Fotografie týdne: experimentální zátiší

Fotomobil je jako stvořený k zachycování věcí, které potkáváme v běžném životě. Můžete však pořídit i působivé aranžované snímky.

Žánrově můžeme tento snímek zařadit mezi experimentální kategorii a zátiší. Není nazván složitě a jeho kompozice je rovněž jednoduchá. Setkáváme se zde pouze se dvěma prvky: žlutým listem a namodralým osvětlením. Uschlý list snímku jasně dominuje. Divák pak sklouzne pohledem na osvětlený podklad a pokračuje až k rozostřeným modrým skvrnám v pozadí. Zatímco podložka se ztrácí ve tmě nebo je mírně rozostřená, kresba na listu je krásně zřetelná. Zátiší ve tmě vytváří téměř úhlopříčnou kompozici – kdyby byl objekt zabírán z trošku jiného úhlu, mohla by být modrá diagonála ještě zřetelnější.

Galerie fotek z mobilů: galerie.mobilmania.cz

Pokud klikneme na náhled, neujde nám, že fotografie již prošla postprocessingem. Její tvůrce přispěl úpravou kontrastu, což snímek rozhodně povýšilo do lepší třídy. Mdlou a šedivou fotkou nikoho neoslníme, ale pokud "vytáhneme" její kontrast, získá na výraznosti a zaujme více diváků. Autor snímku proti sobě navíc postavil dvě komplementární (doplňkové) barvy, tedy odstíny, které spolu harmonicky "ladí". Teplá žluť zkombinovaná s chladnou modrou působí dojmem příjemného barevného kontrastu.

FotoTydne02.jpg

Název: Uschlý list
Autor: Jonyyy
Fotomobil: Nokia N73

Když autor tento uschlý list dokumentoval, umístil veškeré dění do středu fotografie. Je to rozšířený postup, okolo kterého se rojí řada fám. Samozřejmě, že "vyšoupnutím" fotografovaného objektu z klasického středu můžeme dosáhnout zajímavějšího výsledku či dodat do kompozice jisté napětí. Na druhou stranu, středová kompozice rozhodně neznamená chybu. Když však fotografujeme experiment, proč si nezaexperimentovat i s ořezem fotky? Když odstraníme hluchá místa nahoře a dole, pozornost diváka bude mnohem víc soustředěna na děj v záběru. "Panoramatický" tvar fotografie navíc podpoří zmíněnou namodralou diagonálu, která prochází celým dějem. Pokud nám nějaká úhlopříčka vybíhá ven z kompozice, můžeme ji pomocí ořezu nasměrovat do rohu. Tečkou na závěr může být klasický černý rámeček obehnaný slabou šedomodrou linkou. I fotografie z mobilu může být elegantní. Co říkáte?

FotoTydne02_up.jpg 
Upravený snímek

Diskuze (15) Další článek: PocketSurfer2: internet do kapsy

Témata článku: , , , Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, F +, Foto, Fotograf