Facelift a WIS Bar – pro rychlejší práci s Pocket PC!

Ovládání kapesních počítačů by mělo být co nejrychlejší a nejintuitivnější. Ne vždy se však podaří často využívané funkce vtěsnat na hlavní displej tak, aby bylo spuštění toho či onoho „one touch“. Nejinak je tomu i u Pocket PC. Chcete si zpříjemnit práci?

Microsoft při vývoji operačního systému Pocket PC nevyužil možnosti displeje do posledního pixelu a některé často používané funkce jsou trošku zahrabány hluboko v menu. Nemyslím, že by bylo dobré všechny ikonky cpát na hlavní displej, rozumný kompromis však nabízí programy jako Facelift či WIS Bar. Oba svým způsobem umí zrychlit práci umístěním často používaných prvků na lištu či obrazovku Today. Podívejme se jim blíže na zoubek.

Pocket Facelift
Download
velikost: 564kB

Program se instaluje klasickou cestou a nastavení nalezneme v záložce settings-system. Zde můžete zatrhnout automatický start při spuštění počítače, měnit motivy v Today obrazovce a jinak personalizovat vzhled. A co Facelift umí? Velmi zajímavá je funkce kaskádového menu – přesně jako u stolních Windows. V horní liště si můžete všimnout hezké ikony pro úpravu zvuku – ta bohužel není realizována jednoduchým menu se stupnicí jako u čistého systému, ikona otevře celé okno s podrobným nastavením (jinak settings – sounds and notifications).

Ikona dvou šipek slouží k rychlému přepínání spuštěných aplikací a konečně – program zobrazuje u otevřených programů odlišný křížek v pravém horním rohu pro uzavření (ne minimalizaci!) aplikace. Nejsem si jist, zda-li jde o vhodnou funkci; programy vám sice nezůstanou otevřené a nezpomalují systém, můžete si však „odkrouhnout“ rozdělanou práci.

Po instalaci nám přibudou také dvě položky v settings – personal – today – items. Jejich zaškrtnutím nám v Today obrazovce přibudou dvě plně upravitelné řady (mrkněte na obrázek). První - pfacePowerStat informuje pomocí grafických ukazatelů stavu operační paměti, paměti karty (v mém případě vnitřní flash paměti), stavu baterie a konečně stavu baterie záložní. Do druhého pruhu pfaceLaucher můžete umístit kteroukoli ikonu z programů, často spouštěné aplikace tak budete mít stále pod jedním stiskem. Nutno podotknout, že tyto informace budou dostupné i ve chvíli, kdy nebude Pocket Facelift spuštěn – můžete tedy využít povedenější WIS Bar pro správu běžících aplikací a přitom využít výhod Faceliftu.

Vložit obrázek 3

WIS Bar
download
velikost: 96kB

Hlavním úkolem WIS Baru je ulehčit uživateli správu běžících aplikací a přepínání mezi nimi. Po instalaci se v horní liště objeví datum i čas, obrázek domečku a další – volitelné ikony. Program umí úplně odstranit nápis Start, získaný prostor využívá pro ikonky běžících aplikací ala Windows. Nebojte se – ke svým programům i nastavením se dostanete – musíte si však zvyknout klikat na ikonu vlaječky.

Malá ikonka domečku vás odkudkoli vrátí zpět na obrazovku Today; obrázek reproduktoru slouží jak jinak než k úpravě hlasitosti reproduktoru. Klepnutím na údaje data a času se objeví menu s mnoha praktickými funkcemi. Výpis programů je doplněn o modré křížky – jedním dotekem nadobro ukončíte vybranou aplikaci. Užitečné jsou též položky Close All a Close All Expect Active – tedy uzavření všech a uzavření všech vyjma aktuálně běžící aplikace. WIS Bar Options skrývá opravdu mnoho a mnoho nastavení, můžete si dokonce nakreslit vlastní ikony domečku a reproduktoru!

Pro pohodlnější práci!

Snahou obou programů je ulehčit svému majiteli práci se základními úkony. WIS Bar je opravdu dobrý program pro správu běžících aplikací, Facelift však umí zobrazit ikony pro přímé spuštění a také důležité informace o stavu baterie přímo v obrazovce Today. Abych to tak shrnul – nejlepší je kombinace obou programů. Osobně používám Facelift pro informace v Today obrazovce a přímé spouštění programů (za což program nevyžaduje placenou registraci), a WIS Bar pro snadné přepínání spuštěných programů, praktickou ikonu pro návrat do Today obrazovky a snadné ukončení běžících aplikací.

Váš názor Další článek: Revoluce v mobilech na dosah?

Témata článku: , , , Cpát, Pocket, FAC, Pro +, F +, Facelift, Pocket PC, Bar