Fidel sází na mobily: S GSM na věčné časy

Ostrov svobody bude brzy pokryt mobilní sítí. K velké radosti většiny turistů a natruc Američanům bude kubánská síť typu GSM.S GSM na věčné časy a nikdy jinak!
Ostrov svobody bude brzy pokryt mobilní sítí. K velké radosti většiny turistů a natruc Američanům bude kubánská síť typu GSM. S GSM na věčné časy a nikdy jinak!

Další krůček ke svobodě

Tak, už je to tady. Fidelův Ostrov svobody – poslední bašta komunismu na světě - se rozhodl vybudovat síť mobilních telefonů. Soudruzi z ministerstva pro komunikaci a informatiku dostali zřejmě stranický úkol a svůj závazek splnili naprosto bezchybně. Jak uvedl ministr Ignacio Gonzales Planas, mobilní síť na Kubě by měla být spuštěná do provozu v průběhu několika málo měsíců a bude se jednat o evropský standard GSM.

Nový kubánský operátor C-Com již uzavřel smlouvu se španělskou společností Soluciones, která provede dodávku potřebného technického vybavení a postará se i o výstavbu celé sítě. Jako první bude pokryto samozřejmě hlavní město – Havana. Po úspěšném pokrytí Havany se plánuje rozšířit co nejrychleji na provincii Martanzas, v které se nachází také nejznámější a turisty nejvyhledávanější oblast Varadero.

Z naší sítě se imperialističtí agenti nedovolají

Kuba se tedy rozhodla v oblasti mobilní komunikace ubírat evropským směrem. V rozhodnutí lze však vidět i politický podtext – vybudování GSM sítě nejen že umožní telefonovat velkému množství turistů (vždyť standard GSM se používá již ve více než 120 zemích celého světa), ale také tak trochu „na truc“ nenáviděným Američanům – kteří si při svých turistických pobytech na Kubě budou moci své milované mobilní telefony fungující ve standardech CDMA či TDMA pověsit tak akorát na hřebík.

Nebude duální

Podle neověřených informací bude první mobilní síť na Kubě fungovat v pásmu 900 MHz. Nezbývá než doufat, že s operátorem C-Com uzavřou roamingovou dohodu i čeští mobilní operátoři, aby čeští poslanci při svých cestách za poznáváním krás kubánských vězeňských zařízeních měli kontakt s domovem.
Diskuze (7) Další článek: Jaké mobily se prodávají nejlépe?

Témata článku: , F +, Čas, Mobil, MOBI, GSM