Fujitsu Siemens Loox T: komunikátory s velkým K (na vlastní oči)

Co chcete od mobilu? Aby měl obrovský displej, otevřený operační systém, plnohodnotnou klávesnici, podporu sítí UMTS a Wi-Fi, fotoaparát se dvěma megapixely, podporu multimédií, integrovaný GPS modul a to vše v kompaktním balení? Vysokým nárokům vyhoví nové komunikátory Fujitsu Siemens. Živé fotky!

Po zániku samostatného Siemensu, jakožto tradičního výrobce mobilních telefonů, jsme si už zvykli na nové spojení Benq-Siemens. Zapomínat ale nesmíme ani na dřívější spolčení jiné divize, a to Fujitsu Siemens, která se zabývá výrobou počítačů – a to i těch kapesních. Pod touto značkou byly totiž včera v Barceloně představeny dva špičkové komunikátory pro nejnáročnější uživatele. Byli jsme u toho a přístroje jsme si mohli i krátce vyzkoušet.

Novinky nesou označení Pocket Loox T810 a T830. Od sebe se odlišují pouze přítomností fotoaparátu a kamery pro videohovory. Výrobce tak vychází vstříc uživatelům, kteří fotoaparát v telefonu nechtějí nebo dokonce nemohou mít, třeba vzhledem ke svému zaměstnání. Lépe vybaveným modelem, tedy s fotoaparátem, je Loox T830.

Prohlédněte si „živé“ fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Žádní troškaři

Kromě rychlých datových přenosů EDGE mě teď nenapadá nic, co by novince chybělo. Svoji výbavou předčí i takového velikána, jako je chystaný Sony Ericsson P990i. Výrobce navíc pamatuje i na drobné, ale velmi důležité detaily.

Začněme displejem. Ten má čtvercové rozlišení 240 × 240 bodů nabízené na poměrně velké ploše s úhlopříčkou šesti centimetrů. Rozlišení si už příliš chvály nezaslouží. Displej je aktivní TFT, dokáže zobrazit 65 tisíc barev a je dotykový. Přístroj tedy můžete ovládat perem jako kapesní počítač. Nabízí se ale možnost ovládání čistě prostřednictvím klávesnice, takže si člověk vystačí i s jednou rukou. Vzhledem k větším rozměrům a velikosti přístroje to chce ale trochu cviku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Pro rychlejší zadávání textů je k dispozici QWERTY klávesnice tvořená malými vyboulenými tlačítky. Psaní je celkem pohodlné, protože je klávesnici věnován dostatek prostoru a tlačítka mají mezi sebou velké mezery. Drobnou výtku bych měl snad jen k mírně tužšímu chodu hlavní navigační klávesy a funkčních tlačítek.

Kromě dotykového displeje a klávesnice v čele se čtyřsměrnou navigační klávesou pomáhá k ovládání kolečko na levém boku. Tím lze rolovat, zesilovat a podobně. Navíc je možné ho stisknout a potvrzovat tak volby. Pod kolečkem je tlačítko spouště fotoaparátu a na druhé straně přístroje najdeme na stejném místě klávesu pro rychlé spuštění hlasového záznamníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přístroj má klasickou konstrukci a aby se velký displej i s klávesnicí vešel na přední stranu, musel o trochu povyrůst. Na délku měří 126 mm, zbývající rozměry jsou 64 a 21 mm. Zejména šířka opticky dělá z přístroje pěkného cvalíka, ale vzhledem k výbavě se dají větší rozměry tolerovat. Hmotnost se vyšplhala až na 190 g. To už bude v kapse cítit.

Design je strohý a čistě účelový. Nic jiného bychom ani nečekali, ale výrobce mohl zvolit trochu lepší materiály. Použitý plast působí docela lacině a k tak hodnotnému zařízení se moc nehodí.

Pod okny je úroda

Přístroj je přizpůsoben k hlasové i datové komunikaci mnoha způsoby. Podporuje tři pásma GSM (900/1 800/1 900 MHz) a sítě UMTS na frekvenci 2 100 MHz. Připojit se můžete také k Wi-Fi sítím, a to ve standardech 802.11b/g. Bluetooth je ve verzi 2.0, oželet ale musíte infraport. Přístroj dokáže komunikovat prostřednictvím USB kabelu a co víc, podporuje i tzv. host USB. Do telefonu si tak můžete například stáhnou fotky z fotoaparátu. Výrobce vše korunoval ještě zabudovaným GPS modulem SIRFstar III.

