  • Vestavěné FM rádio
  • Podpora dvou SIM
  • Cena

Zápory

  • Váha a tloušťka telefonu
  • Pro někoho menší displej
  • Malá operační paměť (pouze 512 MB)
  • Nepřítomnost LTE
  • Kvalita fotoaparátu
  • Spousta zbytečných tlačítek
  • Neprakticky provedený vstup pro micro USB a sluchátkový konektor

Vtipné poznatky z testování

Zábava začíná už při čtení uživatelského manuálu, kde najdete spoustu „užitečných“ rad. Dozvíte se třeba, že telefon nesmíte ohřívat v mikrovlnné troubě, nebo že nemá rád zkrášlování make-upem či inkoustem, radost mu neudělá ani natírání barvou. Vzhledem k velikosti a povaze telefonu je na místě napsat i různé problémy, které byste u jiných telefonů nikdy neřešili. Příkladem je roztržení kapsy u kalhot po dlouhém nošení, nebo lehké proražení stolu po pádu telefonu. Je dobré si dát pozor při nastavování SOS tlačítka, pak se vám může stát, že po nechtěném zmáčknutí budete nevědomě s někým volat.

Kapitoly článku

Témata článku: Evolveo, , , , , CAT B100, CAT B15, CAT S50, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, Kazam Life R5, Dnešní trh, Úsporný procesor, Normální telefon, Hlasitý zvuk, Mini Link, Make-up, Dnešní telefon,