Exotické krásky na Invexu: Samsungy, které u nás nepotkáte

Na invexové prezentaci mobilních telefonů Mobility Hall jsou i telefony, které se u nás nebudou prodávat. Pojďme se společně pokochat některými z nich. Je libo Samsung s megapixelovým fotoaparátem nebo stereo přehrávačem MP3 souborů?
Kapitoly článku

Zhmotněné osobní kouzlo

Posledním modelem, který si dnes představíme je Samsung SGH-X910. Tento ryze multimediální telefon jsem si nechal nakonec záměrně. Nejrůznějších designových výstřelků jsme si užili opravdu hodně, nyní ale přichází tvar, který lze těžko definovat slovy. Představte si klasické véčko, ke kterému zespodu přidáte ještě poměrně velkou část a ohnete ji směrem k ústům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takový tvar ještě neznáte...

I když se to na první pohled nezdá, má tento Samsung obrovské osobní kouzlo. Když jsem telefony ukázal nejbližšímu okolí, všichni svorně tvrdili, že právě tento kousek je nejhezčí – a to i přes své rozměry 105 × 48 × 24 mm a hmotnost úctyhodných 129 g. Svým designem mi připomíná například Motorolu Razr, Samsung šel ale zas o něco dále. Na nezvyklém výstupku jsou totiž umístěny funkční klávesy s nepříliš vydařeným joystickem. Ten má totiž tvar oválu a pohyb do stran s takovýmto tvarem je poněkud problematický.

Tento prvek se může zdát jako nevětší překážka v ovládání přístroje, přece jen jsme zvyklí na funkční klávesy nad numerickou klávesnicí. Po chvilce hraní si s telefonem jsem na nějaké problémy ale zapomněl. Určitou překážkou by mohla být jen velikost klávesnice, kterou malá ruka bez přehmatávání neobsáhne. Numerická klávesnice je opravdu rozměrná. Klávesy jsou velmi dobře rozpoznatelné a píše se tak na nich velmi dobře. Pod numerickou částí se nachází ještě trojice funkčních kláves pro příjem nebo odmítnutí hovoru a přístup k wapu. Ty jsou při zavřeném telefonu schovány také.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kontextová tlačítka nejsou pod displejem, ale až pod klávesnicí...

Kdo nehraje stereo, není "in"

Tělo přístroje je velmi kvalitně zpracované. Na spodní straně kromě systémového konektoru najdete i infraport, což je přinejmenším nezvyklé umístění. Na levé straně tohoto modelu je slot pro výměnné paměťové karty typu RS MMC a opět klávesy pro ovládání hlasitosti. Konektor pro připojení sluchátek se nachází na pravé straně. Telefon je i přes svou hmotnost velmi dobře ovladatelný, s klasickým otevřením pomocí palce budete mít ale zpočátku problém.

Reproduktory na zadní straně telefonu napovídají, že X910 bude také umět přehrávat soubory formátu MP3 nebo AAC. U tohoto přístroje není ale tato vlastnost tolik vyzdvihována, X910 se zaměřuje spíše na celkovou multimediálnost. Kromě přehrávání skladeb můžete využít paměť pro ukládání pořízených fotografií z fotoaparátu umístěného v horní části přístroje. Jedná se o otočný objektiv (180°), který je nám z jiných modelů této značky důvěrně známý. Pomocí něho můžete pořizovat fotografie o rozlišení 640 × 480 bodů nebo videosekvence s maximálním rozlišením 320 × 240 bodů. Jejich délka by měla být omezena pouze dostupnou pamětí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimediální přístroj musí mít i kvalitní displej. Zde Samsung vsadil opět na aktivní TFT s 262 tisíci barvami uvnitř a 65 tisíci barvami vně. Rozlišení vnitřního displeje je ale menší, než jsem očekával – pouze 128 × 160 bodů. Neodpustím si zde poznámku o analogových hodinách zobrazovaných na vnějším displeji. Hledáte-li velmi pěkně udělaný ciferník, vřele vám doporučuji právě X910. Zlaté ručičky a časové popisky římskými číslicemi na černém pozadí vypadají opravdu velmi hezky. Kvůli nim si ale jistě nový Samsung kupovat nebudete. Zajímavější je podpora 3D her, Javy MIDP 2.0, MMS, wapu 2.0 či čtyřiašedesátihlasého vyzvánění. Jako pracovní nástroj by se Samsung SGH-X910 hodila stejně tak, jako telefon ryze pro zábavu.

Galerie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V poslední kapitole jsou připraveny ukázkové fotografie displejů.

Témata článku: Samsung, , Motorola Razr, Kter, Exot, První chvíle, Invex, Sam, Malá ruka, Samsun