Formule mezi mobily. Zařízení s konstrukcí z uhlíkových vláken váží jen 125 gramů

Materiál z uhlíkových vláken má mnoho skvělých vlastností, ale pro použití v mobilech nebyl doposud ideální, protože mimo jiné blokuje elektromagnetické vlny. Proto jsme ho v mobilech dosud vídali jen zřídka a většinou šlo pouze o designovou imitaci.

Německým inženýrům ze společnosti Carbon Mobile se podařilo tuto překážku s blokováním signálu obejít a po dvouletém vývoji představují první smartphone s celouhlíkovým zadním krytem Carbon 1 MK II. Díky použití materiálu běžného například ve světě závodních formulí je hmotnost telefonu pouhých 125 gramů a také tloušťka je úctyhodných 6,3 mm.

Šestipalcový AMOLED a spousta paměti

Němcům se podařilo vyvinout speciální materiál označovaný jako HyRECM, který kombinuje uhlíková vlákna s kompozitem umožňujícím průchod radiových vln. Díky tomu nejsou antény pro mobilní signál nežádoucím způsobem odstíněny. Tělo má formu jednolité uhlíkové skořepiny, ke které je připevněna základová deska se všemi komponentami. Není tedy třeba žádného nosného kovového rámu. Podíl plastu na konstrukci telefonu tvoří méně než 5 %.

Zařízení by se mohlo zalíbit příznivcům kompaktních telefonů, jeho AMOLED Full HD+ displej s poměrem stran 18 : 9 se rozprostírá na úhlopříčce 6 palců. Výkon dodává čipset Helio P90 od Mediateku, k dispozici je 8 + 256 GB paměti. Trochu slabší je kapacita baterie, pouhých 3 000 mAh, funguje zde rychlé dobíjení (50 % kapacity za půl hodiny).

Čtečka otisků je umístěna na boční straně, telefon podporuje NFC, ale schází mu 3,5mm jack. Zadní fotoaparát je duální s rozlišením 16 + 16 Mpx s dvojicí identických senzorů Isocell od Samsungu. Telefon běží na Androidu 10 s příslibem aktualizace na verzi 11. Výrobce si novinku cení na 800 eur (cca 21 tisíc korun), předobjednat se dá už nyní přímo na jeho stránkách (objednávky jsou možné i z ČR). Později se objeví také ve vybraných evropských řetězcích s elektronikou.

Diskuze (6) Další článek: Silní budou ještě silnější. Trh s mobily poroste a 5G telefony budou zlevňovat

Témata článku: , , , , , , , , Česká republika, Mobil, Kompozit, F +, Uhlíkové vlákno, Imitace, Formule, Konstrukce, Telefon, Gram, Inženýr,