Fujitsu bere dech hrbolatým displejem [MWC]

Ve skutečnosti hrbolatý není, ale vaše prsty si to budou myslet. Víte, jak všichni čekají na další mobilní revoluci? Tohle bude ono!

Před dvěma lety jsem byl naprosto unesen technologií firmy Senseg, která na zcela plochém skleněném displeji dokázala vytvořit hrboly, hrany, drsná i kluzká místa. Ne doopravdy, ale přesvědčila o tom nervová zakončení v prstech, takže výsledek je stejný. Už jsou to dva roky a tuhle inovaci, ze které by světu po dlouhé době zase jednou poklesla čelist, nepředvedl ani Apple, ani nikdo jiný.

Japonská společnost Fujitsu na veletrh MWC 2014 přivezla prototyp displeje/tabletu, který umí to samé. Technologie je ale odlišná. Zatímco Senseg pracuje s kontaktem elektrického pole v displeji a přirozeného elektostatického náboje lidského těla, Fujitsu se k cíli dostává za pomoci ultrazvuku.

Ultrazvuk rozvibruje jednotlivé části displeje, čímž se pocitově (!) mění tření jeho povrchu. Rychlé vibrace mezi prst a sklo displeje dostanou vzduch, a tak prst více klouže – pocitově tedy vzniká hladší, kluzký povrch (vibrace jako takové nevnímáte). Představte si to jako telefon položený na mírně nahnutou desku stolu. Když někdo zavolá a roztočí se vibrační motorek, celý přístroj se začne sunout ze stolu dolů. Když je naopak potřeba vytvořit dojem drsného, hrbolatého povrchu, tak se v tenkých zónách střídá ultrazvukem vytvořený „hladký povrch“ s běžným pasivním sklem. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mnoho obrazového materiálu Fujitsu neposkytlo a ani toto schéma mnohé nevysvětlí. O fous lepší je to s popisem technologie na webu firmy.

Řeč je o ultrazvuku, což by mělo být vlnění nad hranicí člověkem slyšitelného zvuku. V případě vystaveného prototypu to tak ale není a hmatatelné změny na displeji doprovázely i slyšitelné zvukové efekty. Ostatně je to slyšet i ve videu, zkuste vnímat slabě zvonivý zvuk na pozadí. To prý je jedna z věcí, které ve Fujitsu Laboratories musí napravit na cestě od prototypu k hotovému produktu. A Japonci si věří, produkční tablet s haptickou odezvou chtějí do Barcelony přivézt už za rok. Budu napjatě čekat…

Klepněte pro větší obrázek 
Tablet. Očima na něm neuvidíte nic zvláštního, ale pro prsty je to zcela nový příběh. Není divu, že jako první aplikaci Fujitsu plánuje vytvořit zcela nové prostředí Androidu pro slepce. Technologie je tak přesná, že dokáže zobrazit i Braillovo písmo.

Jak Senseg v roce 2013, tak Fujitsu letos dokázali přesvědčit mé prsty, že je skleněná tabule kryjící displej hrbolatá, nebo tak drsná, jako by to byl smirkový papír. Těžko srovnávat dva citové vjemy, které dělí dva roky, ale pocity byly v obou případech skvělé, velmi reálné. Řešení od Sensegu jsem zkoušel v tiché konferenční místnosti a žádné doprovodné pazvuky si nepamatuji. Fujitsu má prototyp přímo na stánku v rušné hale, přesto byly zvuky nepřeslechnutelné. Tedy Finsko vs. Japonsko zatím 1:0. Počkejme si ale, kdo bude skórovat v otázce uvedení technologie na trh. My si hlavně přejme, aby se alespoň jeden z hráčů dostal do cíle co nejdříve!

Diskuze (36) Další článek: Patrick Povel: tablety Samsungu jsou jedničkou v Evropě

Témata článku: Fujitsu, , , , F +, Celý přístroj, Tření, Čelist, ? Displej, Displej, Hrbol, Hladký povrch, Dech