Exkluzivně: podrobnosti o T-Mobile Internet 4G (první UMTS u nás)

Rychlá mobilní datová síť T-Mobilu bude spuštěna co nevidět. Jaké bude pokrytí první komerčně spuštěné UMTS sítě u nás? Jaké tarify chystá T-Mobile k nové službě a co to bude stát? Víme také, jak bude nastaveno FUP a jaká zařízení bude možné v síti provozovat. V článku se dočtete také o jednom nepříjemném omezení.
Kapitoly článku

Mírnější FUP za příplatek

O omezení FUP byla již zmínka. U tarifu Standard se snížení rychlosti aktivuje po stažení 3 GB dat, u tarifu Premium po 10 GB. Komu by to ale bylo málo, může si za další data nad limit připlatit: gigabajt přijde na 118 Kč. Cena platí pro jedno zúčtovací období.

Operativně si budete moci limit FUP tímto způsobem navýšit na stránkách portálu t-zones, kde také vždy najdete aktuální stav čítače přenesených dat. Navýšení se automaticky nepřenáší do následujícího zúčtovacího období a budete si jej muset vždy obnovit podle potřeby.

Karta nebo modem na stůl

Poslední otázkou zůstává, s čím bude možné Internet 4G provozovat. Na výběr bude zpočátku ze dvou možností. Pro majitele notebooků bude určen modem v podobě zásuvné PC karty, pro domácí použití se bude více hodit stolní modem. T-Mobile podle našich informací zatím nenabídne terminál, se kterým by se dalo přistupovat k internetu a navíc telefonovat v síti GSM, jak se možná očekávalo.

PC karta má výhodu v malých rozměrech, ve snadném transportu přímo v těle notebooku a nepotřebuje zvláštní napájecí zdroj. Ke kartě bude dodávána malá externí anténa. Mezi nevýhody patří pochopitelně nemožnost použití u běžných počítačů.

Zejména pro domácí použití s běžnými počítači je pak určen stolní modem. Ten lze samozřejmě připojit i k notebooku, k propojení slouží standardní konektor USB nebo síťový Ethernet. Modem je napájen ze síťového zdroje a pro případ výpadku proudu je vybaven akumulátorem. Držák bude umožňovat kromě postavení modemu na stůl také instalaci na zeď.

Přesné ceny modemů zatím neznáme, mohly by se pohybovat kolem pěti tisíc korun. Při ročním závazku s tarifem Internet 4G Premium bude stolní modem prodáván za 999 Kč včetně DPH.

Připomínám, že první várka modemů bude fungovat pouze v pásmu 1 900 MHz a tedy jen na území Prahy. V polovině příštího roku už budou k dostání duální modemy a PC karta by navíc měla podporovat GPRS/EDGE. Tím by se stala v kombinaci s tarifem Internet 4G Premium ideálním zařízením pro majitelé notebooků, kteří vyžadují připojení k internetu po celém území ČR; a pokud možno co nejrychlejší.

Oba modemy si budete moci na tři dny na zkoušku bezplatně zapůjčit. Bude však potřeba složit vratnou zálohu ve výši 4 000 Kč za stolní modem nebo 5 000 Kč za PC kartu.

Už je to na spadnutí

Komerční spuštění služby Internet 4G u T-Mobilu by mělo přijít každým dnem. Podle našich informací bylo naplánováno už na uplynulý týden, ale objevily se údajně nějaké administrativní problémy. Je škoda, že služba bude zpočátku omezena pouze na území Prahy a pro první zákazníci budou upoutáni k pražské frekvenci.

Že se něco chystá, potvrzuje i článek na serveru DSL.cz. Zásadní je jeho poslední odstavec:

Za velmi zajímavý lze považovat prudký zářijový nárůst počtu testovacích měření rychlostí ze sítě T-Mobile, která přesahují 1 Mbit/s a dosahují až 1,76 Mbit/s. Dá se předpokládat, že T-Mobile přijde v oblasti mobilního internetu brzy s příjemným překvapením.


Informace, které jsme využili při přípravě tohoto článku, nebyly oficiální, máme však dobrý důvod jim věřit. V konečné nabídce ale nemůžeme vyloučit změny.

Témata článku: , , , , , Nová síť, MOBI, T - Mobil, Dobrý důvod, Případ výpadku, Mobil, UMTS, Plánované spuštění, T Mobil, Podrobnost