Evolveo StrongPhone Q8: Rocky a Rambo v jednom [recenze]

Proklepli jsme Evolveo StrongPhone Q8 LTE, odolný telefon, který patří mezi nejvýkonější obrněnce na trhu. Cena je přitom lidová.
Kapitoly článku

Na trhu nalezneme spoustu obrněnců, stále je to však stejná písnička: drahý telefon s bídnou výbavou. Vystoupit z řady se snaží české Evolveo, které přišlo na trh se smartphonem StrongPhone Q8 LTE. Alfou a omegou zařízení zůstává vysoká odolnost, přesto se nemusí stydět ani za výbavu. Ve své kategorii nabídne nadprůměrný výkon a podporu 4G sítí, cena přitom zůstala při zemi. Žádnou revoluci ale nečekejte.

První poznatky z testování:

  • „Je opravdu robustní, jistě hodně vydrží.“
  • „Umístění ovládacích tlačítek je velmi nepraktické.“
  • „Malý displej na tak velkém zařízení působí komicky.“
  • „Horší fotoaparát jsem už dlouho neviděl.“
  • „Koncem roku 2015 bych u novinky raději viděl alespoň Android 5.0.“
  • „Vše běhá jak z praku, výkon tu nechybí.“
  • „Vzhledem ke kapacitě by mohla baterie vydržet déle.“

Evolveo Strongphone Q8
rozměry a hmotnost: 151 × 75 × 15,0 mm, 240 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 700 mAh
procesor: Mediatek MT6795 (Helio X10) (8× Cortex-A57, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Design: na vzhled se nehraje

Vzhled telefonu napovídá, jaké bude jeho využití. Tělo sice není tak masivní jako u předešlých modelů, přesto jeho rozměry činí 151 × 75 × 15 mm, hmotnost se pak zastavila na citelných 240 gramech. Přední strana je již tradiční. Nachází se zde displej, trojice nepodsvícených dotykových tlačítek (nabídka menu, domů a zpět), přední kamerka, sluchátko a senzory s notifikační diodou. Dole pod displejem najdete také mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na poměry 4,5" displejů je telefon obrovský, ale to lze vzhledem k charakteru telefonu odpoustit. Co neodpustím jsou ale neprakticky rozmístěná ovládací tlačítka při rozích na stranách, jejich používání je nepohodlné.

Na zádech najdeme čočku fotoaparátu s přisvětlovací LED a pod krytem schované sloty na SIM a paměťovou kartu. Po stranách se nachází neprakticky rozmístěná čtveřice funkčních tlačítek, dvě slouží pro regulaci hlasitosti, třetí je SOS tlačítko pro nouzové volání / SMS a čtvrté je programovatelné. Na vrchní straně najdete zapínací tlačítko a těsnící krytkou chráněný vstup na sluchátkový jack a micro USB. Potěšit může i poutko ve spodní části.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda jsou pokryta šestiúhelníkovým reliéfem, díky kterému vypadají velmi zajímavě. Pod dvojicí šroubů (šroubovák uvnitř balení) se ukrávají sloty na SIM a micro SD kartu. Vyzdvihnout musím také poutko ve spodní části.

Zrozen do terénu

Vnější ochranu tvoří pogumovaná vrstva podél celého telefonu, která spolu z hořčíkovým vnitřním rámem zajišťuje vysokou pevnost a také odolnost vůči pádům a vibracím. Smartphone se může chlubit také certifikací IP68, která je garancí odolnosti vůči prachu a ponoření do vody v hloubce až 1,2 metru po dobu jedné hodiny. Nutné je však mít zakryté všechny konektory těsnící krytkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektory se ukrývají v hlubokém prostoru pod těsnící krytkou. Kvůli větší hloubce je však bohužel nutný micro-USB kabel s prodlouženou koncovkou, standardní dovnitř nedosáhne.

StrongPhone Q8 je též certifikován americkým ministerstvem obrany podle standardu MIL-STD-810G:2008, kde byl testován při nízkém tlaku, vysoké vlhkosti, slunečním záření a v kyselém prostředí. Jedná se tedy o užitečného společníka do všelijakých podmínek.

Displej: ideál zvaný HD

Pod ochranným sklíčkem Gorilla Glass 3 se ukrývá 4,5" IPS displej s více než dostačujícím HD rozlišením 1 280 × 720 pixelů (jemnost 326 ppi). Zobrazovač nabídne věrné barvy a skvělé pozorovací úhly, a potěšil mě i vysoký maximální jas. Špatná je ale automatická regulace, kterou dříve či později vypnete a budete ji raději řídit manuálně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej umožňuje nejrůznější gesta, jejich funkčnost je však zoufalá.

Telefon nabízí také rychlé funkce jako probuzení dvojitým poklepáním, nebo rychlé otevření aplikace nakreslením jejího začínajícího písmena. Ze zkušenosti však musím říct, že si s tím Evolveo moc nevyhrálo a gesta i dvojité poklepání si fungují, jak se jim zachce a někdy je třeba akci několikrát zopakovat než ji telefon rozpozná.

Výbava: nejvýkonější obrněnec

Na rozdíl od většiny obrněnců nedošlo u StrongPhonu Q8 k velkým ústupkům ve výbavě. O výkon se totiž stará osmijádrový procesor MediaTek MT6752 s taktem 1,7 GHz, kterému sekunduje grafika Mali-T760. Po stránce výkonu tedy předčí téměř veškerou konkurenci a nemusíte se bát hraní ani těch nejnáročnějších her.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výbava telefonu dovoluje rozjet i ty nejnáročnější herní tituly

Operační paměť má dnes již standardní kapacitu 2 GB RAM z níž při běžném provozu zbývá volný jeden gigabajt, nemusíte se tak bát jejího nedostatku a případných pádů aplikací. Vnitřní paměť činí 16 GB z nichž je dostupných 12,4 GB, navíc lze úložiště navýšit pomocí paměťových karet až o 64 GB. 

Výsledky benchmarků

  • Antutu: 44 219
  • 3DMark (Ice Storm Extreme): 6 899
  • 3DMark (Ice Strm Unlimited): 10 647
  • PCMark (Work): 3 496
  • Geekbench 3 (Single core): 822
  • Geekbench 3 (Multi core): 3 996
  • Vellamo (Browser - Chrome) : 3 242
  • Vellamo (Metal): 1 203
  • Vellamo (Multicore): 1 785
  • Quadrant Standard: 16 494s
  • GPU Bench: 25 182

Zvuk: hlasitost především

Jelikož se jedná o odolný telefon, kvalita reproduktoru byla odsunuta na druhou kolej a důraz byl kladen raději na vysokou hlasitost, která se v extrémních podmínkách, do kterých telefon patří, může hodit. V nastavení máte možnost nastavit vaše preference, buď běžnou maximální hlasitost při průměrné kvalitě nebo vysokou hlasitost, při které už sice poslech hudby trhá uši, ale máte jistotu, že příchozí hovor či jiné upozornění nepřeslechnete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon umožňuje nastavit zvýšenou maximální hlasitost či simulovaný prostorový zvuk.

Témata článku: Evolveo, , , , , , CAT B15Q, CAT S30, CAT S40, CAT S50, Evolveo Strongphone, Evolveo Strongphone Accu, Evolveo Strongphone D2, Evolveo Strongphone D2 Mini, Evolveo Strongphone Q4, Evolveo Strongphone Q6, Evolveo Strongphone Q7, Evolveo Strongphone Q8, Evolveo Strongphone X1, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 3, Přijatelná cena, Skvělá výbava, EVO,