Facebook Phone nakonec přece jen bude

Nic není oficiální, ale mobil s hluboce integrovaným Facebookem už je ve vývoji. Tak jako tablet Kindle Fire poběží na modifikovaném Androidu.

O plnokrevném Facebook mobilu se spekuluje už pár let a nyní se zdá se, že je vše na spadnutí a největší sociální síť na světě přece jen bude mít svůj Facebook Phone. Ostatně, docela to dává smysl - počet uživatelů převyšuje 800 milionů a mnoho lidí ke svému účtu přistupuje hlavně z mobilu. Mark Zuckerberg si moc dobře uvědomuje, že dnešní Facebookové aplikace nemusí v budoucnu stačit, a proto vyvíjí smartphone s hlubokou integrací Facebooku.

Oficiálně zatím není nic potvrzeno. O projektu Facebook Phone s kódovým jménem Buffy přinesl informace server Allthingsd.com s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Samotný přístroj bude prý vyrábět HTC, projekt má pak na starost Bret Taylor, technický ředitel Facebooku. Jako velmi zajímavý se jeví fakt, že Facebookový mobil má běžet na systému Google Android. Můžeme předpokládat, že dozná výrazných změn a uživatelské prostředí bude kompletně nové. Facebookový mobil bude také podporovat standard HTML5 jako platformu pro aplikace.

Facebook si vyladí Androida

Zdroje dále uvádí, že projekt je teprve v počátku a Facebookový mobil si nekoupíme dříve než za rok. Další podrobnosti nejsou známy ani o hardwarové výbavě ani o ceně, za kterou by se měl přístroj prodávat. Na rozdíl od let minulých zástupci Facebooku projekt speciálního mobilu nepopřeli, i když na dotaz Allthingsd.com reagovali jen velice obecně:

Naše mobilní strategie je jednoduchá – myslíme si, že každé mobilní zařízení je lepší, když je hluboce sociální. Naše aktivity pokrývají celé mobilní odvětví, spolupracujeme s operátory, výrobci hardware, poskytovateli OS i s vývojáři aplikací, abychom přinesli silné sociální zážitky více lidem po celém světě.“ Zástupci HTC odmítli záležitost komentovat.

Klepněte pro větší obrázek
Přímo z mobilu chodí na Facebook na 350 milionů uživatelů, téměř polovina z celé zákaznické báze

Ze svého mobilu či tabletu chodí na Facebook téměř polovina z oněch osmi set milionů uživatelů. Aplikace v telefonech však umožňují zejména synchronizaci kontaktů či fotografií. V porovnání s možnostmi a potenciálem konkurenční sociální sítě Google+ to už brzy nemusí stačit. Facebook má ale velký náskok a všichni ho znají.

Jakožto součást ekosystému Google a propojení mezi jednotlivými službami v OS Android má Google+ mnohem větší potenciál a toho se Facebook jistě obává. Na druhou stranu i on přidává nové funkce. Nedávno se například dohodl se Skypem na bezplatném volání pro své uživatele. Mimochodem Skype byl nedávno koupen Microsoftem, který má i malý podíl ve Facebooku.

Jak víme, Microsoft „peče“ s Nokií. Představte si: koupíte Nokii s operačním systémem Windows Phone a najdete v ní aplikaci Facebook. Ta bude rovnou chtít přihlášení k účtu a synchronizaci. No a z Facebooku už si bezplatně zavoláte svým přátelům díky bezplatným hovorům (na bázi sítě Skype), SMSky odsová na vedlejší kolej Facebook chat.

Mladí a závislí ho budou milovat

Hlubší integraci Facebooku přímo do mobilu už zkoušel i HTC se svými modely ChaCha a Salsa. Oba měly pro Facebook vyhrazeno speciální tlačítko. Najdou se ale i další, třeba levný Vodafone 555. Koneckonců už před více jak rokem se spekulovalo o levném Facebook telefonu pro masy, tehdy ale byly zvěsti vyvráceny.

Tak či onak, Facebook Phone to nebude mít snadné. Na trhu panuje nelítostná konkurence, na druhou stranu, Facebook je zejména pro mladší ročníky něco jako návyková látka se kterou se probouzí i usínají. Z tohoto pohledu by mohl Facebook Phone za přijatelnou cenu slavit nemalé úspěchy.

Diskuze (6) Další článek: AMD omezí vývoj počítačových procesorů (oživeno)

Témata článku: HTC, , , , , , Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Malý podíl, FAC, Phone, Pře, Velký náskok, F +,