O uživatelské rozhraní se stará operační systém Windows Mobile 5. Ve standardní nabídce dostanete kromě výtečného adresáře a organizéru s možností synchronizace prostřednictvím ActiveSync také mnoho doplňkových programů. Zaujme zejména nový Office Mobile Suite zahrnující mobilní variace na Word, Excel a Powerpoint, dále Windows Media Player 10 for Pocket PC, klient pro MSN, internetový prohlížeč Internet Explorer a další. Telefon je hardwarově připraven i na programy pro VoIP.

Navigační software si budete muset dokoupit sami. Vzhledem k jeho ceně a rozdílným požadavkům zákazníků je to celkem logický krok. Na prezentaci jsme si mohli prohlédnout ukázku s softwarem NavigOn. Displej je pro navigaci dostatečně velký. Konstrukční výhodou je umístění antény podél horní hrany těla zařízení, a kdyby ani to nestačilo, je připraven konektor pro externí anténu.

Práce i multimédia, hlavně rychle

Překvapilo mě, že i při spuštěném navigačním programu a několika dalších aplikací bylo ovládání stále velmi svižné a bez větších prodlev. Intel PXA270 XScale s taktem 416 MHz odvádí svoji práci dobře a rychle. Sekunduje mu 64 MB systémové RAM a 128 MB Flash ROM paměti. Pokud by uživateli zbylo paměti málo, může si ji rozšířit pomocí karet SD/MMC. Slot podporuje i zásuvné moduly SD I/O.

Kromě karet můžete do přístroje zastrčit například sluchátka. A díky univerzálnímu konektoru jack 3,5 mm to mohou být v podstatě jakákoli sluchátka. Ve spojení s přehrávačem multimédií tak rázem z přístroje máte plnohodnotný MP3 přehrávač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Když nezabaví hudba, tak možná obrázky. Ty lze pořizovat vestavěným fotoaparátem s rozlišením dva megapixely a s automatickým zaostřováním. Aplikace fotoaparátu nabízí mnohá uživatelská nastavení, jako kompenzaci expozice nebo vyvážení bílé. Přístroj má fotoaparát i na přední straně, kde plní funkci kamery pro videohovory. Schovává se pod posuvnou krytkou, hlavní fotoaparát bohužel žádnou ochranu nemá.

Celé toto monstrum zásobuje energií Li-Ion akumulátor s kapacitou 1 500 mAh. Výdrž je závislá na technologiích, které budou aktivní. Oficiální parametry výdrže proto výrobce zatím neuvádí.

Šikovná dvojčátka

Výrobce bude muset na prosazení svého nového přístroje pořádně zapracovat, protože na poli mobilních telefonů či komunikátorů nemá vybudovanou tradici. Také proto se snaží oslovovat operátory, aby nový přístroj zařadili do svých nabídek. Uvidíme, zda se některý z českého tria chytne. Tajemství by mělo být odhaleno v červenci, kdy mají oba přístroje připlout na náš trh. Cena se zřejmě vyšplhá přes dvacet tisíc korun.

Koncepci přístroje „vše v jednom“ určitě uvítá mnoho uživatelů s nadšením. Zájem o něj bude zejména mezi vytíženými manažery, kteří jsou schopni veškerý potenciál zařízení využít. Druhou tradiční skupinou zájemců budou v nejmodernější technice libující si „technoidi“, kteří ocení také multimediální potenciál. S ohledem na první a bezesporu hlavní skupinu je chvályhodné současné uvedení modelu bez fotoaparátu.

Fujitsu Siemens Pocket Loox T810 a T830: ve zkratce
cena 20 000 až 25 000 Kč (předběžná)
hodnocení nehodnoceno
rozměry 126 × 64 × 21 mm
hmotnost 190 g
hlavní displej 240 × 240 bodů, aktivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž nezveřejněna
komunikace Bluetooth, systémový konektor, GPRS, 3G, Wi-Fi
paměť 128 MB ROM, 64 MB RAM, paměťová karta: SD/MMC
operační systém Windows Mobile 5.0 Phone Edition
adresář sdílená paměť, vícepoložkový
vyzvánění polyfonní, MP3
zprávy SMS, MMS, e-mail
multimédia Java, MP3 přehrávač,
fotoaparát 1 600 × 1 200 bodů (pouze T830)
Podrobné parametry najdete v katalogu mobilů

 

Diskuze (80) Další článek: Benq-Siemens S68 na vlastní ruce: milé, velmi milé překvapení

Témata článku: Fujitsu, Fujitsu Siemens, Siemens, , , , , , Fujitsu Siemens Loox T810, Fujitsu Siemens Loox T830, Sony Ericsson P990i, Komunikátor, Nový office, Velký, F +