Exkluzivně: nový komunikátor MDA Vario na vlastní oči

Měli jsme možnost vyzkoušet nový komunikátor MDA Vario, dříve známý spíše pod názvy HTC Wizard nebo Prodigy. Pokud vám ani jedno z označení nic neříká, vězte, že jde o nástupce poměrně úspěšného komunikátoru MDA Compact. Dědí po něm příjemné rozměry, přináší nové funkce a hlavně vysouvací klávesnici.
Kapitoly článku

Pro mne, jako dlouhodobého uživatele komunikátoru MDA Compact, je uvedení jeho nástupce událostí roku. Na současném Compactu postrádám hlavně Wi-Fi a opravdu nesnáším ovládání operačního systému Windows Mobile 2003 SE. Nepodporuje práci s tlačítky, vyžaduje pero (více v článku zkušenosti s MDA Compact). Tyto dva nedostatky má vyřešit právě MDA Vario (první pohled), který byl doposud znám spíše pod označením HTC Wizard, případně Prodigy. Ve starším článku jsem si dovolil označit jej za MDA Compact 2 a sám tak novému zařízení říkám, musím si odvyknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání MDA Vario a MDA Compact, do sloupečku jsme přihodili ještě Nokii N70 

Je jen málo telefonů nebo komunikátorů, které se mohou pochlubit takovým množstvím různých označení. Nástupce MDA Compact se nejprve označoval jako HTC Prodigy, pak HTC Wizard. Chvíli to vypadalo na MDA IV a nakonec jej německý T-Mobile uvádí jako MDA Vario. Zda-li se pod stejným názvem objeví i u nás, zatím nevíme. K dispozici máme zatím pouze předprodejní a nefinální verzi, tento článek proto není recenzí.

Hle, klávesnice!

MDA Vario se od svého předchůdce Compactu neliší ve dvou ze tří rozměru. Novinka ale ztloustla o půl centimetru, což v dlani rozhodně poznáte. Komunikátor naštěstí neztloustl jen tak z legrace a větší tloušťku královsky vynahrazuje integrovanou klávesnicí, která je ukryta v útrobách přístroje. Konstrukce je sendvičová a klávesnice se otevírá podél delší strany. Zařízení musíte otevírat oběma rukama, nebo při otvírání tlačit do středů obou části. Pokud jen trochu zatlačíte na jednu polovinu a nebudete komunikátor otevírat rovnoměrně, kolejničky se „skřípnou“ a nepustí vás dál. Kolejničky jsou plastové a konstrukce nepůsobí bezvadným dojmem. Při vysunutí klávesnice se automaticky do jedné sekundy změní orientace displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se opravdu povedla

Klávesnice se skládá z jednačtyřiceti kláves, které jsou uspořádány do pravoúhlé matice. Jednotlivá tlačítka jsou vyrobena z pevného plastu a vzhledem k rozměrům přístroje musí být zapuštěna na úroveň svého okolí. Tlačítka jsou dostatečně velká, oproti těm u MDA III takřka královská. V rozmístění kláves se žádné velké překvapení nekoná. Musíte si zvyknout snad jen na backspace, který je umístěn pod tlačítkem P. V horní části si všimněte tlačítek, která jsou svázána s položkami na hlavním displeji. Klávesnice je podsvícena poněkud nudným bílým podsvícením, které navíc není zcela rovnoměrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé klávesy jsou rozměrné a mají jistý stisk

Klávesy mají perfektní a hlavně stoprocentně jistý stisk. Nejprve zkouším psát s MDA Vario položeným na stole, pocit ale není nejlepší. Komunikátor nemá zcela rovná záda a není vybaven nožičkami, které by jej při psaní udržely ve stabilní poloze. Mnohem příjemnější je vzít komunikátor do rukou a psát palci. Po chvilce zaučení budete psát takřka bleskovou rychlostí. Klávesnice je výrazně lepší a pohodlnější nežli u současného největšího konkurenta – Trea 650. Psaní textových zpráv, e-mailů, zadávání webových adres, ICQ a vůbec veškerá práce s textem je díky výsuvné klávesnici velmi rychlá. Nevím, jak vy, ale já mám rozhodnuto: pět milimetrů tloušťky navíc za klávesnici prostě stojí.

Komunikátor ze všech stran

Podrobný popis komunikátoru si ponechám do recenze, zmíním se jen o některých prvcích. Ovládací pero je umístěno netypicky do pravého spodního rohu. Při běžném používání na výšku je toto místo nevhodné, naopak při použití na šířku s otevřenou klávesnicí je zcela opodstatněné. Pero je teleskopické, roztahuje se automaticky při vytažení z útrob přístroje. Bohužel se při této proceduře neobejdete bez nehtu. Zlatý MDA Compact, u něhož stačí přejet bříškem prstu po pravém horním rohu a už je pero mezi prsty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Umístění pera je při běžném použití nevhodné

Ve spodní hraně má své místo synchronizační konektor a já jásám. Výrobce zůstal věrný standardnímu mini-USB, pro který má již hodně uživatelů kabel k MP3 přehrávači či digitálnímu fotoaparátu. MDA Vario se z USB také ochotně nabíjí, takže s sebou nemusím každou chvíli tahat (a také neustále zapomínat) nabíječku. Pokud vlastníte rozbočovač standardu USB 2.0 s vlastním napájením, můžete komunikátor nabíjet, aniž by byl rozbočovač připojen k počítači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ušetří mnoho starostí: mini-USB konektor 

Ve spodní hraně je také umístěn konektor pro připojení sluchátek. Jedná se o 2,5mm jack, běžná sluchátka tedy budete muset připojit přes redukci. MDA Compact mne velmi mile překvapil velmi dobrou kvalitou přehrávání, nízkou úrovní šumu a takřka neznatelným lupkáním při přechodech mezi skladbami. Ostatně jej nyní využívám jako MP3 přehrávač. Jsem rád, že mohu stejné kvality ocenit i u nástupce. Zkoušel jsem několik hudebních žánrů se sluchátky Koss Porta Pro a výsledek je takřka nerozeznatelný od běžného MP3 přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovladač není tak pohodlný jako u Compactu

Na zadní straně má své místo čočka digitálního fotoaparátu ozdobená textem 1,3 Mpix. V nabídce ale můžete najít dokonce rozlišení 2 Mpix, tedy 1 600 × 1 200 bodů! Vedle čočky je nenápadná přisvětlovací dioda, která bleskne jen v okamžiku pořízení snímku. S hodnocením kvality fotografií vyčkám do finálního kousku, zde bývá často dosahováno značných zlepšení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Jako ve škole: vidím 1,3 Mpix, fotím 2 Mpix


V druhé kapitole se dočtete o paměti, novém operačním systému, zhodnotíme ovládání a dozvíte se také další detaily o komunikátoru MDA Vario

Témata článku: , , , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Komunikátor, Var, Nov