Exotické krásky na Invexu: Samsungy, které u nás nepotkáte

Na invexové prezentaci mobilních telefonů Mobility Hall jsou i telefony, které se u nás nebudou prodávat. Pojďme se společně pokochat některými z nich. Je libo Samsung s megapixelovým fotoaparátem nebo stereo přehrávačem MP3 souborů?
Kapitoly článku

Stereo do kapsy

Dalším návštěvníkem mých dlaní se stal Samsung s označením SGH-X900, který se jako jeden z mála modelů této značky může pochlubit bledě modrou barvou namísto klasické stříbrné. Po stránce designu se mi tento přístroj zamlouval asi nejvíc z představované trojice. Hned na první pohled vás musí zaujmout reproduktory po stranách přístroje, které dávají tušit něco o hudebních vlastnostech tohoto modelu. Pokud se na něj podíváte blíže, nemůže vám ujít nápis mp3 pod vnějším displejem. Spojení všech těchto vlastností určuje primární zaměření tohoto kousku do kapes hudbychtivých uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka jsou i na horním krytu • rozevřený vypadá celkem nenápadně • na každé straně je pořádný reproduktor

Samsung SGH-X900 je véčko klasické konstrukce o rozměrech 89 × 47 × 24 mm a hmotnosti 90 g. Samotný výrobce uvádí tento model jako telefon speciálně určený pro přehrávání skladeb ve formátech MP3 nebo AAC. Pro tento účel je X900 vybaven velmi dobře. Hlasité stereo reproduktory dovolí poslouchat hudbu bez nutnosti použití sluchátek, klasický „jackový“ konektor pro osobní handsfree by se neměl omezovat jen na připojení originální sady Samsung. U MP3 přehrávače ale chybí podpora paměťových karet. Je to jistě škoda i přesto, že telefon nabídne interní paměť o kapacitě 128 MB.

Precizní v každém ohledu

Telefon je velmi precizně zpracován. Podívejte se třeba, jak je vyřešen kryt konektoru pro sluchátka nacházející se na pravém boku přístroje společně s klávesami pro ovládání hlasitosti. Na pravém boku naleznete pouze klávesu k rychlému spuštění fotoaparátu. Jeho objektiv je nyní umístěn napevno nad vnějším displejem společně s malou přisvětlovací diodou. Systémový konektor je opět na spodní hraně telefonu. Přístroj je celkově velmi pevný a působí kovovým dojmem, přestože kryty jsou plastové.

Jednou z největších zajímavostí jsou bezesporu ovládací klávesy MP3 přehrávače pod vnějším displejem, především pak kruhové polohovací zařízení, které nahrazuje kurzorové šipky. Spouštět a vybírat skladby tak můžete i bez otevření telefonu. Tyto klávesy se ovládají jednoduše, malou výhradu bych měl k ovládacímu kolečku. Výstupek na něm je natolik malý, že nemáte jistotu, zda se točí s prstem, či po něm prst pouze klouže.

Po otevření přístroje se před vámi rozprostře hlavní klávesnice skrývající symboly, které opět cosi napovídají o ovládání hudebních souborů. Jedná se o klasickou klávesnici s nízkým zdvihem. Tlačítka jsou od sebe dostatečně rozlišena, není tedy na místě obávat se překlepů. Příjemnou změnou je potvrzovací funkce středové klávesy kurzorového kříže, kvůli níž jsme na Samsungy vždy kleli. Stejně se ostatně chovají všechny tři kousky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací část MP3 přehrávače • uvnitř nic nového

Novinka nabídne i integrovaný fotoaparát s rozlišením VGA, tedy 640 × 480 obrazových bodů. K dispozici máte zoom a kompenzaci expozice, pomocí objektivu lze natáčet i videosekvence. Fotit můžete dokonce i v zavřeném stavu, kdy snímanou plochu vidíte na malém vnějším displeji. Tento aktivní TFT displej s podporou 65 000 barev tak poslouží jako jednoduchý pomocník při pořizování autoportrétů. V nitřní displej je zas o třídu výš. Opět zde najdeme aktivní TFT, nyní ale s podporou 262 144 barev.

Tento telefon se ale neomezuje pouze na přehrávání hudebních souborů či fotografování. Asijský výrobce nezapomněl přidat i funkce jako podporu tří pásem, GPRS třídy 10, Javu MIDP 2.0, MMS a wap 2.0. Krom toho by se jistě neobešel bez vícehlasého vyzvánění, opět s podporou 64 hlasů. Ve spojení s reproduktory je vyzvánění velmi kvalitní, z telefonu lze udělat vybráním vhodné melodie opět doplněk na taneční večírek. Samsung SGH-X900 je opravdový hudební telefon a tento přívlastek si plně zaslouží.

Galerie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Na třetí kousek dnešní přehlídky se podíváme v následující kapitole.

Témata článku: Samsung, , Motorola Razr, Invex, Sam, Malá ruka, Kter, Samsun, První chvíle, Exot